Přejít k hlavnímu obsahu

Sto a jedna tvář Vietnamu

Vietnam je země s bohatou historii, do které zasahoval celý svět. Nyní rozdělena na dvě ekonomické části zastávající svůj vlastní způsob života. Dnes tuto zemi navštěvuje stále více turistů, kteří vyhledávají exotickou kuchyni, nádherné pláže a bohatou kulturu.

V záři 2016 jsme přijali pozvání na návštěvu od Velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky v České republice a přinášíme vám naše zážitky. O zemi ležící v jihovýchodní Asii, na východě poloostrova někdy též označované Zadní Indie*, nějakých 10 000 km od Prahy, se toho u nás zase tak moc nepíše. Starší generace má Vietnam spjatý s válkami za nezávislost: dlouhá byla již čínská nadvláda, v letech  1854-1884 zemi okupovali Francouzi, během 2. světové války Japonci, následovala opět válka s Francií, která skončila v roce 1954 a vedla k rozdělení země. Následně vypukla občanská válka, do které zasáhli na dlouhých 10 let Američané (a skrytě testováním svých nových zbraní i Sověti). Propast mezi severním a jižním Vietnamem zůstala nejen v psychologii lidí: zatímco obyvatelé severní, chudší části země, jsou více spořiví a zdrženliví, jih je motorem hospodářského růstu země. Mají zde (na jihu) menší nezaměstnanost a vyšší průměrnou mzdu. Pulzující metropole jižního Vietnamu Ho Či Minovo město (dříve Saigon) je více pompézní, světovější, zatímco na severu ležící hlavní město země Hanoi vypadá autentičtěji. Zemi vládne jedna politická strana, jež dovoluje socialisticko-tržní hospodaření. I tady se však zvětšuje propast mezi chudými a bohatými, městskými a venkovskými obyvateli země a co je důležité pro cestovní ruch - nebrání volnému pohybu návštěvníků země.

Všichni známe pilné, usměvavé a úslužné Vietnamce s jejich dnes již kamennými obchody, ve kterých stále více zaměstnávají i Čechy. Za dob našich studií se Vietnamci na kolejích drželi stranou společenského dění. Dnes vám učitelé řeknou, že vietnamské děti patří k premiantům třídy. V této generaci už bez nádechu cizího přízvuku akcentu plynně hovořící česky, nicméně jednostrannou optikou je stále řadíme mezi ne příliš bohaté obyvatele planety.

Sedm procent povrchu Vietnamu zaujímá voda.
Zdroj: pexels.com

Ale nemylme se: potenciál země je obrovský. Vždyť jen pobřeží se táhne v délce neuvěřitelných 2000 km, na severu se rozprostírá delta Červené řeky, na jihu obrovská delta řeky Mekong. Pobřeží má nepřeberné množství nádherných přírodních scenérií, často panenských písečných pláží, kvalitní zázemí v okolí prázdninových resortů, pro našince často exotické tropické ostrůvky s romantickými zákoutími, okolo kterých dominuje bujná vegetace. I ve vnitrozemí naleznete rázovitá rýžová políčka, běžným životem pulzující velkoměsta, přidejme výhodné ceny pro nákupy a atraktivní výlety a složíme mozaiku příběhů, pro které stojí za to zemi navštívit.

Vietnam jsme navštívili v září roku 2016 na laskavé pozvání Velvyslanectví VSR v ČR ve spolupráci s dalšími partnery – Vietnam Airlines, Státní správou cestovního ruchu Vietnamu, společnostmi EAST SEA a Vietnamtourism Hanoi. Mezi 12 účastníky nechyběl ani slavný cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba.

Poznávací části cesty předcházela účast na 12. ročníku Mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITE HCMC v Ho Či Minově Městě za účasti cca stovky tuzemských i zahraničních cestovních kanceláří, zástupců měst a provincií země, hotelů a leteckých společností, a to nejen z Asie, ale i Evropy. Z našeho pohledu byl veletrh rozsahem spíše komornější, vietnamští partneři si však pochvalovali 40% nárůst nákupčích oproti loňskému roku a 15% nárůst vystavovatelů. O to však více na nás působil exotičtěji – co stánek, to nějaké překvapení! Nechyběla taneční show, ochutnávky pro nás exotických kombinací ovoce a nápojů, dotváření a zkrášlování různých cestovatelských doplňků – slunečníků, vějířů, ozdobných oblečků asijských krasavic přímo na place.

12. ročníku Mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITE HCMC.
Zdroj: Miroslav Hrdlička

Ho Či Minovo město je ideálním východiskem pro výpravy do jižně posazené delty řeky Mekong s nostalgickými projížďkami po jeho četných ramenech a také nákupem čerstvého ovoce, zeleniny a ryb na plovoucích trzích. Na severu naleznete proslulé podzemní tunely Vietcongu pod názvem Cu Chi, v nichž se Vietnamci skrývali v době zvýšeného nebezpečí. Sami jsme si vyzkoušeli přesun byť jen několikametrovým podzemním úsekem a obdivovali jsme odvahu, kterou museli jejich obránci podstoupit – tunely se táhnou v délce více než 200 km! 

