Přejít k hlavnímu obsahu

Řím: Průvodce a zajímavá místa

Křížem krážem probádat Řím je snem nejednoho cestovatele. Pokud se k této skupině lidí hrdě řadíte, máme pro vás dobrou zprávu. Připravili jsme pro vás vyčerpávající manuál o tom, jak do Říma cestovat, jak se po něm pohybovat, na co se podívat… A o mnohém dalším.

Cestování

Jak dlouho pojedete a poletíte do Říma z Prahy? Dozvíte se v následujících řádcích.

Cesta autobusem

Jízdenka do Říma autobusem vychází asi na 1 500 Kč pro dospělého, senioři a osoby do 26 let 1 341 Kč a méně podle věku dítěte. Autobusem budete cestovat asi 22 hodin.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží v Římě se nachází nedaleko vlakového nádraží Termini.

Adresa nádraží: Piazza dei Cinquecento 1, Řím, 00185, Itálie

Jak se dostat do centra: Existuje několik způsobů, jak se z nádraží dostat do centra. Pravděpodobně nejjednodušším způsobem je cestovat metrem přímo ze zastávky Termini u nádraží, kde se protínají páteřní linky A a B. Zde už záleží jen na tom, kde se nachází vaše ubytování. Dalším způsobem je autobus, který rovněž odjíždí z nádraží Termini, a to v intervalu půl hodiny. Tramvají se rovněž dostanete do centra, a to linkami 8 a 19.

Cesta autem

Nejkratší cesta z Prahy do Říma autem trvá asi 13 hodin a vede přes Plzeň, Řezno, Mnichov, Bolzano a Firenze. Celkem měří asi 1 300 km. Cestou se můžete zastavit na několika zajímavých místech, například zde:

  • Katedrála svatého Petra v Řezně – jedna z nejdůležitějších duchovních památek v Německu
  • Zámek Ambras v Innsbrucku – zámek z 16. století na místě původního hradu z 10. století, krásné jsou i rozlehlé zámecké zahrady
Panorama Říma je úchvatné.
Zdroj: Bigstock

Centrum - parkování

Oceníte, když vás navedeme na parkoviště? Dobrá. Jakmile se přiblížíte k Římu, najeďte na okruh A90 a odbočte na sjezdu č. 25. Napojíte se na silnici Via Laurentina. Asi po 3,5 km odbočte vpravo na Via Francesco de Suppé. Po 300 m dojedete k podzemnímu parkovišti. Je to jednoduché. Není to však v centru.

V centru se dá parkovat ale také poměrně snadno, když se propletete ulicemi a uličkami. Pamatujte, že byste neměli parkovat u žlutých lemovacích čar (tam parkují diplomati, tělesně postižení a další skupiny). U bílých lemovacích čar smíte parkovat zadarmo, ale těchto míst moc není. U modrých lemovacích čar jsou parkovací hodiny. V centru se nacházejí i parkovací domy, cena za hodinu se pohybuje od jednoho do pěti Eur, závisí na poloze.

Výhodnější je parkovat na parkovištích poblíž metra, která jsou označena jako „P+R“. Tady stojí parkování od jednoho Eura za 12 hodin a metro, které vás pohodlně doveze k památkám, je nadosah.

Cesta letadlem

Z Prahy se nejrychleji dostanete samozřejmě letadlem, a to i za necelé dvě hodiny přímým spojem. Letenku seženete už za 1 000 Kč.

Letiště

V Římě jsou dvě letiště a to, na kterém přistanete, záleží na tom, s jakou společností poletíte.

Letiště Fiumicino: Via dell´ Aeroporto di Fiumicino 320, Fiumicino RM, 00054; odsud se do centra dostanete speciálním vlakem Leonardo Express, což je non-stop linka určená právě k přepravě na letiště a z něj (jezdí každých 30 minut), případně regionálním vlakem FM1 (jede každých 15 minut, o víkendech a svátcích každou půlhodinu). Další možností je doprava jedním z 5 autobusových spojů (Autobus Cotral, Sit Bus Shuttle, Autobus Tam Srl, Terravision, Atral). Nebo můžete jet taxíkem, a to od terminálů 1, 2, 3 a 5.

Letiště Ciampino: Via Appia Nuova 1651, Ciampino RM, 00040; odsud se do centra dostanete autobusem od brány č. 2, který vás doveze na vlakové nádraží. Odsud se linkami FR4 a FR6 dostanete do centra. Další možnost je jet autobusem ATRAL ke stanici metra Anagnina (linka A), odsud do centra. Autobusy TERRAVISION a S.I.T. vás dovezou na nádraží Termini, odkud rovněž můžete jet metrem.

Cesta vlakem

Pokud milujete cesty vlakem, můžete se jím vydat i do Říma. A to docela snadno. Nejjednodušší je jet s jedním přestupem ve Vídni – taková cesta z hlavního nádraží v Praze trvá na nádraží Termini v Římě asi 19 hodin s tím, že ve Vídni je na přestup půl hodiny. Cena se pohybuje kolem 1 000 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Hlavní vlakové nádraží

Hlavní vlakové nádraží je zmiňované Termini, kde se nachází i nádraží autobusové. Informace o tom, jak se z něj dostat do centra, najdete v oddílu Cesta autobusem.

