Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Řve jako Šarapovová. Islandský vodopád Dettifoss prostě nepřeslechnete

Myslíte si, že požádat dívku u břehů vodopádu o ruku je romantické? Asi ano, ale rozhodně to nedělejte na severovýchodě Islandu u 44metrového rachotícího vodopádu jménem Dettifoss. To už vás případně spíš uslyší na rockovém koncertě nebo při tenisovém zápasu Marie Šarapovové. Šedivá masa ledovcové vody vás totiž zde ke slovu jen tak nepustí.

Dettifoss se rozkládá na největší islandské řece Jökulsá á Fjöllum a je součástí přírodního bohatství Národního parku Vatnajökull (pojmenovaného podle obrovského ledovce, který působí mléčné zabarvení ledovcové vody v řece). Když už dorazíte k břehu u vodopádu Dettifoss, vaše cesta rozhodně končit nemusí.

Jen 1 km nenáročné chůze proti toku vás totiž ohromí další pozoruhodný islandský vodopád zvaný Selfoss a když se dáte cestou tak 2 km naopak podél proudu řeky, narazíte na třetí největší vodopád na ostrově – Hafragilsfoss. Ale vězte, že když první spatříte temný Dettifoss, oba dva jeho menší vodní bratři proti němu budou působit jako jemné a lyrické předení na zlatém kolovratu.

  • O dalším islandském vodopádu Gulfoss se zase říká, že je to tzv. zlatý vodopád.
Jste aktivními fandy současné kinematografie a připadá vám to zajímavé panorama u vodopádu Dettifoss nějak povědomé? Nemýlíte se. Vodopád posloužil jako jedna z přírodních kulis u sci-fi filmu Prometheus z dílny známého britského režiséra Ridleyho Scotta.
Řeka semele tolik kamenů a dřeva, že by se z toho dal postavit jeden nový Reykjavík ročně.
Zdroj: pdh96 / Foter / CC BY-ND

Během jednoho tlesknutí ruky zde na šířce 100 metrů dosáhne průtok vody klidně až 500 m3

A během období prudkých a neustálých dešťů se laťka zvedá až na 600 m3 za sekundu a více! Mohutnost a objem tekoucí vody tohoto vodopádu z něj činí giganta v celosvětovém měřítku, na kterého se píšou oslavné hymny po celé planetě.

Vodopád umí být i kouzelně světlým modrým divem,a ne pořád jen šedivou masou vody!

 

V každé nově započaté vteřině života vodopádu se do hlubokého kaňonů přeleje neuvěřitelné množství vody o objemu 193 kubíků. To by člověka dole zamáčklo velmi lehce. Mimochodem, cca 60 km na severozápad od vodopádu leží malé přístavní město Husavik, které je známé jako nejpříznivější místo pro pozorování velryb v evropských vodách.

Ať se k vodopádům přiblížíte z jednoho nehostinného kamenného břehu či druhého, radši předem odložte veškerou citlivou elektroniku, kterou byste mohli mít po kapsách. I za bezvětří totiž celková síla tříštící se vodní kaskády ve vzduchu vytváří podmínky tzv. lokální vichřice.

Chcete větět, kde se na Islandu vykoupat v horkých pramenech, jak náročná je túra na sopku Hekla, který vodopád je nejdivnější a co při cestě po Islandu rozhodně nevynechat? Přečtěte si cestopis naší redaktorky Petry, která vyrazila do země ledu a vulkánů na dámskou jízdu.
Tohle není žádný romantický Šrámkův splav!
Zdroj: auspices / Foter / CC BY

Sprška mrazivě studené vody v obličeji? Riziko za pořízení úchvatné fotky

Člověk, jest to tvor, který je proti divoké přírodě jen výkřikem do tmy!

Na první pohled se možná bude zdát, že Dettifoss není tak krásný jako jiné světové vodopády, ale to je jen opravdu zdání, které vzniká možná trochu díky okolní pusté šedočerné kamenné krajině. Když mu ale dáte trochu šanci, tak zde můžete zachytit opravdu unikátní scenérie,např. dvojitou duhu.

Umělecky fotit se dá snadno z obou dostupných břehů u vodopádu. Východní i západní břeh vám poskytnou vždy trochu odlišný úhel na focení. Musíte být tedy velmi opatrní, protože islandští správci parku zde turistům a návštěvníkům nechávají naprosto volnou ruku v tom, jak blízko k hučícímu monstru mohou zajít. Takže žádné zábrany, ale vše na vlastní pěst a risk!

Duha je znamením naděje a štěstí!
 
 

Místo

65° 48' 54.486", -16° 23' 8.7108"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řve jako Šarapovová. Islandský vodopád Dettifoss prostě nepřeslechnete