Přejít k hlavnímu obsahu

Čarokrásná a nebezpečná. Sopka Nyiragongo láká turisty a umí rozpoutat peklo

Nyiragongo je jedna z nejnebezpečnějších sopek na africkém kontinentu. Podle legend místních obyvatel se jedná o posvátnou horu, na níž žije zakletý zlý duch.

A protože se snaží usilovně dostat ze svého pozemského žaláře, tryská na povrch hory svůj naštvaný řev v podobě lávových gejzírů a barevných mlžných výparů.

Jen pohádky? Lidé žijící poblíž skoro 3 500 metrů nad mořem ležícího stratovulkanického útvaru si pevně stojí za svým.

Teď si možná říkáte, kteří že pošetilci a hazardéři se svými životy mají tu odvahu vůbec žít vedle něčeho takového. Jde o obyvatele Gomy vzdálené od činné sopky necelých 20 km (přibližně 30 minut jízdy autem). Goma je hlavním městem provincie Severní Kivu rozkládající se na hranicích Konžské demokratické republiky s Rwandou. Když se tamních obyvatel někdo zeptá na jejich úděl, krčí jen bezděčně rameny se slovy, že se snad zlý duch jednou už definitivě uklidní a smíří se se svým osudem (stejně jako tito lidé se svým).

Jenže na druhou stranu by se takovým uklidněním snížily příjmy z turistického ruchu v této části Konga, kterou navštěvují dobrodruzi ze všech možných zemí a krajů. Věřte nebo ne, za přenocování na vrcholku hlavního kráteru se sopkou znalým průvodcem zaplatíte zhruba 50 tisíc korun českých. Samozřejmě spíte v bezpečné vzdálenosti od věčně neklidného lávového jezera, které je neustále v pohybu. Mimochodem teplota jeho lávy šplhá až na 950 °C.

Největší lávové jezero s nejrychleji tekoucí lávou? Fascinující pohled!

Aby těch děsivých faktů málo, vězte, že láva se dokáže z monumentálního vařícího kotle, pevně usazeného přímo uprostřed kráteru Nyiragonga, rozlévat ven rychlostí vyšší než 100 km/h. To má na svědomí velmi malé zastoupení kysličníku křemičitého v lávě. Kdyby byl přítomen ve větší míře, láva by se zahustila a její tok by výrazně zpomalil.

Velký výbuch pro lid města Goma většinou znamená velice devastující událost nabývající až apokalyptického rázu. Zřejmě nejhorší to bylo v letech 1977 a 2002. To se zlý duch rozhodl mstít na lidských životech a obydlích. Zabíjel i zvířata. V národním parku pod pohořím Virunga, kde se ze země tyčí kráter Nyiragongo, totiž mají svůj domov také „něžní obři“, jak místní říkají chráněnému druhu horských goril. Opičí turistiku lze označit za druhý velký tahák téhle oblasti.

Gorily oproti lidem prakticky nemají možnost před blížící se katastrofou utéct.
Zdroj: Bigstockphoto

Od roku 1882 soptila minimálně 34krát

Pojďme se teď podrobněji podívat na zmíněné letopočty. Dne 10. ledna roku 1977 v lávovém pekle Nyiragonga zahynulo více než 2 000 lidí. Všechny vesnice, které ležely na horních svazích pohoří Virunga, se během jednoho dne ztratily z povrchu zemského.

V roce 2002 zlý duch řádil znovu. Výsledkem byl obrovský oblak bílého kouře, černý popel stoupající vysoko do nebes a láva vytékající ze tří pramenů, které se, každý z jedné strany sopky, nezadržitelně valily z kráteru.

Přes 15 % města Goma bylo tehdy nemilosrdně zničeno. Nejméně 400 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Po třech dnech běsnění Nyiragonga byla láva následně použita jako stavební materiál pro nové domovy přeživších. Oběti na životech této poslední velké erupce sopky se znovu počítaly v řádech několika tisíců.

K poslední erupci došlo v roce 2021. Událost si vyžádala 32 lidských životů a způsobila zkázu asi tisícovky domů. 

Těžký úděl města Goma – činná sopka, hvízdání kulek a jezero smrti

Ono žít v městě Goma pro místní obyvatelstvo není vůbec jednoduché. Pokud tyto Pompeje Afriky zrovna neohrožuje lávový tok z bublajícího nitra sopky, bývají tu politické nepokoje.

A aby toho nebylo málo, hrozí tu i nebezpečí ze zatím klidné modré hladiny jezera Kivu, které leží na severu města. V hlubinách totiž ukrývá oxid uhličitý a metan v tak obrovském množství, které by bylo schopné pohřbít dva miliony lidí. Na světě se nacházejí pouze tři takhle nebezpečná jezera. V Demokratické republice Kongo to zkrátka nemají lehké.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

-1° 31' 7.0248", 29° 15' 2.0124"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čarokrásná a nebezpečná. Sopka Nyiragongo láká turisty a umí rozpoutat peklo