Ubytování

V Říme je pochopitelně nepřeberné množství možností, kde se ubytovat. Ubytování se liší v komfortu, stylu i v ceně. Vybrali jsme pro vás od každého něco, abyste si udělali pořádnou představu.

 

Hotely

Hotel Lodi (2*)

Tento hotel patří do kategorie nízkorozpočtových, avšak komfortních a příjemných. Pro zjištění jeho polohy se podívejte na tuto mapu. Ubytujete se zde už od 1 100 Kč za osobu za noc. Personál hovoří italsky a anglicky, pokojů je zde 10, povoleni jsou domácí mazlíčci a k dispozici je i wifi. Oceníte zejména jeho polohu – nachází se v klidné čtvrti a v krásné vile ze 17. století. Nejbližší památky se nacházejí asi 2,5 km odsud.

Hotel Embassy (3*)

Hotel Embassy patří ke střední třídě hotelů a nachází se v jedné z nejprestižnějších čtvrtí Říma, jen 10 minut cesty pěšky od nádraží Termini. Zdarma dostanete k ubytování průvodce Římem a mapu. Ubytování zde stojí od 1 300 Kč. Přijet můžete i s domácím mazlíčkem, který bude navíc ubytován zdarma. S personálem se domluvíte italsky a anglicky. Nejbližší památky se nachází asi kilometr od hotelu. Polohu hotelu zjistíte zde.

Hotel Cosmopolita (4*)

Pro všechny, kteří hledají luxusní ubytování blízko centra města, je tu Hotel Cosmopolita nacházející se zde. Ubytování si nemohou vynachválit polohu hotelu, ale i milý personál a velmi dobré jídlo. Ubytujete zde zhruba od 4 000 Kč za osobu za noc, bez domácích mazlíčků, zato můžete využít krásné terasy a toho, že jsou nedaleko obchody světově uznávaných značek. Personál hovoří italsky, anglicky, francouzsky a španělsky. Nejbližší památky se nacházejí i 500 metrů od hotelu.

Hostely

Two Ducks Hostel

Věřili byste, že se můžete v Římě ubytovat už za 250 Kč za osobu za noc? Vážně ano, pokud přistoupíte na možnost hostelu. Tento se nachází asi 500 metrů od nádraží Termini a nejnižší cenu zaplatíte, když se ubytujete v šestilůžkovém pokoji. K dispozici jsou ale i čtyřlůžkové a dvojlůžkové – za vyšší, avšak stále velmi solidní cenu. Nejbližší památky se nacházejí asi 1,5 odsud. Polohu hostelu zjistíte zde.

Ostello des Artistes

O něco dražší, ale také o něco komfortnější je hostel Ostello des Artistes, který nabízí ubytování už od 520 Kč za osobu za noc. Ubytování je možné v pokoji se šesti, čtyřmi, třemi a dvěma lůžky, k dispozici je také jeden rodinný hotel. Celý hostel je decentně, zato však velmi pěkně vybaven, takže si budete chvílemi připadat jako na zámku. Nejbližší památky jsou asi 2 km odsud. Hostel se nachází zde.

Hostel Beautiful

Hostel Beautiful stojí jen 50 metrů od nádraží Termini a jeho doménou jsou jednoduše vybavené pokoje. Ubytovat se můžete už za 365 Kč za osobu za noc ve čtyřlůžkovém pokoji, dvojlůžkový pokoj je o něco dražší. Samozřejmostí je internet dostupný pro všechny. Personál hovoří italsky, anglicky, španělsky, portugalsky, japonsky a ovládá i filipínštinu. Potěší vás příjemný interiér, v němž hraje velkou roli dřevo. Obejít se tu budete muset bez zvířat. Nejbližší památky se nachází už 1,5 km odsud. Polohu hostelu zjistíte zde.

Kempy

Flaminio Village Bungalow Park

Naprosto špičkový a celoročně fungující kemp vzdálený jen necelých 7 km od centra města nabízí spoustu služeb – 300 míst pro stan, pěkné bungalovy, možnost snídaně, bufet, restauraci, možnost nákupu potravin přímo na místě, připojení k elektřině, internetový terminál, oddělená místa pro mládež, k dispozici je také místo pro přebalování dětí, sociální zařízení s přístupem i pro vozíčkáře, pračka a sušička, dětské hřiště, zábavný program pro děti a bazén. Ubytování je zde možné ve stanu (od 270 Kč za osobu za noc), obytném přívěsu a bungalovu (od 850 Kč za osobou za noc). Jde o kemp umístěný nejblíže k centru.

Real Village Roma

Asi 8 km od centra se nachází také kemp Real Village Roma, jehož součástí je například bazén, wifi zdarma ve společných prostorách, tenisový kurt, fitness centrum, ubytování ve stanech i domcích, nedaleko je také golf. Součástí kempu je restaurace a bar, vířivka, sauna, nabízí také letištní transfer. Ve stanu se můžete ubytovat už za 220 Kč za osobu za noc, v bungalovu od 1 500 Kč za osobu za noc.