Nejlepší plážovou exotiku naleznete v přímořském letovisku Nha Trang a zvláště v jeho okolí: bílý písek, tyrkysově průzračná mořská voda, nové nebo teprve vznikající prázdninové resorty. Cestovní ruch se tady zatím teprve rozvíjí, takže zde nenaleznete mnoho turistů. Ale prázdninové rezorty špičkové úrovně (jeden z nich jsme navštívili), to ano. Co vám má povídat!: tropické plážové baroko se vyznačovalo luxusními bungalovy, u kterých často nechyběl soukromý bazén. Koupelna zasahovala do malého atria s nefalšovanou zelení. A na lůžku? Tam abyste svého partnera hledali :) A k tomu vynikající kuchyně!

Nejlepší plážovou exotiku naleznete v přímořském letovisku Nha Trang.
Zdroj: Miroslav Hrdlička

Vietnamská kuchyně patří množstvím chutí, vůní a celkovou rozmanitostí k nejpestřejším na světě. Vznikla smíšením okolních kuchyní, zejména čínské, thajské a také francouzské. Jídlo je překvapivě lehké a přitom zdravé a pestré – preferovanou úpravou pokrmů je dušení. Nepřekvapí, že jejím základem je v páře a bez soli vařená dlouhozrnná rýže a ochucená zelenina doplněná několika druhy kořeněného masa, ryb, mořských plodů, a to vše s různými omáčkami. Nasytí vás husté nudlové polévky, skvělé syrové nebo smažené i u nás známé jarní závitky, ochutnali jsme i žabí stehýnka. A to vše doplňuje sortiment více či méně známých nebo i exotických druhů tropického ovoce, např. takové dračí ovoce s bílou nebo červenou dužinou, longan, rambutan, mombína, durian… ani jsme všechny nestačili ochutnat.

Vietnamská kuchyně patří množstvím chutí, vůní a celkovou rozmanitostí k nejpestřejším na světě.
Zdroj: Miroslav Hrdlička

Jídlo se často připravuje a konzumuje tradičními hůlkami přímo na ulici, návštěvníci těchto venkovských restaurací sedí na miniaturních nízkých židličkách u stejně nízkých stolečků, často ani nesundávají helmu z hlavy a své všudypřítomné motocykly, které brázdí v několika řadách často i úzké ulice měst si náležitě hýčkají. Stále častěji mezi nimi můžeme spatřit osobní auto, autobus nebo mnohatunový nákladní vůz. V tu chvíli začne takové vozidlo obtékat z obou stran všudypřítomný proud motocyklistů za neustálého používání klaksonů. Na červenou stojí právě jenom automobilisté, zatímco motocyklisté se mezi sebou proplétají s důmyslnou obezřetností a přestože nikdo nikomu nedá přednost, neviděli jsme zde jediný karambol a brzy jsme se začali vrhat mezi tato jednostopá vozidla beze strachu - nikdy se nestalo, že by prostě někdo na své dráze neučinil nic nečekaného a motocykly plynule obtékaly směr našeho přechodu přes silnici, často z obou stran současně, a my jsme nebojácně postupovali ulicí na druhou stranu. Jenom si nedovedu představit, že jednou, a nebude to trvat tak dlouho, nahradí množství motorek nekonečný řetězec aut.

Vietnamci působí pro našince chudě, ale zdaleka to již není pravda – dynamika vývoje je nesmírná a je cítit na každém kroku. Země se ještě nějaký čas nestane pro Evropany klasickou dovolenkovou destinací – zatím se nabízí propojit poznávací část zájezdu s následným pobytem ve vybraném letovisku, kde se nejen zrekreujete, užijete si mořských vln i exotické stravy, zahledíte se do příběhu fascinujícího vodního loutkového divadla roi noc a nakonec zakoupíte pro Evropany často atypické textilní nebo rukodělné výrobky. Sami jsme si pořídili i několik hudebních nástrojů, mezi nimiž vyniká spirituální bambusový xylofon t´rung, a vůbec vám při tom nemusí vadit, že venku je 92% vlhkost, neustále svítí slunce a vy máte nutkání skočit do nejbližšího bazénu.

Vientam pro nás působí chudě, zdaleka to již není pravda.
Zdroj: Miroslav Hrdlička

Tak, jak se Vietnam otevírá světu, může se v brzké budoucnosti stát, že se stane významnou součástí v třetím hlavním celosvětovém regionu cestovního ruchu - vedle Středomoří a Karibiku právě v oblasti Zadní Indie.*

*název Zadní Indie zavedli Angličané: čistě geograficky - z pohledu Londýna byl velký a členitý poloostrov na jihovýchodě Asie „za“ hlavní anglickou kolonií v Asii – Indií. V regionu Angličané “vlastnili“ Singapur, Barmu, Bengálsko, Britské Malajsko (kontinentální část dnešní Malajsie), nikoliv však Vietnam.

Autor: Miroslav Hrdlička

 
 

Místo

10° 48' 25.8264", 106° 44' 2.904"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Miroslav Hrdlička

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sto a jedna tvář Vietnamu