Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

V Rezervaci Dja žijí „lidé výšky jednoho lokte“

V jižním Kamerunu leží chráněné biosférické území, které je z 90 % pokryto tropickým deštným pralesem. Co vás tu při návštěvě čeká a nemine?

Rezervace Dja patří k nejzachovalejším rezervacím na africkém kontinentu a od roku 1987 je součástí přírodního dědictví UNESCO. Vidět zde lze více než 1 500 druhů rostlin, 300 druhů ptáků a 100 druhů savců.

Oblast se chlubí velkou biodiverzitou. Na rozloze 5 260 kilometrů čtverečních žijí kriticky ohrožení savci (jako jsou gorily nížinné, sloni pralesní či kočkodani bělonosí), dál pak také luskoun velký, prase bradavičnaté či buvol pralesní. Sledovat tyto a mnoho dalších živočichů v jejich přirozeném prostředí ale není tak jednoduché jako v jiných „civilizovanějších“ rezervacích a parcích v Africe.

Pokud se sem vypravíte, pak se připravte na to, že pod korunami vysokých mahagonů (mají klidně okolo 30 metrů) se s ozvěnou skřehotavých zvuků pralesa za zády budete brodit bažinami a křovinami. Dva typické pohyby každého člověka v pralese jsou takové, že něco neustále přechází nebo podlézá. Ony totiž krásy přírodní rezervace Dja v Kamerunu nejsou pro cestovatelské zelenáče, kteří znají maximálně cestu od pláže k hotelu a zase zpátky. Tady platí: vždy ve střehu!

Pálení prsou místo antikoncepce. Kamerunské matky týrají vlastní dcery nepředstavitelným způsobem

Po zuby ozbrojený pytlák vs. pěší ranger

Ve střehu musí být i místní strážci pralesa (rangeři). Každý den a noc mají plné ruce a nohy práce s chytáním pytláků. Často se jedná o farmáře žijící na okraji rezervace, kteří si pytlačením přivydělávají. Strážci pralesa ale disponují zoufale bídným vybavením, dokonce nemají ani dostatek vlastních vozů a to málo, které používají, si musí případně půjčovat.

Aby těch patálií nebylo málo, tak se zde bohužel „pytlačí“ také se vzácnými dřevinami. Unikátní prales založený v 50. letech minulého století tak dostává další ránu. Bolestivou ránu dopadající i na místní domorodý lid – pygmeje.

Mimochodem – Rezervaci Dja si můžete užít i v pražské zoo! Ta se mimochodem už před časem zapojila do ochrany zdejší přírody a realizuje tu například svůj projekt Toulavý autobus. Highlightem tohohle pavilonu je gorila nížinná. 

Pygmejové tančící v džungli? Nejdřív peníze, pak zábava

Sběr a lov ze strany pygmejských skupin zde žijících probíhá na vyhrazených částech rezervace. Tím pádem není nijak nenarušena rovnováha místního ekosystému. Setkání s těmito lidmi „vysokými jeden loket – Pygmaios“, jak je pojmenovali staří Řekové, představuje další významnou turistickou atrakci v rezervaci.

Rezervace Dja tradiční obydlí
Takhle vypadá obydlí zdejších obyvatel.
Zdroj:
Shutterstock

Rezervace Dja je jedinečné místo, kde lze vidět ptačí druh vranule šedokrké (Picathartes oreas), který byl poprvé klasifikován a popsán na konci 19. století. A další ptačí unikát se jmenuje papoušek šedý (Psittacus erithacus). Ten se proslavil schopností skládat věty a vyjadřovat tak své emoce jako člověk! 

Za nějaký ten středoafrický frank vám domorodci rádi poodhalí něco ze své pestré kultury a svého životního stylu. Divíte se a protahujete nos, protože za peníze? Zadarmo přece ani kuře nehrabe. V 21. století už ani v pralese. Jedna z mála šancí na výdělek je ukazovat tradiční život lidem, pro které je to vrchol exotiky. Bez této obživy by byl jejich život o mnoho těžší.

Nejkrásnější africké národní parky: horské gorily v Bwindi a Noemova archa

Použité zdroje:

  • whc.unesco.org/en/list/407/
  • world-heritage-datasheets.unep-wcmc.org/datasheet/output/site/dja-faunal-reserve/
  • kudyznudy.cz/aktivity/rezervace-dja-v-prazske-zoo
 
 

Místo

3° 9' 19.746", 12° 59' 50.1108"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Rezervaci Dja žijí „lidé výšky jednoho lokte“