Seven Hills Village

Pokud vám nevadí větší vzdálenost od centra města, ubytujte se v kempu Seven Hills Village, jenž se nachází 15 km od něj. Můžete si zde postavit stan nebo se ubytovat v klasických bungalovech či lákavých dřevěných domcích. V kempu je vše, co od něj návštěvníci očekávají – kuchyně, sociální zařízení, wifi ve společných prostorách, venkovní bazén, malý obchod, možnost masáží a fitness centrum.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Po Římě se můžete pohybovat metrem, autobusy a tramvají, dále pak městskými i klasickými vlakovými spoji – jednodušší jsou však první tři možnosti. V obou případech si musíte lístek koupit před vstupem do MHD, a to ve stanicích metra, v automatech na zastávkách nebo v trafikách.

Základní jízdenka stojí 1,5 Eura a platí 100 minut. Výhodnější jsou jízdenky na 24 hodin (7 Eur), 48 hodin (12,5 Eura), 72 hodin (18 Eur) a 7 dní (24 Eur).

Mapa metra

Mapu metra můžete prozkoumat zde.

Taxi

Vozidla taxi služby jsou v Římě standardně označena tabulkou na střeše či nápisem na samotném autě. Průměrná cena při jízdě pod 20 km/h je 27 Eur za hodinu. Při rychlosti nad 20 km/h se cena počítá dle kilometrů, a to od 1 Eura za kilometr.

K cenám jsou připočítávány fixní poplatky: 3 Eura ve všední dny, 4,5 Eura o víkendu a o svátcích, 6,5 Eura v nočních hodinách (22.00-6.00 hod.). Dále se připlácí za více než jedno zavazadlo, pátého pasažéra atp.

Zapůjčení kola

Po městě se můžete pohybovat na kole, což je rychlejší než pěšky, uvidíte toho víc než při cestování metrem a v tomto případě komfortnější než autem, které snadno uvízne v zácpě. V Římě je hned několika půjčoven kol, takže si rozhodně nemusíte dělat hlavu s tím, jak sem kolo dostat.

Zapůjčení auta

Pokud se přece jen chcete po Římě pohybovat autem, ale nechcete si brát taxi, můžete si vypůjčit automobil dle svého gusta. Malé auto vás vyjde na 1 000 Kč za 3 dny, čím větší auto, tím vyšší cena. Půjčovnu s těmito minimálními cenami najdete například zde.

Co vidět a navštívit

Řím má bezpočet nádherných památek, kvůli kterým ho navštěvují turisté z celého světa, ale láká i na další zajímavá místa. Pojďme se na ně společně podívat.

Forum Romanum bývalo centrem veřejného dění. Nezapomeňte na něj!

Mapa centra

Stáhněte si mapu centra zde!

Co navštívit zadarmo

Pantheon – tuto památku si rozhodně nenechte ujít, nejen proto, že se neplatí žádné vstupné. Jde o mohutnou rotundu z roku 27 př. n. l. Zvláštní na ní je například to, že je osvětlena jen tím světlem, které dovnitř vstupuje okrouhlým otvorem shora. Budovu zasvěcenou původně všem bohům a později Panně Marii najdete nedaleko od Piazza Navona.

Růžová zahrada – budete-li si chtít na chvíli odpočinout v oáze klidu oproštěné od hluku a chaosu velkoměsta, vydejte se do růžové zahrady Roseto di Roma, která se nachází v bezprostřední blízkosti Kolosea. Pokud se zde ocitnete během dubna až června, uvidíte zahradu nádherně rozkvetlou všemi barvami. Kromě toho je odsud krásný výhled na Řím.

Muzea ve Vatikánu – do toho se dostanete zdarma vždy poslední neděli v měsíci od 9.00 do 12.30 hod. Když se trefíte, neváhejte a vydejte se do něj. Spatřit zde můžete artefakty ze sbírek papežů a jiné umělecké kousky.

Kostely a chrámy – vstup do všech kostelů a chrámů v Římě je zdarma. A to je boží.

Muzea

Porta San Sebastiano & Museo delle Mura

Brána známá jako San Sebastiano, jež má svůj původ už ve 3. století, sice prošla několika architektonickými proměnami, ale i tak stojí za to jí projít. Poté se totiž ocitnete v Muzeu zdí (Museo delle Mura), v němž najdete expozici zaměřenou na historii římského opevnění, které sloužilo jako obrana před útoky nepřátel.

Muzeum je otevřeno od úterý do neděle, vždy od 9.00 do 14.00 hod. Vstup je zdarma. Pro více informací navštivte oficiální web muzea.

Macro Testaccio

Muzeum v budově jatek? Proč ne? Nebojte se, jatka tu fungovala do roku 1975, dnes tento příklad průmyslové architektury 19. století láká turisty na výběr děl od počátku 60. let do současnosti.

Muzeum je otevřeno od úterý do neděle, vždy od 16.00 do 22.00 hod., ale jen tehdy, když probíhá konkrétní výstava. Plné vstupné: 9,5 Eura, pro děti a mladé dospělé do 25 let a pro osoby starší 65 let: 7,5 Eura; děti do 6 let mají vstup zdarma. Také si zde můžete zakoupit kombinovanou vstupenku, která je platná týden a umožňuje jeden vstup – pro dospělé za 13 Eur, snížené vstupné je 11 Eur, pro osoby starší 65 let a děti mladší 6 let je vstup zdarma. Pro více informací navštivte oficiální web muzea.

