Přejít k hlavnímu obsahu

Pokusili se ho otrávit, nebylo mu ani 15. Poznejte výletní hit a italský domov Karla IV.

Do severní Itálie vyrážíme na víkendy a výlety velmi rádi. Cesta tam netrvá dlouho, je tam bezpečno a velmi často domluvíme německy. A některá tamní města mají silnou vazbu na české země. Jedním z nich je Pavia.

Nejedná se o žádného drobečka. Tohle lombardské město město má přes 70 tisíc obyvatel. Karel IV. do něj přijel v opravdu slavný den – na Velký pátek roku 1331. Začal zde působit jako zástupce (oficiálně místodržitel) otce Jana Lucemburského pro italské državy.

Nástup do funkce neprobíhal vůbec dobře. Už v prvním týdnu se budoucího císaře pokusili otrávit. V tu dobu mu bylo ještě 14 let. Měl veliké štěstí, protože zrovna nejedl, aby byl lačný u mše a při svatém přijímání. Traviče se za pomoci postřehu samotného Karla podařilo odhalit. Na mučidlech prozradil, že jednal z pověření politického odpůrce vlády Lucemburků nad severní Itálií, nejvyššího pána města Milána – Azzoneho Viscontiho.

Přečtěte si více o císaři nebo si rovnou stáhněte aplikaci, která provádí po slavných místech spojených s jeho životem a poslední cestou.

Karel v Pavii dlouho nepobyl. Musel vytáhnout do boje proti italským nepřátelům. Vyhrál, ovšem ztratil značnou část italských držav včetně Pavie. Poté se vrátil do Čech. Přesto v Pavii roku 1361 založil univerzitu.

Vítězné náměstí v centru města.
Zdroj:

Za nejvzácnější památku města bývá označována Certosa di Pavia (na titulním obrázku článku). Jde o klášterní komplex vystavěný během 14. a 15. století. Ukrývá spoustu cenných uměleckých artefaktů.

Město se pyšní mnoha populárními památkami, ať už jde o mosty přes řeku Ticino, baziliku San Michele Maggiore nebo zmíněný klášter.

 
 

Místo

45° 15' 10.458", 9° 7' 55.1316"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pokusili se ho otrávit, nebylo mu ani 15. Poznejte výletní hit a italský domov Karla IV.