Přejít k hlavnímu obsahu

Tajemné Stonehenge: Stvořil více než 5 000 let starou stavbu kouzelník Merlin?

Komplex menhirů a kamenných kruhů na Salisburské pláni asi 13 km od Salisbury patří k nejnavštěvovanějším místům v celém Spojeném království.

Počátek existence stonehengské formace 

Úplný počátek existence stonehengské formace datujeme do období 3 100 př. n. l., kdy údajně vznikl nejstarší kruh o průměru 110 m, k němuž patřil z vnější strany 2 m hluboký příkop a z vnitřní strany val vysoký 0,5 m. Někdy mezi lety 2 600 až 2 400 př. n. l. stavitelé vztyčili kamenné bloky, o kterých se dnes děti učí ve škole a které známe z fotografií.

Kdo a proč aneb Jak místo ke svému pokladu přišlo

O tom, čí rukou vznikl komplex zvaný Stonehenge, se dodnes spekuluje. Jedna verze zní tak, že sem kameny z Irska přemístil kouzelník Merlin (to je však velmi nepravděpodobná alternativa, že?), další mluví o tom, že je tu vztyčil během jedné noci sám ďábel. Možnými kandidáty na připsání autorství jsou podle vědců Féničané, Římané, Dánové, Sasové i příslušníci dalších kmenů.

Magická atmosféra prehistorického monumentu přitahuje turisty i badatele a zájem o něj neutichá. Moc se toho o úkazu totiž nepodařilo zjistit! Převažuje však názor, že Stonehenge vytvořili druidové, tedy keltští duchovní, což by bylo docela možné. Tedy až na to, že druidové zažili dobu své slávy v dnešní Británii zhruba až 1 000 let po dokončení komplexu.

U Stonehenge to žije. Chodí sem nejen turisté, ale i jiní návštěvníci.
Zdroj: Bigstockphoto

Neví se dokonce ani to, jak ke vztyčení kamenů, které rovněž musely být odněkud transportovány, došlo. Některé z nich totiž váží i 50 tun a iluze o tehdejších nástrojích či strojích si asi nikdo z nás tak úplně nedělá.

Proč komplex vůbec vznikl?

A proč vlastně komplex vznikl? Shluk kamenů má svůj systém a jako celek měl sloužit coby astronomická observatoř, díky které lidé počítali fáze Měsíce a Slunce. Odborníci mají totiž za to, že tehdejší lidé toho věděli o astronomii mnohem více než lidé žijící v 17. století! Dalším důvodem mohla být oslava mužského a ženského principu, symbolizovaných právě solárním a lunárním aspektem. Zda ale Stonehenge sloužilo jako svatyně v dnešním slova smyslu, se neví.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 10' 43.9752", -1° 49' 34.374"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tajemné Stonehenge: Stvořil více než 5 000 let starou stavbu kouzelník Merlin?