Muzeum současného umění Macro

Muzeum současného umění v Římě se nachází v bývalé průmyslové budově z počátku 20. století a až do 70. let se zde nacházel pivovar. Na své si přijdou milovníci umění od 60. let do současnosti i vyznavači směru pop art.

Muzeum je otevřeno od úterý do pátku a v neděli od 11.00 do 19.00 hod. a v sobotu od 11.00 do 22.00 hod. Vstupné je stejné jako do Macro Testaccio. Zároveň i zde můžete zakoupit kombinovanou vstupenku, která je platná týden a umožňuje jeden vstup – pro dospělé za 13 Eur, snížené vstupné je 11 Eur, pro osoby starší 65 let a děti mladší 6 let je vstup zdarma. Pro více informací navštivte oficiální web muzea.

Národní muzeum umění 21. století

V moderní budově navržené architektkou Zahou Hadid sídlí Národní muzeum umění 21. století známé pod zkratkou MAXXI. Skládá se ze dvou částí – MAXXI Architettura a MAXXI Arte. V části zaměřené na architekturu najdete díla italských mistrů a projekty současných architektů. V části zaměřené na umění spatříte střípky umění jako takového, ale zároveň něco z divadla, hudby, grafiky, tance, módy a dalších oborů.

Otevřeno je od úterý do pátku a v neděli, vždy od 11.00 do 19.00 hod., v sobotu pak od 11.00 do 22.00 hod. Plné vstupné činí 11 Eur, snížené 9 Eur, zdarma sem mohou děti do 14 let a zdravotně postižení s doprovodem. Pro více informací navštivte oficiální web muzea.

Palazzo Colonna & Galerie Colonna

Palác ze 13. století sloužil jako sídlo rodu Colonna, dnes si ho můžete prohlédnout a podívat se i do galerie v komplexu. V ní najdete několik sálů s obrazy, freskami a rozličnými uměleckými díly, které vás vtáhnou do dob dávno minulých.

Palác je otevřen každou sobotu od 9.00 do 13.15 hod. Plné vstupné činí 12 Eur, děti od 13 do 17 let a senioři nad 60 let zaplatí 10 Eur, děti do 12 let mají vstup zdarma. Pro více informací navštivte oficiální web komplexu.

Katedrály a kostely

Bazilika sv. Petra

Římská bazilika sv. Petra je největší bazilika světa, uvnitř ní se nachází hroby papežů a celá budova pojme přes 20 tisíc lidí. Svatopetrský chrám, jak se bazilice také říká, se pyšní osmi stovkami sloupů, 390 sochami v nadživotní velikosti a vnitřní plochou 15 160 m2. Před bazilikou je Berniniho náměstí dlouhé 250 metrů a lemované 17 metrů širokou kolonádou. Uprostřed náměstí si nelze nevšimnout 25 metrů vysokého obelisku, přesně na místě, kde podle všeho přišel o život svatý Petr.

Bazilika svatého Petra je hlavním cílem turistů, kteří se do Vatikánu vydávají. Vypravte se k ní taky!

Sixtinská kaple

Sixtinská kaple zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie byla soukromou kaplí papežů a pyšní se podzemním schodištěm, které ji spojuje s bazilikou sv. Petra. Kaple je slavná díky nástěnným a stropním freskám, které považujeme za vrchol renesančního umění. Jejich autorem je slavný Michelangelo.

Lateránská bazilika

Tato bazilika pochází ze 4. století, ale postupem času byla několikrát přestavěna, ke svému modernímu vzhledu přišla až v 17. století. Zajímavé je, že stojí na troskách kasáren císařské jízdní gardy. Má 5 lodí, přičemž v té hlavní se nachází 12 výklenků, v nichž se nachází sochy apoštolů z období baroka. A dvanáctka se tu objevuje ještě jednou – bylo zde pohřbeno nebo zde má pamětní desku 12 papežů.

ZOO

Chcete si zpestřit pobyt v Římě nahlédnutím do místní ZOO? Žádný problém. Můžete tak učinit po celý rok kromě 25. prosince. Dospělí zaplatí 15 Eur, děti vyšší než 1 metr a mladší 12 let 12 Eur, menší děti mají vstup zdarma. Podívejte se na mapu – tady se ZOO nachází. Najdete ji pod názvem Bioparco di Roma.

ZOO funguje už od roku 1911 a rozkládá se na ploše o 11 hektarech. Spatřit zde můžete na 200 druhů zvířat volně žijících i těch domácích. Bioparco di Roma patří k největším ZOO na světě svého druhu.

Pláže

A v Římě můžete směle vyrazit i k vodě a užít si perfektní den na pláži. Toto jsou tři nejzajímavější.

Lido di Ostia

Na tuto pláž se dá dostat během půlhodiny příměstským vlakem, což z ní činí častý cíl turistů i samotných Římanů. Pláž je dlouhá několik set metrů, některé úseky jsou soukromé, jiné volně přístupné. Počítejte s tím, že tu bývá „hlava na hlavě“.

Torvajanica

I sem proudí dost lidí za osvěžením, ale není zde tak nabito jako na výše zmíněné pláži. Místa je tu dost – několik stovek metrů. Vstup do moře je velmi pozvolný, takže se nemusíte bát vzít sem i děti nebo starší osoby. Méně lidí najdete na severním konci pláže, kam chodí spíše místní.

