Přejít k hlavnímu obsahu

Tady se žádost o ruku zkrátka odmítnout nedá: Palios Panteleimonas, nejkrásnější vesnice pevninského Řecka

Historie sahající až do 14. století našeho letopočtu je patrná ve vesnici Palios Panteleimonas ještě dnes. „Živoucí skanzen“ byl jednou z původních horských vesnic. Tamní obyvatelé se věnovali tradičním řemeslům. Že si krásná zákoutí Řecka vybavujete jen v modro-bílých ostrovních barvách? To je chyba! Každá řecká lokalita měla a má svou charakteristickou architektonickou zástavbu a svoje jedinečné kouzlo. Zde vévodí kámen, dřevo, taškové střechy, horská příroda a azurové moře. Romantika sálající z každého koutu neotřapené řecké krásy vás zajisté zlomí. Dech se zde tají a žádosti o ruku neodmítají.

Palios Panteleimonas je vesnicí situovanou v jihovýchodní části nejvyššího řeckého pohoří u Thermajského zálivu, v regionu řecké Makedonie, přibližně 100 km jihozápadně od Soluně (Thessaloniki) a pár kilometrů od oblíbených přímořských letovisek Leptokárie a  Neos Panteleimonas. V regionu Alexandra Velikého, zlatých pokladů, zemědělské delty a Cyrila a Metoděje se nachází také řada horských tradičních vesnic, kde dýchá ta pravá atmosféra panenského Řecka. Jednou z nich je také Palios Panteleimonas.

První známky osídlení spadají už do 14. století. Vesnice byla obýváná pastevci, zemědělci, bylinkáři a dalšími tradičními řemeslníky. Sídla stavěná v horách tehdy nebyla nikterak výjimečná. Obyvatelé se řídili jednoduchými logickými pravidly. Nutností byl výhled na moře, aby se místní stihli skrýt v případě blížícího se nebezpečí. Obklopující hory, které jedině oni sami znali nejlépe, poskytovaly pocit bezpečí. Neméně důležitý zdroj podzemní vody se dal v místě snadno nalézt podle vzrostlých platanů. Dodnes se na náměstí nachází údajně tisíciletý platan, stínící nad celým náměstím svou košatou korunou. Vesnice sehrála v historii důležitou roli zejména při bojích proti fašistům. V 50tých letech byla však navzdory svému kouzlu zcela opuštěna. Nové generace se začaly stahovat blíže k moři. Zvrat nastal o dalších třicet let později. Po výkvětu turismu v oblasti Olympské riviéry zaznamenaly preference tamních výraznou změnu. V horách se opět budovaly oázy klidu. Pozvolná renovace vesnice započala v 80tých letech. Dnes je jednou z nejkrásnějších v regionu. Ideální období pro návštěvu neexistuje. Každé roční období má zde své kouzlo. Avšak spojit letní pobyt v jednom z blízkých přímořských letovisek (např. Leptokárie, Neos Panteleimonas) pod Olympem s možností se „ztratit v čase“ v malebných uličkách tradiční kamenné vesničky stojí zajisté za zvážení.

Marmelády, bylinky, sýry a pálenka tsipouro

V okolí Panteleimonu rostou platany, jedlé kaštany, morušovníky, kdoulovníky, z bylin pak olympský čaj, máta, anýz a keře kumaro. Tím však zdaleka výčet nekončí. Také tradiční řemesla rozvíjející se po celá staletí zažívají v posledních dekádách renesanci. I dnes můžete ve vesnici ochutnat pálenku tsipuro s anýzem či z bobulí kumaro. Na jaře si při procházce vesnicí můžete natrhat sladké moruše, na podzim jedlé kaštany, výborné jsou také marmelády z kdoulí. Ze sýrů vévodí ty kozí a ovčí prosycené bylinami a oreganem, které stáda před dojením spásala. Půvabné jsou dekorativní upomínkové předměty ze dřeva, skla a kovu. Pro štěstí a ochranu  svých milovaných můžete pořídit náramky koboskini.

Domácí marmelády z kdoulí (kydonia), také domácí „sladké na lžičku“ (glyko tu kutaliu) si objednejte k pravé řecké kávě připravované v džezvě.
Zdroj: iriny-tours.cz/

Že Vás architektura skanzenů až tak nezajímá? Toto místo už jen kvůli výhledu, malebným zákoutím a kuchyni opomenout navštívit zkrátka nemůžete!

Klasická makedonská horská zástavba používá dostupné místní stavební materiály. V Olympské riviéře se jedná o hnědý kámen, dubové, bukové dřevo a pálené tašky. Domky a stavby jsou povětšinou malého čtvercového či obdelníkového půdorysu s více patry, dlouhými okny, vysutými balkóny a taškovými střechami. Nikde nechybí ani komíny. Ano, ve vesnici bývají tuhé zasněžené zimy. Malebná zákoutí domků, řemeslných dílen, taveren a hostinců vytváří spolu se starou školou, kostelem, horským pramenem a tisíciletým platanem atmosféru původního Řecka, navíc s překrásným výhledem na Olymp a Thermajský záliv.

Večeřet při západu slunce nad Olympem, pozorovat rozsvicející se letoviska podél Egejského moře z ptačí perspektivy a sledovat proměny barev mořské hladiny, to vše je zážitkem na celý život.
Zdroj: iriny-tours.cz/

Pro romantiky i gurmány

Vesnice Palios Panteleimonas láká každodenně mnoho návštěvníků na gurmánské zážitky. Místní restaurace patří k těm nejvyhledávanějším v lokalitě. Zpravidla používají své suroviny. Ochutnat byste měli jehněčí v červené omáčce, lilkový salát, sladkost na lžičku z višní či kdoulí, tsipuro pálené z kumara, červené sudové víno z blízkého vinařství Rapsani a kozí sýr katsikisio. Procházka kamennými uličkami, posezení ve stínu platanů a návštěva místního kostela na okamžik zastaví čas.

Vesnicí vás provedou čtyřnozí kamarádi. Kočky hřející si hřbety na zídkách a povalující se dobrosrdeční chlupáči patří k místním atrakcím.
Zdroj: iriny-tours.cz/

 

Majitelé taveren vaří z výběrových surovin většinou ze svých farem či farem svých příbuzných. Maso, sýry, zelenina a ovoce má proto jedinečnou chuť.
Zdroj: iriny-tours.cz/
 
 

Místo

39° 59' 29.3424", 22° 34' 19.9056"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Sotira Korecká Margaritopulu

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tady se žádost o ruku zkrátka odmítnout nedá: Palios Panteleimonas, nejkrásnější vesnice pevninského Řecka