Přejít k hlavnímu obsahu

Řezno bylo módní vzor českých měst. Dnes láká na pivo, historii a klobásy s hořčicí

Nebýt bavorského Řezna, nestával by v Praze Juditin most, Karlův most by nejspíš vypadal jinak a politické dějiny spjaté s křesťanstvím by v raném českém státě měly úplně jinou podobu. 

Řezno v dávných dobách velmi ovlivňovalo chod českých zemí, dodnes zůstalo jedním z nejkrásnějších německých měst a jen tak mimochodem leží kousek za hranicemi.

Řezno – místo inspirace českého krále Vladislava II. 

V roce 1158 dorazil do Řezna Vladislav II. Při netrpělivém čekání na korunovaci korzoval po městě, až se zastavil před módním výstřelkem s názvem Kamenný most. „Tohle v Čechách nemáte,“ odtušil jeho úžas náhodný kolemjdoucí a myšlenka vedoucí až ke vzniku Juditina mostu byla na světě.

Skutečná historie se nejspíš odehrála úplně jinak. Faktem však zůstává, že český král Vladislav II. se Kamenným mostem v Řezně nechal při své korunovaci inspirovat. Podle německého města, které tehdy ukazovalo Čechům módní trendy, pak nejspíš vznikly i mosty v Písku a Roudnici nad Labem či Karlův most.

Řezno centrum
Pouhých sto kilometrů od českých hranic narazíme na tento německý historický klenot.
Zdroj:
Shutterstock

Bavorský Bamberg: starobylé město se 40 pivy a radnicí v polovině mostu

Malý exkurz do historie města

Staré městské jádro se čtvrtí Stadtamhof oplývá nejenom skvostnou historickou architekturou, ale také titulem Světové kulturní dědictví UNESCO. Aby ne, na malém kousku tu stojí přes 1 500 památek. Historie Regensburgu, jak se Řezno nazývá v němčině, však sahá víc než 2 000 let do minulosti.

Tehdy dnešní město okupovali Římané a ještě před nimi Keltové. Pokochat se můžete pohledem na kamennou Portu praetoriu, která zde stojí už od roku 179. Zlatá řezenská doba ale nastala až později. Spojená je především s naším známým Kamenným mostem. Ten vznikl kolem roku 1140 a inspiroval nejenom nás, ale také stavitele mostů v Londýně či Avingnonu. Díky mýtnému, které se na frekventovaném mostě vybíralo, se radovala městská kasa a Řezno si mohlo dovolit se pořádně rozšiřovat.

Řezno z výšky
Řezno patří k těm nejkrásnějším německým městům.
Zdroj:
Shutterstock

Památky málem vydány napospas nové zástavbě

Těžko uvěřit, že město, které po staletí vítalo krále a knížata, mělo se svými městskými památkami namále. Místa, jež dnes lákají zástupy turistů, mohla být v 60. letech 20. století zbourána. Tehdejší radní totiž uvažovali o tom, že by část starého centra ustoupila nové zástavbě.

Řezno si však naštěstí uchovalo svůj typický historický ráz, a tak se i dnes můžeme vyfotit Kamenný most se siluetou gotické katedrály sv. Petra, jako to každý rok udělají statisíce turistů.

Bad Schandau, lázeňský klenot Saského Švýcarska. Tady si dáte do těla i odpočinete

Hledejte nejstarší fast food

V Řezně ale můžete obdivovat víc než jen památky. V ulici Untere Bachgasse sídlí Händelmaierův obchod, kde se prodává domácí sladká hořčice Luisy Händelmaierové. Čím se proslavila?

Údajně je nejlepší na světě! Nejlepší pár prý tvoří s typickou bílou klobásou. Na párky můžete zavítat do obchůdku s názvem Wurstkuchl, který funguje již přes 500 let a údajně je nejstarším fast foodem na světě.

Milovníci piva míří do Řezna pro pivo typu pils, dunkel a weissbier. Dříve se zde vařilo pivo značky Thurn und Taxis, to už je však minulost. Doporučovat ty nejlepší hospody však nemá smysl. Stačí obejít centrum a vybrat si tu, která je vám nejsympatičtější. Šance, že dostanete skvělé pivo, něco dobrého k snědku a že vám to naservíruje obsluha v tradičním dirdlu, je více než vysoká. 

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Regensburg
  • regensburg.de/en
  • regensburgpruvodce.cz/strucna-historie-mesta/
 
 

Místo

49° 1' 1.9992", 12° 5' 48.9984"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řezno bylo módní vzor českých měst. Dnes láká na pivo, historii a klobásy s hořčicí