Sabaudia

Malebná krajina a křišťálově čistá voda, přesně to je pláž Sabaudia na půli cesty mezi Římem a Neapolí. Hromadnou dopravou je sem cesta náročná a zdlouhavá, proto ji doporučujeme jen těm, kteří mají k dispozici auto. Zdatní turisté tu mohou před samotným smočením v moři absolvovat túru po nádherném okolí.

Zahrady

V Římě se nacházejí tisíce hektarů zahrad, do nichž můžete na chvíli uniknout a užít si božského klidu. Tady jsou.

Villa Borghese

Tento park ze 17. století je jedním z největších parků ve městě. Kromě zeleně zde najdete příjemnou restauraci, krásná jezírka, zoologickou a botanickou zahradu, několik muzeí či stadion.

Trajánův park

Na vršku Oppio se nachází Trajánův park, v němž často odpočívají návštěvníci nedalekého Kolosea. Odpočinku si tu můžete užít dosyta. Málokdo ale ví, že se zde nacházel komplex Domus Aurea neboli Zlatý dům císaře Nerona. Součástí komplexu byly i louky, lesy a jezírka, ale také lázně.

Aventin

Tento park je známý svými nádherně vonícími zahradami i překrásným výhledem na baziliku sv. Petra. Rozhodně se ale podívejte – kromě baziliky – na Pomerančovou a Růžovou zahradu. Pomerančové zahradě se dříve říkalo Parco Savello podle rodu Savellů, kteří tu kdysi měli pevnost. Růžová zahrada, Roseto Comunale, nenabízí pomerančovníky, nýbrž růže – na jaře jich můžete vidět více než tisíc rozkvetlých. A to je skutečně nádherný pohled.

Trhy

Mercato Trionfale

Doménou tohoto trhu jsou čerstvé potraviny všeho druhu – ovoce, zelenina, maso, poctivé těstoviny, víno nebo voňavé květiny. Trh najdete na ulici Via la Goletta. V pondělí, středu, čtvrtek a sobotu od 7.00 do 14.00 hod., v ostatní dny od 7.00 do 19.00 hod. V neděli se trhy nekonají.

Porta Portese

Trhy k italské kultuře rozhodně patří a třeba Porta Portese je toho důkazem. Jde o bleší trh nacházející se mezi Via Portuense a Via Ippolito Nievo ve čtvrti Trastevere. Na pěkném místě tady levně seženete to, co jinde ne – staré knížky, skvostné nádobí, nábytek, kopie starožitností a další. Budete-li šikovní, zvládnete cenu usmlouvat i o třetinu! Trh se koná vždy v neděli od 6.30 do 14.00 hod.

Mercato di Via Sannio

Nejrůznější druhy oblečení, doplňky, obzvláště kabelky, batohy, boty… Na tomhle trhu najdete vše, co na sebe potřebujete. Odsud si můžete přivézt suvenýr nebo ho dopřát někomu ze svých blízkých.  Na tento trh přijďte na Via Sannio vždy od 9.00 do 13.30 hod. Trhy se nekonají v neděli.

Univerzity

Který mladý člověk by nechtěl studovat v tomto nádherném městě? Navíc když se zde nachází hned několik univerzit. Například tyto.

Univerzita Mikuláše Kusánského

Univerzita je poměrně mladá, funguje teprve od roku 2006, ale už v roce 2012 měla více než 10 tisíc studentů na 4 fakultách – právnické, filozofické, politologické a provozně ekonomické. Zatímco většina vysokých škol v Římě se zabývá teologií, religionistikou nebo církevním právem, tato se specializuje na světské záležitosti.

Papežská univerzita Gregoriana

Gregoriánská univerzita, jak se této škole také říká, je pravděpodobně nejvýznamnějších z papežských univerzit v Římě. Navazuje na tradici dřívější jezuitské koleje, která vznikla asi před 450 lety. Studenti se zde mohou zaměřit na teologii, církevní právo, misiologii, církevní dějiny či filozofii nebo sociální vědy. Univerzita má navíc i 4 instituty – spirituality, psychologie, náboženských věd a náboženství a kultury. Teologické oddělení této školy je jedno z největších na světě.

Papežský institut arabistických studií a islamologie

Kdo by byl čekal v Římě, městě plném křesťanství, také institut, který se bude zabývat arabistikou a islamologií. Je tomu ale skutečně tak. Hlavní myšlenkou bylo už při zakládání podpořit dobré vztahy mezi jednotlivými náboženskými směry a celými náboženstvími. Jejím zakladatelem byl Charles Lavigeri v 19. století.

Festivaly

V Římě to žije, o tom není pochyb. Vybrali jsme pro vás 3 festivaly, které by vám neměly uniknout.

Estate Romana

Tento festival trvá od června do září a zahrnuje stovky kulturních akcí, které pořádá a platí město. Součástí je umění, hudba, divadlo, speciální akce pro děti, kino, tanec i multidisciplinární prolnutí vyjmenovaných druhů umění. V roce 2016 se konal již 39. ročník a na další se můžeme těšit.

Roma Jazz Festival

Milovníci jazzu i zvídaví posluchači, kteří ho vyloženě nezbožňují, ale rádi si ho poslechnou, by si neměli nechat ujít Roma Jazz Festival. Vždy zde hrají špičkoví hudebníci, a to v krásném prostředí Parco della Musica a La Palma. Akce se koná v říjnu a listopadu.

