Přejít k hlavnímu obsahu

Říkají jim „ženská ňadra“ nebo „slzy obrů“. Odhalte tajemství Čokoládových hor

Při pohledu na ně si pravděpodobně budete ohmatávat čelo s podezřením na úpal. Několikrát důkladně zamrkáte a až o pár minut později vám dojde, že to, co před sebou vidíte, je skutečné. Stovky kopců, které vypadají jako z kresby v pohádkové knížce.

Někteří je přirovnávají k ženským prsům či zmrzlinovým kopečkům, jiní v nich vidí hromádky nezvaných návštěvníků většiny zahrad – krtků. Drtivá většina turistů je ale přirovnává k dokonale pravidelným čokoládovým hroudám. Jde o vedle sebe rozeseté vršky, které vrásní krajinu na filipínském ostrově Bohol.

Duhový strom svou kůrou odzbrojí na první dobrou. Lidé ho ale kácí pro bílý papír

Čokoládové hory se začínají zabarvovat dohněda na konci dubna. O jejich vzniku ani počtu neexistují přesné informace. Některé zdroje uvádějí, že jde o pozůstatky erupce podmořské sopky, jiní tvrdí, že je vytvořila eroze.

Místní naopak věří tomu, že se jedná o zkamenělé slzy dávných obrů, kteří zde údajně žili, vzájemně spolu soupeřili, umírali a ronili slzy pro své milované.

Čokoládové hory na ostrově Bohol
O vzniku čokoládových hor se vedou dohady. Může za něj erupce sopky, eroze, obři nebo něco jiného?
Zdroj:
Shutterstock

Dosud není znám ani přesný počet čokoládových kopců. Statistiky uvádějí zhruba deset různých variant. Odhadem jde ale o číslo pohybující se mezi 1 268 a 1 776. Jednotlivé kopce mají 30–120 metrů na výšku a naleznete je mezi městy Carmen, Batuan a Sagbayan, zhruba na území přesahující 50 kilometrů čtverečních.

Čokoládové hory byly v roce 1988 prohlášeny za třetí národní geologický monument Filipín a společně s nejmenšími poloopičkami světa Tarsier patří k největším lákadlům ostrova Bohol.

Na Filipínách ční z moře velký kříž jako připomínka zatopeného hřbitova

Použité zdroje:

  • novinky.cz/clanek/cestovani-exotika-a-amerika-unikatni-cokoladove-hory-jak-prisly-ke-svemu-sladkemu-jmenu-a-kde-lezi-325438
  • travelandleisure.com/attractions/landmarks-monuments/chocolate-hills-philippines
 
 

Místo

9° 49' 48.1296", 124° 8' 22.8696"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Říkají jim „ženská ňadra“ nebo „slzy obrů“. Odhalte tajemství Čokoládových hor