Přejít k hlavnímu obsahu

Škola čar a kouzel otevřela brány nedaleko českých hranic

Ruku na srdce – kdo z těch mladších z vás nečekal v jedenácti letech na zvací dopis z Bradavic? Škola čar a kouzel byla místem, které chtěl alespoň jednou za život navštívit každý fanoušek příběhu o mladém čarodějnickém učni Harry Potterovi. Ale pozor, teď se to může splnit. A Bradavice nejsou tak daleko, jak byste čekali.

Mnozí z nás na báječných knihách a neméně kouzelných filmech vyrůstali a někteří této legendě zůstali věrni až do dospělosti. Nyní máte jedinečnou šanci splnit si dávno zapomenuté dětské sny. Kousek od našich hranic totiž před dvěma roky otevřela své brány univerzita kouzel inspirovaná příběhy slavného kouzelníka.

Za hodinu v Bradavicích

Škola čar a kouzel vznikla v polském městě Sucha (okres Lubań) na zámku Czocha, který byl pro tyto účely přejmenován na College of Wizardry. Z Liberce se sem pohodlně dostanete zhruba za jednu hodinu.Hraniční přechod Srbská / Miloszów je od zámku vzdálen necelých sedm kilometrů.

Uznáváme, cestovat s práškem Letax by bylo mnohem komfortnější. Kdo z vás ale ví, kde tenhle cestovní zázrak sehnat? My v redakci na to nepřišli, proto nám nezbylo nic jiného než zvolit standardní způsob dopravy automobilem.

Čarodějem za čtyři dny

Projekt mají na svědomí nadšenci a milovníci LARPuPolska a Dánska. Na vzniku univerzity čar a kouzel ale mají nemalý podíl také fanoušci magických příběhů o Harry Potterovi. Část nákladů byla totiž financována prostřednictvím crowdfundingové sbírky, do níž se zapojili lidé z celého světa.

Také díky nim mohli ředitelé jednotlivých kolejí spustit první turnusy, které byly kouzelnickou veřejností obsazeny během několika mála hodin. A jinak tomu nebylo ani v letech následujících. Zážitkový pobyt na univerzitě College of Wizardry trvá čtyři dny a jeho cena začíná na 620 eurech za osobu.

Ledový zámek i máslový ležák. Tak vypadají Vánoce v londýnských Bradavicích

Lektvary, starodávné runy i famfrpál

Tohle všechno přece nesmí ve škole čar a kouzel chybět. Výukou provázejí zkušení profesoři, které doprovází magická zvířata i řada kouzelnických triků. Účastníci turnusů se naučí připravovat nejrůznější druhy lektvarů, číst ve starodávných runách, zahrají si netradiční formu famfrpálu a po náročném dni povečeří ve velké síni a ulehnou ve vyzdobených komnatách.

Během celého pobytu budou reprezentovat svou kolej, do které je hned po příjezdu zařadí ředitel školy společně se svými zástupci. Chybět nebude ani závěrečný slavnostní ples, který se ponese v duchu zdobených šatů, gentlemanských gest a zábavy do brzkých ranních hodin. O dýňovou šťávu či máslový ležák tady rozhodně nebude nouze.

Projekt, který vznikl bez požehnání Rowlingové

Letos jsou naplánovány ještě tři zážitkové turnusy. Dva nejbližší se uskuteční 16. a 23 listopadu. Ten poslední je potom naplánován na Vánoce. Organizátoři se však na svých oficiálních stránkách důrazně ohrazují proti jakémukoli přirovnávání k příběhu od britské autorky J. K. Rowling.

Ona, stejně jako filmové studio Warner Bros, totiž nedala k vytvoření školy a zaštítění se slavným čarodějem svolení. To však fanoušky LARPu a příběhů o čarodějnickém učni neodradí jezdit do Czochy mávat kouzelnickými hůlkami, psát starodávnými brky a užívat si atmosféry i nezapomenutelných zážitků, které toto okouzlující místo nabízí.

 
 

Místo

51° 1' 50.8944", 15° 18' 13.158"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Škola čar a kouzel otevřela brány nedaleko českých hranic