Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

salto-angel-1

obrazek
<a href="http://www.flickr.com/photos/capiotti/">Paulo Capiotti (Flickr)</a>, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Salto Angel: Nejvyšší vodopád světa objevený při havárii letadla

Jak něco spolehlivě najdete? Tím, že do toho narazíte obličejem. Něco podobného se přihodilo i americkému letci Jamesi „Jimmymu“ Angelovi. Sice věděl, kde má hledat, „přistání“ na hoře s jím objeveným největším vodopádem světa ale bylo poněkud tvrdší, než si představoval.

Jimmy Angel kdysi slyšel o tom, že v horách v oblasti Bolívar ve Venezuele se nachází tuny zlata, stačí jen mít štěstí a najít je. Mladého pilota ta myšlenka posedla a rozhodl se, že zlato objeví. Nepovedlo se mu to, místo toho ovšem při jednom přeletu nad údajnou zlatonosnou krajinou spatřil vodopád, jaký ještě neviděl. Voda padala z výšky asi jednoho kilometru a Jimmyho velmi zaujala. To se psal rok 1933.

O čtyři léta později se na místo činu kvůli zdokumentování nálezu vrátil s manželkou a dvěma přáteli. Místo toho, aby na hoře Auyán-tepui, z níž voda padá, přistál, do ní spíše naboural. Objevením vodopádu, který v celkové délce nemá na světě konkurenci, si Angel vysloužil velkou popularitu, takže přírodní úkaz od té doby nese pilotovo jméno.

Výška vodopádu Salto Angel
Salto Angel, Angel Falls, Angelovy vodopády, jak chcete. Jejich celková délka činí 979 metrů (některé údaje uvádějí hodnotu 1002 metrů). Na své pouti voda překoná několik malých kaskád, takže nejde o nepřetržitý proud. Ten nejdelší měří 807 metrů, což by samo o sobě stačilo na top ten největších vodopádů světa.
Široko daleko kolem vodopádu se rozkládají lesy Národního parku Canaima.
Zdroj: Rafael Estrella (Flickr), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Velké štěstí střídá ještě větší smůla

Unikátní úkaz vody snášející se z výšky téměř 980 metrů tedy známe díky Angelovi, jeho touze po bohatství a velké dávce štěstí. Roku 1956 ale Jimmyho provázela spíše smůla. Nejdříve při přistání v Panamě utrpěl vážné zranění hlavy, následovala srdeční příhoda, až jej na konci roku v sedmapadesáti letech skolil zápal plic.

Laguna Canaima, jedno z nejkouzelnějších míst národního parku.
Zdroj: Patricia Simmons (Flickr), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Jeho jméno však žije dále díky vodopádu a slavnému letounu Flamingo, v němž objev učinil. To je nyní vystaveno před letištěm ve venezuelském státě Bolívar. Právě hora Auyán-tepui s nejvyšším vodopádem světa přivádí do státu spoustu turistů. Ti navštěvují Salto Angel jako zlatý hřeb cesty po Národním parku Canaima zapsaného mezi klenoty přírodního dědictví UNESCO.

Přečtěte si o dalších známých vodopádech:

Největší turistický hit Národního parku Canaima sice představuje Salto Angel, nicméně k vidění je toho v něm spousta, například úchvatná Laguna Canaima s červenohnědým pobřežím. Nad oblastí bdí také duchové, alespoň to tvrdí indiáni kmene Pemonů obývající oblast Canaimy.

Venezuela, to nejsou jen politické problémy, silikonové krásky a pralesy, ale i parádní pláže.
Zdroj: Juan Tello (Flickr), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Spoustu krás najdeme i na jiných místech země, nemluvě o pobřeží, které lemují turistické magnety v podobě ostrovů Aruba, Bonaire, Curacao, Grenada a další. Venezuela a její okolí má potenciálním návštěvníkům rozhodně co nabídnout a je škoda, že o ní v tisku čteme spíše v souvislosti s politickými nepokoji a umělým poprsím venezuelských modelek.

 
 

Místo

6° 1' 13.386", -62° 32' 4.6968"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Salto Angel: Nejvyšší vodopád světa objevený při havárii letadla