Přejít k hlavnímu obsahu

Do Švýcarska jinak aneb když se řekne Jura…

Když se řekne Švýcarsko, představí si většina z nás čistou zemi vysokých nádherných hor, zelených luk, roztomilé bernardýny se soudkem rumu, lanovky, hodinky a čokoládu a snad i fialové krávy…A víte, že je to pravda? Snad jen ty krávy nejsou fialové…

Ale pojďme se dnes spolu podívat do Švýcarska trošku jinak, nakoukněme do koutu země, který je většině turistů stále ještě neznámý, pojďme tam, kde nenarazíme na skupiny Japonců, Indů, Číňanů, tam, kde snad potkáme nějaké Francouze, ale a to budete překvapeni, již i Moravany a další milovníky vína…Ano, tentokrát se vydáme do kraje, který jsme vyhledali právě pro to jediné, co spojuje nás Moravany se Švýcary, a to je víno…A neříká se nadarmo, že ve víně je pravda, tak se na to švýcarské víno pojďme podívat, k němu si přivonět, ochutnat a popovídat si o něm a hlavně o kraji, ve kterém se víno rodí…

Kanton Jura.
Zdroj: Travel 2002

Jsme v oblasti Jura, na úplném západě Švýcarska, na dohled máme Francii i Alsasko, ale také Černý Les v Německu. Mont Tendre – nejvyšší hora pohoří Jura, je jen malou sestřičkou známých švýcarských čtyřtisícovek - Jungfraujoch a Matterhorn. My ale projíždíme malebnou přírodou, míjíme lesy i pastviny, na nichž se volně prohánějí koně. Zastavujeme v Bellelay, snad na konci světa…, krásná louka plná jarních voňavých květů, ale my míříme do starobylého opatství. Tentokrát však ne za duchovní historií, ale za gurmetským zážitkem. Jsme v domově sýra s příznačným názvem Tete de Moin – Hlava mnicha. Již od 12. století zdejší mniši využívali tento vynikající sýr vyráběný z nejkvalitnějšího tučného mléka coby platidlo a jeho sláva brzy přesáhla hranice země. Vcházíme do opatství, kde se dnes nachází malé historické muzeum a rázem chápeme, proč si bochníky tohoto sýra vysloužily onen název. Ochutnáváme sýr, který se krájí speciálním kráječem do tvarů růžových květů, zatímco odřezávaný bochník již znatatelně připomíná vyholenou hlavu mnicha. Pouze devět vesnic v oblasti má dnes oprávnění vyrábět Tete de Moin, a to z vysoce kvalitního nepasterizovaného mléka, které se dováží z místních pastvin dvakrát denně, čímž je zaručena absolutní čerstvost. Sýry poté zrají 2,5 až čtyři měsíce v sýrových sklepích. Tete de Moin se hodí ke všem druhům vína, zde ale podávají jurské chardonnay. A votre Santé – na zdraví, dokládá, že jsme ve francouzsky mluvícím kantonu, nejmladším - dvacátémdevátém.

Na zdraví!
Zdroj: Travel 2002

 

Sýry, čokoláda, hovězí z horských pastvin... švýcarská kuchyně má velmi dobrý zvuk.
Zdroj: Travel 2002

Z Bellelay jedeme kouzelnou panenskou krajinou k řece Doubs do pitoreskního městečka St. Ursainne, jež dle legendy založil sv. Urcinus, irský mnich, který jako hermit zde žil ve skále. Projdeme se po kamenném mostě se čtyřmi oblouky a rázem se ocitneme ve středověku - maličké náměstí, starobylé domy, kostel, a nad městem hrad, kde po 190 strmých schodech vystoupáme do jeskyně, abychom se podívali, kde tento světec žil.

Most v Saint Ursainne patří k chloubám kantonu Jura.
Zdroj: Travel 2002

Loučíme se s mnichem a jedeme do vinorodých oblastí na jih poblíž tří jezer – Biel, Murten a Neuchatel, jež daly název celé oblasti – Jura a tři jezera. My zamíříme k jezeru Biel, na němž se nachází i ostrůvek sv. Petra, kde žil Jean Jacques Rousseau. My ale nejedeme loďkou na tento ostrůvek, nýbrž nad vesničkou Twan vystoupáme mezi vinicemi do příkrého svahu, a to již vidíme vinice plazící se na slunných svazích nad jezerem. Krásný pohled nejen pro vinaře…a už nás vítá Theo, přicházíme na terasu a před námi je nádherný pohled na celé jezero, jaká krása při západu slunce, do sklenice nám nalévá vynikající bílá vína – shledáváme podobnost s nedalekým alsaským regionem, ochutnáváme Riesling a Chardonnay. Jiskřivá suchá vína tolik podobná vínům na Slovácku. Snad je to podobným podnebím či složením půdy...? K našim čichovým smyslům přichází vůně grilovaného masa, které již pro nás Theo připravuje. A jak vypadá místní sklep? Nejdeme do žádného podzemí, ale do jakési degustační síně, v  rozích se nachází obří sudy, do kterých si usedáme a vychutnáváme si tu svoji skleničku…Vracíme se na terasu, sluníčko zapadá, jeho paprsky se odráží ve sklenici červeného vína Pino Noir a milý čtenáři, již teď se s Tebou těšíme na další cesty po Švýcarsku…:-)

Autor: Martina Múčková, Travel 2002  

I sud se může stát vrcholně romantickým prostředím.
Zdroj: Travel 2002
 
 

Místo

47° 20' 56.4144", 7° 7' 10.3476"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Martina Múčková Travel 2002

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do Švýcarska jinak aneb když se řekne Jura…