Přejít k hlavnímu obsahu

Kaple lebek vyvolává hrůzu. Odpočívají tu oběti válek, cholery i obyčejných potyček

V roce 1776 se farář, hrobník a kostelník v Czermne rozhodli zanechat „poselství budoucím generacím“. Na mírně obskurní výlet se za jejich nápadem a výtvorem můžete jet podívat do města Kudowa-zdrój, jehož součástí Czermna je, u česko-polských hranic jen kousek od Náchoda.

Skromně vypadající kostel sv. Bartoloměje, kterému se říká také Kaplica Czaszek, dokáže pořádně překvapit. Tedy spíš kaple za ním, z níž se stala kostnice. Zdi i strop jsou pokryty kostmi a lebkami – lebek jsou tu asi tři tisíce, ostatních kostí přes 20 tisíc. Zatímco z Čechů zná kostnici (třeba tu v Kutné Hoře) snad každý, pro Poláky je to na jejich území ojedinělý výtvor. 

V Českém koutku s Čechy

Kostnice se nachází ve městě Kudowa-zdrój, v Čermné – to je hned za hranicemi za Náchodem ve východních Čechách. Této západní části Kladska se říká Český koutek, protože jde vlastně o polský výběžek obklopený ze tří stran českým územím. Není proto divu, že se tu v 18. století pohyboval český kněz Václav Tomášek. Právě on tu společně s hrobníkem J. Langerem a kostelníkem J. Schmidtem vytvořil z kaple něco neobyčejného.

Kostnici najdeme mezi barokním kostelem a jeho zvonicí a už při prvním pohledu zaujme její průčelí s reliéfy andělů s přesýpacími hodinami, s božím okem a lebkou se zkříženými hnáty. Při vstupu dovnitř vás naprosto pohltí pochmurná atmosféra a stísněný prostor. Prázdné oční důlky vás donutí zamyslet se nad samou podstatou života.

Kostnice je v Polsku ojedinělým výtvorem.
Zdroj: Bigstockphoto

Kosti, všude kosti

Najít na tři tisíce lebek a jednadvacet tisíc kostí sice dalo zabrat a trvalo 18 let, ale na druhou stranu „bylo kde brát“ – stačilo totiž vědět, kde se nacházejí masové hroby obětí třicetileté války, slezských válek a nakonec i cholery, která si coby epidemie vyžádala obětí pořádný počet. Když k tomu přidáme i v té době časté neshody Němců s Čechy a Poláky nebo husitů, katolíků a protestantů, asi tušíme, že o „materiál“ nebyla nouze.

Všechny kosti nejsou viditelné – některé jsou totiž umístěny i v kryptě pod kostelem. Když se dnes do kostnice v Čermné vydáte, spatříte lebky také přímo na oltáři. Hádejte, čí jsou? Hádáte správně – přece samotných zakladatelů.

Do kostnice radši mimo sezónu

V hlavní turistické sezóně tu bývá pořádný nával, takže je lepší vydat se sem mimo ni. S vědomím, že se za vámi nedočkavě mačká dav, aby se také podíval, si ono pochmurno tak nějak správně neužijete. Pokud se sem budete chtít skutečně vydat v létě a nevadí vám zástupy zvědavců, vypravte se sem v noci ze 14. na 15. srpna, kdy zde probíhá specifická mše určená zemřelým, jejichž ostatky jsou umístěny právě v této kapli, mše za nevyléčitelně nemocné a za oběti nešťastných náhod.

Vstupné činí 5 zlotých, snížené vstupné polovinu. Otevřeno je každý den kromě pondělků, v sezóně od 9.30 do 17.15 hod., mimo sezónu od 10.00 do 15.45 hod.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 27' 5.472", 16° 14' 30.8868"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kaple lebek vyvolává hrůzu. Odpočívají tu oběti válek, cholery i obyčejných potyček