Přejít k hlavnímu obsahu

Romantika s mlhou u mostu Golden Gate

romantika v mlze - Cestovinky.cz
By Brocken Inaglory (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Slavné mosty ve fotkách: Oranžový Golden Gate v mlze

Je symbolem nejen San Franciska, ale rovnou celých Spojených států. Býval nejdelším mostem svého druhu na planetě, a i když dnes na světě existují větší „monstra“, zůstává Golden Gate Bridge obrovskou ikonou. Vždyť byl v mnoha ohledech první, průkopnický.

Oranžovou barvu měl už v době svého vzniku – ve 30. letech 20. století. Tvůrci ho původně chtěli nechat natřít méně „křiklavou“ barvou – oranžová ale nakonec zůstala – hlavně kvůli lodím a viditelnosti mostu z jejich paluby i při hustých mlhách, které v úžině Golden Gate vznikaly (a stále vznikají, jak je patrné ze snímku). Nutno podotknout, že dnes už si nikdo nedokáže tento most představit v jiné barvě.

Most Golden Gate byl ve 30. letech vysněným místem mnoha chudých Američanů. Ve Státech totiž tou dobou zmítala obrovská ekonomická krize a most zajišťoval pracovní místa (a platy) desetitisícům dělníků. A bylo tu o ně dobře postaráno i v jiných ohledech – k dispozici měli například ochranné helmy a pod mostem byly dokonce natažené ochranné sítě. Při stavbě tak nakonec zemřelo „jen“ 13 mužů.

Pozdější historie mostu už je ale mnohem černější. Kvůli absenci výraznějších zábran se most rychle stal oblíbeným místem nešťastníků, kteří si chtěli vzít život. Odhaduje se, že skokem do hlubiny se tu zabilo asi 1400 lidí – čísla ale nejsou příliš přesná, protože ne každé tělo se podaří objevit.

Jejich vybělené kosti tak mnohdy odpočívají v hlubinách pod mostem, stejně jako zlatý nýt, který měl být poslední ze šesti set tisíc, kterými dělníci most pospojovali. Měkký zlatý materiál ale neudržel tah materiálu, uvolnil se a spadl do vln.

 
 

Místo

37° 48' 31.3164", -122° 28' 37.2"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Slavné mosty ve fotkách: Oranžový Golden Gate v mlze