Vánoční trh

Vánoční trh s nezaměnitelnou atmosférou se koná každý rok od začátku prosince do 6. ledna na náměstí Piazza Navona. U stánků tu seženete ozdoby a drobné dárečky. Připomínáme, že nejúchvatnější je na celé akci předvánoční atmosféra.

Kam s dětmi

A kam s těmi nejmenšími i trochu většími dětmi? I s tím vám pomůžeme.

Cinecitta World

Zábavní park s mnoha venkovními i vnitřními atrakcemi, které budou vaše děti bavit a díky kterým děti nezapomenou ani na to, co před návštěvou parku a po ní viděli z Říma, to je Cinecitta World.  Nachází se na Via di Castel Romano. Lístek pro dospělého stojí od 27 Eur, pro dítě od 21 Eur.

Luneur Park

Tady se pobaví dospělí, například na trzích, ale především menší děti na nejrůznějších atrakcích, které k lunaparku neodmyslitelně patří. Návštěvy tohoto parku rozhodně nebudete litovat.

Rainbow MagicLand

Největší zábavní park v Římě nabízí 38 úžasných atrakcí nejrůznějších druhů a určených pro děti, dospělé a ty nejotrlejší a nejodvážnější. Stačí si vybrat, co je vám bližší. Co třeba adrenalin? Nebo raději kouzla? Vstupné pro dospělého začíná na 22 Eurech, pro děti do 14 let na 20 Eurech. Dá se pořídit i rodinná vstupenka pro dva dospělé a jedno dítě za 79 Eur nebo pro dva dospělé a dvě děti za 99 Eur.

Zajímavá místa v okolí

Nechcete se pohybovat jen po Římě, rádi byste viděli také něco v jeho okolí? Žádný problém. Třeba vám přijdou vhod tyto tipy.

Grotte di Nerone

Jen 65 kilometrů jižně od centra Říma, u města Anzio, je nádherná pláž. A tamtéž lze objevit jeskyně císaře Nera v místě, kde měl panovník své sídlo.

Hadriánova vila

V rozsáhlém areálu asi 30 km od Říma se nachází pozůstatky císařské rezidence. Spatříte tu stovky krásných soch, vodotrysky, fontány, dokonce můžete vidět dlažbu z tehdejší nemocnice nebo koupelny.

Vila d’Este

Naprosto skvostná vila s luxusní zahradou, několika terasami, fontánami či nádržemi, přesně to je Vila d’Este, kterou stejně jako Hadriánovu vilu chrání UNESCO. Na světě je jen málo míst, kde spatříte tak čistou ukázku renesanční kultury. V interiéru lze obdivovat mistrovská umělecká díla, exteriéry si vás získají svými zahradami. 

Zámky a hrady

Aragonský hrad

Na malém ostrůvku v Neapolském zálivu stojí Aragonský hrad. S pevninou je spojen kamenným mostem a kdysi dávno býval nedobytnou pevností. Tento symbol italské Ischie nabízí krásný výhled kolem, ale také třeba Vojenské muzeum, jehož vyhledávanou částí je oddělení mučicích nástrojů. Vstupní činí asi 10 Eur. Hrad najdete zde.

Castel Nuovo

Nový hrad v Neapoli je bezpochyby jedním ze symbolů města. Bývalá středověká pevnost, která vznikla v průběhu 13.-15. století spojuje francouzskou gotiku a italskošpanělskou renesanci. Hrad byl sídlem neapolských králů, dnes se zde nacházejí muzea a mají zde sídla nadační společnosti a dějinné ústavy. Najdete ho zde.

Hrad svatého anděla

Tento hrad najdete přímo v Římě a rozhodně byste ho při návštěvě města neměli vynechat. Andělský hrad nechal v letech 78-138 postavit císař Hadrián – a pozor – jako své mauzoleum. Stavba však nebyla dokončena včas, proto jeho ostatky skončily jinde. Součástí této kruhové stavby na čtvercové základně je známá Aureliánská zeď. Své jméno získal hrad v roce 590. Tehdy se papež Řehořovi zjevil archanděl Gabriel a zvěstoval konec morové epidemie. Hrad najdete zde.

Hrad je otevřen od úterý do neděle, vždy od 9.00 do 19.30 hod. Vstupné pro dospělé činí 7 Eur, pokud v komplexu probíhá výstava, je cena o něco vyšší. Děti a mládež do 18 mají vstup zdarma, osoby mezi 18-25 lety platí 3,5 Eura. Hrad najdete v těchto místech.

Andělský most spojuje oba břehy Tibery, a to naproti Andělskému hradu.

Noční život

V Římě to žije nejen ve dne, ale i večer a v noci. Máme pro vás také tipy, kam se jít bavit a užít si nočního života.

Divadlo

Teatro di Roma

Nejznámější římské divadlo má dvě části s názvy Argentina a Indie. Argentina nabízí díla intelektuálů a prestižních režisérů, Indie je lidovější a kultury chtiví sem přicházejí spíše na experimentální divadlo.

Ostia Antica

Návštěva amfiteátru Ostia Antica je skvělou příležitostí, jak do pobytu v Římě vnést ještě víc kultury. Mimo jiné se zde totiž pořádají divadelní umělecké festivaly na mezinárodní úrovni. 

