Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

„Přišly mírné zimy, je jen mínus 40,“ stěžují v Jakutsku

Jakutsk je nejstudenější město na zemi. V zimě stačí, aby vám vítr odfoukl beranici a do čtvrt hodiny je váš osud zpečetěn. Mínus 40 je tu běžná zimní teplota, starousedlíci ale pamatují mráz sahající až k ledové šedesátce.

Kontinentální subarktické klima zajišťuje v Jakutsku průměrnou lednovou teplotu -39,5. Místní jsou ale s takovým mrazem sžití, a tak tu stejně jako všude jinde najdete děti hrající si na prolézačkách nebo ženy prohlížející si výlohy butiků. Pod domy třísettisícového města na východě Sibiře ale leží tak zvaný permafrost - půda, která nikdy nerozmrzá.

Nemrznoucí směsi jsou v Jakutsku podrobeny velmi drsné zkoušce kvality.
Zdroj: Maarten Takens, Flickr.com

A to ani v létě, kdy se dokážou teploty vyhoupnout až do opačného extrému. Parné pětatřicítky tu nikoho nepřekvapí. Přes léto (které trvá velmi krátce) je tu tepleji než v oblasti Los Angeles. Město ležící na břehu řeky  Leny je pak zahaleno do mračen komárů. Nejnižší zaznamenaná teplota tu klesla k  64,4 stupňům Celsia, nejvyšší se vyšplhala až k 38,4 stupňům.

 Na oddělení omrzlin se dveře netrhnou

Extrémní teploty ovlivňují život v mnoha směrech. Například stavět dům na věčně zmrzlé půdě není jen tak. Většina domů stojí na betonových nebo ocelových pilotách navrtaných do země. Vyrazit si ven bez několika teplých vrstev a pořádně hřejivé beranice či rukavic je opravdu hazard. Není náhodou, že oddělení omrzlin v místní nemocnici má neustále plno. Když v zimě klesne teplota pod 50 stupňů, děti mají volno od školy. Ve vodovodním potrubí teče horká voda, strava se skládá převážně z masa. Období hojnosti nastává v době, kdy Lena rozmrzne a lodě se mohou vydat pro zásoby na jih.

Tradice původních obyvatel z Jakutie jsou velmi rozmanité, přestože musely přežít v jednom z nejextrémnějších prostředí na světě.
Zdroj: Diego, Flickr.com

Starší lidé si ale stěžují, že se v poslední době otepluje. Zimy už nejsou takové, jaké bývaly. Potvrzují to i vědci z místní univerzity, kteří upozorňují na to, že permafrost pod Jakutskem velmi zvolna rozmrzá. Místní obyvatele ale nic neodradí. Město má tři sta tisíc obyvatel a stále se rozrůstá. A žije si tu zajímavým životem, lisé si mohou užívat program několika divadel, muzeí, studovat univerzitu a je tu dokonce i zoo.

Příchod jara je v oblasti Jakutsku velmi nepozorovaný a vypadá vlastně úplně stejně jako u nás ta nejpernější zima.
Zdroj: Maarten Takens, Flickr.com

O drsných podmínkách si můžete přečíst třeba také v článku Drsná ruská Čukotka: Tam, kde pojídají muchomůrky a starým se pomáhá ze světa nebo také zde:

 Diamanty jsou věčné a překonají i tu nejtužší zimu

V oblasti Jakutsku žije několik tisícovek původních obyvatel. První vlna přištěhovalců však přišla do těchto nehostinných končin nedobrovolně - jako zajatci gulagu. Další generace sem už přivála touha po dobrodružství. V Jakutsku je totiž jedno z největších diamantových nalezišť na světě. A proto se tomuto městu s extrémním počasím tolik daří a rozrůstá se.

 #facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

62° 1' 59.9988", 129° 43' 59.9988"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Přišly mírné zimy, je jen mínus 40,“ stěžují v Jakutsku