Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Přílet na Svatý Martin? Proklatě nízko nad pláží!

Máte rádi letadla a jezdíte s dalekohledem k Ruzyni pozorovat jumbo jety? Existuje místo, kde to můžete dělat v plavkách na plážovém lehátku s koktejlem v ruce. Máme na mysli Maho Beach v nizozemské kolonii u severního pobřeží Jižní Ameriky na ostrově Svatý Martin.

 

Mezinárodní letiště princezny Juliany - Mekka všech technických nadšenců

Princess Juliana International Airport, neboli Mezinárodní letiště princezny Juliany, je Mekkou všech technických nadšenců, kteří monitorují každou změnu šroubku na konstrukcích jejich oblíbených typů letadel. Díky netradiční cestě na přistávací rampu si totiž lidé koupající se v moři nebo jen tak lenošící na pláži mohou vychutnat pohled na přistávající monstra.

Takhle nějak si průměrný Středoevropan představuje ráj.
Zdroj: Shovon (Public Domain Image)

Pláž Maho, sousedící s Mezinárodním letištěm princezny Juliany, se tak stala vyhledávanou lokalitou všech fanoušků letectví, kteří bez tak blízkého pohledu na přistávající stroje zkrátka nemohou přežít. Ono pobřeží najdou letadloví šílenci v jižní, nizozemské, části ostrova Svatý Martin v Nizozemských Antilách, kusu Evropy na kraji Karibiku.

Svatý Martin jako součást Nizozemského království

Svatý Martin patří mezi desítky ostrovů v Karibiku, kterým se souhrnně říká Antily. Ty mají několik částí podle skupin ostrovů (Svatý Martin náleží k Závětrným Antilám) či podle toho, pod čí správu patří. Toto hledisko řadí Svatý Martin k Nizozemským Antilám. Na ostrově se platí nizozemskoantilským guldenem, měnou připomínající platidlo Holandska, ale i eurem. Země patří totiž pod správu Nizozemska a jeho sportovce tak trochu paradoxně vídáme na soutěžích Mistrovství Evropy.

Svatý Martin. Více netřeba dodávat.
Zdroj: Alexandre Duret-Lutz (Flickr)

Piloti nadšení leteckých fanoušků příliš nesdílí

Sledovat, jak se plechová monstra snáší na zem přímo nad hlavami opalujících se lidí má sice úžasnou atmosféru, nicméně piloti z toho moc velkou radost nemají. Díky tomu, že je přistávací dráha obklopena mořem, na ní neradi dosedají. Značně jim to ztěžuje orientaci, o problémech spojených s „delším přistáním“ se ani nezmiňujeme.

Navzdory všem těžkostem, které pilotů přistávání na Svatém Martinu působí, se od roku 1942, kdy začalo dnešní Mezinárodní letiště princezny Juliany sloužit vojenským letounům, se za dlouhá léta provozu přihodily jen dvě vážnější nehody, ta poslední těsně před vánoci 1972. Od té doby je na jednom z nejfotografovanějších letišť světa bezpečno.

V testu do autoškoly jste měli plný počet bodů, a přesto vám tato dopravní značka nic neříká? není divu, na českých ani moravských silnicích se upozornění na velké proudy vzduchu v okolí letadel nenachází.
Zdroj: Richie Diesterheft (Flickr)

Hřbitov, kasina, univerzita... aneb Co vše najdete v okolí letiště

Místní, patrně pro případ, že by se přece jen znovu cosi neočekávaného přihodilo, vybudovali přistávací dráhy hned vedle hřbitova. Hned vedle něj ale leží zlaté pláže, romantické ostrůvky a další turisticky přívětivější místa.

Na druhé, severozápadní straně letiště zase najdeme kasina, místní univerzitu nebo golfové hřiště. V okolí největší atrakce Svatého Martina, nepočítáme-li pláže, tak najdeme prakticky vše důležité. Kdo si chce užít tropický ráj s nahlédnutím do světa moderní techniky, má k tomu ideální příležitost právě na tomto ostrově. Létají na něj pravidelné linky z Paříže.

Zlobivá Irma

Pokud máte tušení, že jste o Svatém Martinu nedávno někde slyšeli a nevíte kde, nemýlíte se. Bylo to ve zpravodajství o ničivém hurikánu Irma, který se před několika týdny prohnal Karibikem a Antilami. Svatý Martin patří k ostrovům, jež katastrofa zasáhla nejvíce. Snad se plážový ráj podaří brzy obnovit. Cestovní ruch totiž pro místní znamená nejvydatnější zdroj obživy.

 
 

Místo

18° 2' 28.824", -63° 6' 33.9156"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Přílet na Svatý Martin? Proklatě nízko nad pláží!