Teatro Salone Margherita

Toto divadlo se nachází v nádherné secesní budově a funguje už od konce 19. století. Slouží nejen jako divadlo, v němž můžete vidět celou plejádu her, ale také jako prostor pro různá společenská setkání.

Jazz, blues a DJs

Gregory’s

Máte rádi jazz a chcete si jím osvěžit pobyt v Římě? V tom případě určitě zavítejte do jazzového klubu Gregory’s, pravděpodobně nejlepšího podniku svého druhu ve městě. Pohodlně se tu usadíte a vychutnáte si umění spíše neznámých jazzmanů. Příjemná atmosféra zaručena! Gregory’s se nachází v těchto místech.

Vinilla Gallery

Tady na vás blues dýchne už v okamžiku, kdy vstoupíte do dveří. A co teprve, až si dáte šálek výborné kávy se zákuskem nebo dvojku vína a hrát začnou bluesmani hrající ze srdce? Tady nejde nestrávit příjemné chvíle! Podnik Vinilla Gallery najdete zde.

Qube Disco

Je libo pořádnou a nezapomenutelnou party v Římě za doprovodu hudby z rukou profesionálního DJe? Vydejte se za sladkým nočním životem do podniku Qube Disco, kde si užijete hříšně dobré, a přitom levné drinky, potkáte nové lidi a protančíte střevíce. Na večer či noc strávenou zde budete dlouho vzpomínat!

Opera a vážná hudba

Teatro dell‘ Opera

Jeden z nejznámějších operních domů v celé Itálii nabízí zážitky na skutečně vysoké úrovni. Za sebou má od svého začátku nemálo světových premiér, například v lednu 1900 tu proběhla za přítomnosti skladatele Pucciniho jeho Tosca. Kromě hudebníků se zde vystřídalo i mnoho dirigentů zvučných jmen. A nemusíte sem jít jen na operu, Teatro dell‘ Opera má i svůj baletní soubor.

Auditorium Parco della Musica

Multifunkční komplex pro hudební potřeby celého Říma, to je auditorium Parco della Musica. Nachází se v severní části města, v místech, kde se v roce 1960 konaly olympijské hry. Součástí komplexu jsou tři obrovské koncertní haly, čtvrtou částí je divadlo pod širým nebem. Pokud milujete hudbu, neváhejte a vyhraďte si na kulturu v auditoriu čas.

La Voce dell‘ Opera

Za komornějšími hudebními zážitky se vydejte do této opery. Máte-li rádi překrásnou hru na hudební nástroj za doprovodu jednoho zpěváka či zpěvačky v malém kostelíku, je nanejvýš pravděpodobné, že se trefíte přesně do svého vkusu.

Bary

Bacab Shop Bar

Nevíte, kam zajít večer na drink, protože podniků je spousta a vy je neznáte? Dejte na nás a vyrazte do Bacab Shop Baru, naprosté špice mezi římskými kluby. Bar je poměrně malý a komorní, zato zde však panuje přátelská atmosféra a k pití dostanete všechno, po čem zatoužíte – pivo, víno, tvrdý alkohol nebo lahodné míchané drinky. Kromě toho si odsud můžete odnést nějaký ten suvenýr, které tu prodávají. Podívejte se na mapu, kde Bacab Shop Bar leží, a nepromarněte šanci užít si skvělý večer!

Ice Club

Pěkným zážitkem je také návštěva a vychutnání si drinku dle libosti v Ice Clubu. Je zde sice trochu dráž, ale za tu zkušenost to stojí – všechno je z ledu. Dokonce i sklenička, ze které budete pít. Návštěvníci si nemohou vynachválit prostředí, celkovou atmosféru, hudbu i skutečně milý personál, od nějž je radost nechat se obsluhovat. Ice Club najdete zde.

Bar del Fico

Máte chuť na trochu skvělého pití a skutečně dobrého jídla? Pak si večer zajděte do podniku Bar del Fico. Příjemné posezení venku i uvnitř vám velmi pravděpodobně zpříjemní živá hudba, která vytvoří jedinečnou atmosféru. Za krásným večerem zkrátka zamiřte sem!

Jídlo

Ptáte se, jak v Římě řešit stravu? Je lepší si něco koupit, nebo chodit do restaurací? A kolik co stojí? Následující řádky vám jistě pomohou udělat si představu.

Kde nakupovat

Chcete-li se o svou stravu v Římě starat sami, není nic jednoduššího než zajít do některého ze supermarketů. Kromě Lidlu, který dobře známe od nás, si můžete vybrat i další.

Eurospin

Tento řetězec nabízí poměrně levné potraviny všeho druhu. Funguje už od 90. let a po celé Itálii má asi 1 000 obchodů. Zde zjistíte, kde v Římě na ně můžete například narazit. Do podobné kategorie obchodů patří také Dico a Todis.

Conad

Pro náročnější nakupující je tu Conad, který je také o něco dražší, avšak nabízí větší výběr zboží. I tady však můžete dobře nakoupit v průběhu slevových akcí. Markety tohoto řetězce najdete například zde.

