Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Skrytá tvář Kalábrie: Tři tipy, jak si zpestřit dovolenou u moře

Zambrone, Tropea, Capo Vaticano, Ricardi. Kdo někdy byl v Kalábrii, pravděpodobně se s těmito jmény setkal. Obvykle se do těchto letovisek jezdíme povalovat na pláž a cachtat v moři. Ale víte, že se v této části Itálie můžeme vydat do největšího národního parku v zemi?

Na severu hory, na jihu písek. Tak vypadá zjednodušená představa mnoha turistů o Itálii. Ale slunný jih může nabídnout víc. Třeba scenérie hornatého národního parku nebo pobřežních útesů v jižních oblastech italské „boty“ Pojďme se podívat na tři zajímavá místa Kalábrie.

Paradiso del sub: Ráj potápěčů

Připravit se, nadechnout a ponořit. Malý Karibik u břehů Itálie. I tak tomuto místu říkají někteří návštěvníci. Tady totiž bují podmořský život a lidé se sem proto rádi jezdí potápět. Paradiso del Subse nachází u městečka Zambrone, častého cíl turistů.

Tuto část Itálie velmi rád na svých snímcích zachycuje Michal Němejc. Podívejte se na kalabrie.net jeho nejlepší fotky z Kalábrie!
V moři někdy najdeme zajímavější atrakce než v aquaparku.
Zdroj: Michal Němejc (kalabrie.net)

Sila: Nedaleko pláží se tyčí zalesněné hory

Kdo si chce pobyt u moře trochu zpestřit a nevadí mu pohyb, pro toho je výšlap po národním parku Sila skvělá volba. Jeho největší přednost představuje jeho rozmanitost. Trochu se podobá českým hornatým parkům jako třeba Šumavě. Jen je tak trochu vyšší. Nejvyšší bod Botte Donato měří 1928 metrů. Sila je o více než 50 km² větší než Šumava, rozprostírá se na ploše 737 km².

Letovisko Tropea vypadá z moře díky stavbám na útesech impozantně.

Kouzlo hornatých oblastí umocňují vodní plochy. V Sile najdeme tři, například jezero Ariamacina. Největší magie ale je, když se park oblékne do barev podzimního listí nebo zimní sněhové pokrývky. To se fotografující turisté tetelí blahem. A pak se mohou třeba něco dozvědět v muzeu olivového oleje v Zagarise.

Sledujte nás na Facebooku:
#facebook#

Pollino: Větší národní park v Itálii nemají

Jestliže jsem u oblasti Sila tvrdil, že je tam vše tak nějak větší, u Pollina musím jít ještě dál. Jeho rozloha činí skoro 2000 km² a jde o největší národní park Itálie. Tady už se dají slušně prošlápnout boty. A je proč – horská krajina, spousta vesniček vystavěných v jihoitalském stylu, to je opravdová romantika. Že vás tohle nebere a jste trochu přízemnější? Tak to vás asi potěší spíš zastávka v některé z tratorií.

Západ slunce nad Kalábrií bývá zážitek.
Zdroj: Michal Němejc (kalabrie.net)

Procházka po Pollinu může být i pěkně náročná, vždyť nejvyšší zdejší vrcholy přesahují 2200 metrů. Ale jako zpestření plážových radovánek může leckomu přinést zajímavé zážitky.

 
 

Místo

38° 42' 50.5332", 15° 58' 20.8056"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skrytá tvář Kalábrie: Tři tipy, jak si zpestřit dovolenou u moře