Přejít k hlavnímu obsahu

Svátky nekončí! V Karibiku se slaví i v lednu a v únoru – revoluce i karnevaly

Svátky skončily? Ale vůbec ne, slavnostní pohodu si můžete ještě pořád užít, jen ne u nás. Podívejte se, jak a co se na začátku nového roku slaví v exotických lokalitách na ostrovech Střední Ameriky. Podíváme se na tři nejpopulárnější z nich – Dominikánskou republiku, Kubu a Jamajku.

Nejveseleji je v Dominikánské republice

V Dominikánské republice je na začátku roku hodně veselo. Po svátečním Novém roce následuje hned za 5 dnů (6. ledna) svátek Tří králů a pak dva další dny pracovního volna spojené s nezávislostí Dominikánské republiky (1844). 27. února se připomíná první den existence samostatného státu, 26. ledna zase den narození jednoho z jeho hlavních strůjců – Juana Pabla Duarteho.

Ani mezi zmíněnými daty se Dominikánci nenudí a veselí se v podstatě pořád. Ve velkých městech totiž probíhají tradiční karnevaly, 28. ledna prochází po třídě George Washingtona velký průvod pestrobarevných maškarád a už 21. ledna se po celé zemi tančí a zpívá na počest Panny Marie Altagracijské, patronky Dominikánské republiky.

Říká se, že dobrý fotograf umí udělat špičkovou fotku kdekoliv. V okolí Sanamá má práci značně ulehčenou.
Zdroj: Bigstock

 

Slavný kokosový ostrůvek Saona.
Zdroj: Bigstock

Příjemné počasí, nádherné pláže, veselí lidé a pozitivní atmosféra sem zkraje roku láká k cestě za odpočinkem a pobavením nejednoho turistu. Plážové lokality jako Boca Chica, Punta CanaJuan Dolio, Samaná nebo Bayahibe nabízejí v lednu a únorů spoustu příležitostí zahájit rok koupáním ve vyhřátém moři a na písčité pláži pod karibským sluncem.

INZERTNÍ SDĚLENÍ: Přestaňte snít o karibské úpohádce a prožijte ji přímo na pláži, 35 minut od cerntra hlavního města Santo Domingo. Hotel Be Live Experience Hamaca **** nabízí ubytování all inclusive, čerstvé ovocné nápoje místní výroby a krásné chvíle na pláži s jemným bílým pískem. Poznejte Dominikánskou republiku!

Velká sláva a ulice plné lidí na Kubě

Pokračujeme na Kubě. Tamní lidé už za sebou mají dva dny pracovního volna díky 1. (výročí revoluce) a 2. lednu (Den armády) a čeká je další významný den – připomínka narození José Martího, významného básníka a národního buditele, který se zasloužil o nezávislost na Španělsku vyhlášenou roku 1868.
Pokud jste zvyklí z České republiky, že většina svátků proběhne tak nějak bez povšimnutí širší veřejnosti a funguje spíše jako den volna z práce, svátek José Martího vás překvapí. V ulicích potkáte spoustu lidí, pionýři chodí s fotkami José Martího a bratrů Castrových, odrostlejší mládežníci z kubánské obdoby SSM mávají prapory své organizace, spousta lidí se veselí, večer prosvětlí vojáci s pochodněmi. Tenhle svátek má báječnou atmosféru.

Kubánci rádi slaví. Kdo by se jim divil, když žijí v takové krajině.
Zdroj: Bigstock

Na Jamajce poslední dny hojnosti

Jamajka je na svátky na začátku roku trochu chudší. Po pracovním klidu 1. ledna následuje až pohyblivá popeleční středa (v roce 2017 připadá na 1. března, za rok 14. 2.). Tento svátek v kalendáři velké části z nás nezaujímá významné místo, ale v křesťansky silně orientované karibské oblasti se na něj nezapomíná a stojí za to se zúčastnit jeho oslav (byť jím začíná pro mnoho z nás trochu strašidelně působící období půstu).

Kdo má rád něco mnohem méně tradičního, zato daleko uvolněnějšího a pohodovějšího, toho okouzlí den Boba Marleyho. Legendární král reggae se totiž narodil 6. února i to si na ostrově lidé dodnes připomínají.

Odpočinek a pohoda totiž patří k symbolům Jamajky. Vidět to je i na místních proslavených plážích slavných resortů mezi nimiž vyniká i u nás populární Negril.

Most, který nikam nevede. Vlastně vede od letoviska Sanamá na miniostrůvek u břehu. Nikdo po něm nejezdí, protože restaurace, kam měl přivádět hosty, nakonec nebyla dostavěna.
Zdroj: Bigstock
 
 

Místo

18° 36' 57.6324", -68° 19' 40.116"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svátky nekončí! V Karibiku se slaví i v lednu a v únoru – revoluce i karnevaly