Ceny potravin

Chléb (1 kg) = 55-135 Kč

Rýže (1 kg) = 25-36 Kč

Sladké pečivo (6 ks) = 19-63 Kč

Vejce (6 ks) = 14-25 Kč

Jogurt = 7-39 Kč

Máslo (0,25 kg) = 30-55 Kč

Brambory (1 kg) = 14-41 Kč

Rajčata (1 kg) = 25-40 Kč

Okurky (1 kg) = 25-40 Kč

Kuřecí prsa (1 kg) = 200-260 Kč

Párky (1 kg) = 80-160 Kč

Salám suchý (10 dkg) = 20-60 Kč

Pizza v rychlém občerstvení = 60-240 Kč

Menu v restauraci = 150-500 Kč

Espresso = 24-35 Kč

Čaj = 24-30 Kč

Kavárny

Caffe Greco

Lahodná káva, příjemná atmosféra, k níž si nacházejí cestu především turisté, a pěkné posezení, přesně to nabízí Caffe Greco (najdete ho zde). Espresso si tu dáte za 7 Eur a vydat se můžete ke známému místu – Fontana della Barcaccia.

Sciascia Caffe

Kvalitní a chuťově vynikající kávu vám tu naservíruje často chválený milý personál, posedíte v pěkné kavárničce a klidně tu můžete odstartovat další krásný den v Římě. Podnik najdete zde. Za 8 Eur se tu dá pořídit skvělá snídaně nebo svačinka pro 4 osoby.

La Casa del Tazza d’Oro

Na vynikající kávu, vyhlášené kapučíno nebo lahodnou zmrzlinu se můžete vydat také do La Casa del Tazza d’Oro. Ideální na snídani nebo svačinku. Kavárnu najdete zde. Otevřeno je každý den od 7.30 do 22.00 hod.

Restaurace

O’vino

Máte chuť dát si poctivé těstoviny nebo jiné italské delikatesy? Vydejte se do O’vino, kde si na pochutnáte na italské, ale klidně i na středomořské či evropské kuchyni. Myslí tu i na vegetariány. Jde o docela neutrální restauraci vhodnou pro všední i slavností příležitosti. Průměrná útrata tu činí 200-900 Kč. Najdete ji zde.

Likeat

Varujeme vás, v tomhle podniku nebudete vědět, kterou z nabízených delikates si vybrat, abyste nepřišli o něco dobrého. Italské dobroty, ale i tradiční rychlovky si tu můžete dopřát do rána až do večera a kromě jídla tu můžete posedět i u piva nebo vína. Průměrná útrata tu činí 100-125 Kč. Restauraci najdete zde.

Pataclara

Chcete si dopřát něco skutečně luxusního? Pak zamiřte do restaurace Pataclara, která nabízí delikatesy vyšší třídy. Na své si tu přijdou milovníci italské a středomořské kuchyně, atmosféra je tu uvolněná a lidé se zde schází při obyčejných i méně všedních příležitostech. Průměrná útrata tu činí 1 100-1 600 Kč. Restauraci najdete zde.

Informace pro turisty

Než se vydáte do cizí země, rozhodně byste si o ní a poměrech v ní něco zjistit. Základní informace jsme pro vás připravili do následujících řádků.

Bezpečnost

V celé Itálii, a tedy v i Římě panuje standardní bezpečnostní situace a bezpečno je tu dokonce i pro samotné ženy bez doprovodu mužů. Kromě kapsářů, kteří vás mohou nepříjemně překvapit na zalidněných místech, není třeba se ničeho zvláštního bát. V roce 2016 se diskutuje o zpřísnění bezpečnostních pravidel v blízkosti nejdůležitějších památek. Pokud se zrovna hraje významný fotbalový zápas, dejte pozor, abyste se nedostali do konfliktu, i když nejste fanouškem ani jednoho týmu.

Časové pásmo

Časové pásmo je v Římě stejné jako u nás, není tedy třeba počítat s časovým posunem.

Teploty

V létě činí průměrná teplota 25-27°C, v zimě pak 10-13°C, ale samozřejmě klesají i níž.

Zajímavosti

Architektura

V tomto městě vás uchvátí zejména antické a barokní architektonické kousky. Samozřejmě lze ale najít i skutečně moderní stavby.

Znak města

Znak Říma zahrnuje zkratku SPQR - Senatus Populusque Romanus čili "senát a lid římský".

Úsměvná fakta

1. Obyvatelé Říma věřili v dezinfekční a léčivé účinky moči, proto se s ní zde nezřídka obchodovala. Římané ji používali například k čištění zubů.

2. V Římě dříve před nebezpečím varoval symbol penisu – například na kamenech, zdech či dlažebních kostkách. Sám o sobě byl tento symbol znakem štěstí a úspěchu.

3. V Římě se v dávných dobách hodovalo tak mocně, že jakmile byl člověk plný, jídlo vyzvrátil a šel dál jíst. Bez starostí – sluhové vše uklidili.

4. Dnes jsou na tom jistě veřejné toalety lépe, ale dříve na nich chyběl toaletní papír a místo něj měli lidé používat navlhčenou houbičku – ta byla na záchodcích jen jedna, lidé ji měli sdílet mezi sebou a raději se ani neptáme, jak často ji někdo vypral.

5. A dnes už také Římané na leváky nahlížejí jinak. V dávných dobách je ale automaticky považovali za zlé lidi.

 
 

Místo

41° 54' 10.0188", 12° 29' 46.9176"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řím: Průvodce a zajímavá místa