Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Víno, zalesněné svahy, zpěv mnichů. To je kyperské pohoří Troodos

Horské štíty, borovicová vůně zelených listů a jemně klokotající zvuk šumících modrých potůčků v národním chráněném parku Troodos ukrývají před zrakem celého světa neobyčejné poklady z duchovního a světského těsta.

Objevte s námi atmosféru nádherných byzantských klášterů (10 z nich je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO) s uměleckými barevnými freskami a chuť nejstaršího dezertního vína na světě!

Hlavní dominantou celého pohoří je nejvyšší vrchol ostrova, hora Olympos neboli Chionistra (1 952 m n. m.), jak zní tradiční název tohoto masivu, ležícího v centrální oblasti kraje. Olympos přísně dohlíží na zdejší faunu a flóru (nachází se zde 770 druhů různě laděných pestrobarevných rostlin) parku.

V Las Médulas kvůli zlatu bořili hory. A jak důmyslně!

V zimním čase roku se na svazích hor lyžuje na plné obrátky. Stejnojmenné horské středisko slouží jako ideální základna pro zimní lyžařské radovánky (jsou zde také dvě běžkařské dráhy) a na jaře a v létě pro zajímavé pěší či cyklistické výpravy do okolního přírody. Turisté mají ve velké oblibě také jízdu na koni, kterého lze snadno a rychle z městečka Troodos zapůjčit. Takhle nejspíš Kypr ještě neznáte.

Troodos v zimě
Kypr v trochu pro nás netradičních barvách. I takhle mu to sluší!
Zdroj:
Shutterstock

Nejstarší víno světa? Staré, ale sakra sladké!

Při svých objevitelských cestách krajem nesmíte vynechat návštěvu vesničky Lania. Z přezrálých bobulí révy vinné zde místní přátelští a pohostinní lidé lisují nejstarší známé víno světa (Commandaria). Pokud vám zrovna na jazyk nesedne jeho výrazná sladkost, tak si vypalte hrdlo místní kořalkou Zivania.

Zajímavá místa na Kypru, která vám učarují. Navštivte starobylá města i pohádkové pláže

Další zastávkou může být vesnice Omodos. Která je unikátním tím, že je celá vystavěná okolo byzantského kláštera Moni Timiou Stavrou. Skromnost vesnice, která se zračí v očích místních 325 lidí, a křivolaké miniaturní kamenné ulice, jsou vyváženy její důležitostí pro tradiční výrobu místního vína. 

Troodos vinice
Tomuto pohoří se ne nadarmo říká zelené srdce Kypru.
Zdroj:
Shutterstock

O kousek dále můžete navštívit klášter Trooditissa. Ve zdejším kraji se o něm mluví především kvůli příběhu o neobyčejné věrnosti dvou poustevníků, kteří až do své smrti střežili ikonu. Nešlo jen o vymyšlenou událost, ikona zde byla později skutečně objevena.     

Pohodová dovolená pro každého? Larnaka na Kypru je zárukou spokojenosti

Klášter, kde Panna Marie umí prý i přivolat déšť! 

Klášter Kykkos najdeme ve stejnojmenné vesničce. Ta leží v třešňovém údolí Marathasa, které proslavily teplé prameny. Místní klášter je sídlem nejbohatší kyperské náboženské skupiny – The Panagia of Kykkos. Jádro výzdoby tohoto poklidného duchovního místa představují krásně barevné mozaiky.

klášter Kykkos
Vstupní brána je další z nádherných okras bohatého Kykkosu.
Zdroj:
Shutterstock

Hlavní atrakcí kláštera je ale Byzantské muzeum, kde si můžete prohlížet obrovské množství zajímavých uměleckých relikvií (zlaté a stříbrné liturgické předměty z doby největšího rozkvětu byzantské říše). Za nejvzácnější poklad z celé sbírky lze označit ikonu Nejmilostivější Panny Marie s dítětem ze 12. století. Legendy praví, že ji namaloval sv. Lukáš a věrné modlení umí přivolat i déšť. Důkladná prohlídka všech exponátů vám zabere i několik hodin.

Ve druhém největším klášteře v Gruzii šlapou. Víno

A necelou hodinku chůze od klášteru Kykkos leží hrobka arcibiskupa a později prvního prezidenta nezávislé Kyperské republiky Makariose III., u hrobky se návštěvníkům skýtá také nádherný panoramatický výhled do okolní přírody

Pozor zde na vkus a délku vašeho oblečení! Pro vstup do kláštera musí mít muži kalhoty a ženy zahalená ramena. Ale nebojte, v případě opravdové nouze vám místní mniši rádi zapůjčí dlouhou kapucínskou fialovou tuniku. A cena vstupu do Byzantského muzea je 5 €.

klášter Kykkos na Kypru
Klášter je jako stvořený pro chvilku odpočinku.
Zdroj:
luckyraccoon / Shutterstock

V údolí se nachází také nejzachovalejší ze všech kostelů v pohoří Troodos – kostel Agios Ioannis Lambadistis (11.–13. století). Na první pohled vypadá jako „obyčejná vesnická chalupa“, ale uvnitř se nacházejí velkolepé barevné fresky, které vás naprosto ohromí. 

Mezí další zajímavě zdobené byzantské kostely Troodosu – nacházející se již v údolí Solea – patří Panagia Forviotissa a Agios Nikolaostis Stegis, kde před samotným focením musíte požádat o svolení. Oba kostely leží vedle hlavní vesnice v údolí Kakopetria.

Použité zdroje: 

  • radynacestu.cz/magazin/pohori-troodos/
  • mytroodos.com/
  • roughguides.com/cyprus/troodos-mountains/
 
 

Místo

34° 56' 13.308", 32° 51' 49.6728"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Víno, zalesněné svahy, zpěv mnichů. To je kyperské pohoří Troodos