Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy pro romantiky: Kde to na Valentýna nebude „mainstream“?

Svátek zamilovaných – Valentýn se v našich kalendářích docela zabydlel. Své o tom ví i prodejci zájezdů a majitelé slevových portálů, kteří v období okolo 14. února prodají mnohem víc víkendových pobytů a zájezdů než v jiných měsících. 

Absolutní TOP Valentýnskou destinací je pochopitelně Paříž. Pozadu ale nezůstávají ani Benátky nebo Řím. Není to ale trochu „mainstream“? Co takhle letos svou polovičku vzít na místa, ze kterých romantika přímo prýští? Máme pro vás rovnou 8 netradičních metropolí, které budou stát na Valentýna za to!

Skalní město Bastei: Tak trochu jiná romantika

A začneme hned našimi německými sousedy. Romantický víkend v Saském Švýcarsku můžete obohatit návštěvou skalního města Bastei, které se pyšní majestátným obloukovým mostem a patří mezi nejvýznamnější turistické atrakce. Nedaleko Bastei naleznete i známé lázně Bad Schandau, kde si můžete vyhřát zkřehlé kosti a dopřát romantickou masáž nebo relaxační zábal.

Bastei nabízí okouzlující výhledy po širokém okolí.
Zdroj: Pixabay

Sicilská Taormina: Romantické městečko s nádhernými výhledy

Naše romantická krasojízda pokračuje. Další zastávkou je Sicílie, potažmo malebné městečko Taormina, které naleznete na východním pobřeží ostrova. Městečko je proslulé starobylými domky a vilkami, které jsou rozeseté v mírném svahu s okouzlujícím výhledem na Středozemní moře. Během návštěvy města si rozhodně nenechte ujít možnost navštívit některou ze zdejších taveren, kde ochutnáte vyhlášené sicilské víno.

Posedět v taorminské restauraci je opravdu zážitek.
Zdroj: Pixabay

Spirituální Fés: Marocký klenot

Chcete si i na Valentýna užít trochu toho sluníčka a zároveň poznat zcela odlišnou kulturu, obyvatele i tradice? Pak si zaleťte do marockého Fésu – kulturního a spirituálního centra země, které rozmarům přírody i člověka odolává více než 1 200 let! Vyčleňte si den či dva na procházku křivolakými marockými uličkami a nasávejte zdejší nezapomenutelnou atmosféru, která vás z dvacátého prvního století přenese zpět do století čtrnáctého.

Ve Fásu rozhodně nezapomeňte navštívit zdejší trhy a bazary.
Zdroj: Pixabay

Estonský Tallinn: Středověký Valentýn

Nemáte toho dávnověku ještě dost? Pak pokračujte výletem do estonského Tallinnu. Čekají vás zde středověké hrady, okouzlující katedrály, barokní paláce, ale i luxusní restaurace, kde servírují tradiční speciality, na kterých si u nás pochutnáte jen stěží.

Hradů, katedrál, zámků a paláců je v Tallinnu opravdu nepočítaně.
Zdroj: Pixabay

Skotské Gretna Green: Svatební město

Proč se skotskému městečku Gretna Green přezdívá „svatební město“? Musíme zapátrat v historii. Přenesme se proto do Anglie a roku 1754. Právě tehdy zde začal platit zákon, který mladým zakazoval sňatky bez souhlasu rodičů. Vdávat a ženit se mohli svobodně až od 21 let, což samozřejmě mnohým nevyhovovalo a proto utíkali do sousedního Skotska a městečka Gretna Green, kde byly pořádány doslovné svatební orgie. 

Skotsko nabízí neuvěřitelné (nejen) přírodní rarity.
Zdroj: Pixabay

Exotický Bagan: Romantika a dobrodružství v Barmě

Máte toulavé boty a energie na rozdávání? Pak si u příležitosti Valentýna zaleťte do Barmy, potažmo exotického městečka Bagan. Čekají na vás romantické pagody, dech beroucí vodopády a více než 4 tisíce chrámů! Za návštěvu jistě stojí chrám Ananda Pahto, který měří úctyhodných 51 metrů a na jeho konci naleznete sikharu – věž, která má tvar kukuřičného klasu.

Barma je proslulá obřími chrámovými komplexy.
Zdroj: Pixabay

Italské Positano: O romantiku nouze nebude

Co by to byl za valentýnský výčet, pokud by nám v něm chybělo něco italského? Řím ani Benátky dlouze představovat nemusíme. Raději se zaměřte na italské Positano, které je dramaticky zasazené do Amalfitánského pobřeží. V moři se sice během Valentýna nevykoupete, odměnou vám však bude letovisko bez zástupů turistů a poloprázdné italské restaurace, kde si pochutnáte na vynikajících jídlech, ale i kávě nebo vyhlášených vínech.

Italské Positano je jednoduše úchvatné a romantika z něj doslova prýští.
Zdroj: Pixabay

Portugalský Lisabon: Pro milovníky památek

Lisabonměsto sedmi pahorků si vás získá nejen jedinečnou romantickou atmosférou, ale také okouzlujícími pamětihodnostmi, mezi které patří třeba lisabonský hrad Castelo de Sao Jorge, Belémská věž, klášter Mosteiro dos Jerónimos či Památník objevitelů. Po městě se můžete pohybovat vyhlášenou žlutou tramvají č. 28 nebo pomocí lanovek. Za zmínku jistě stojí i výtah Elevador de Santa Justa prohlášený za technickou památku.

Lisabon je nádherný. Nejen v noci.
Zdroj: Pixabay

Na Valentýna využijte slev 1+1 nebo tematických atrakcí

Drtivá většina tuzemských i zahraničních restaurací nabízí u příležitosti oslav svátku zamilovaných speciální valentýnská menu. Tradiční evropské metropole pak pořádají různé slavnosti a otevírají zamilovaným párům nejrůznější atrakce. Někde si můžete společně zalyžovat s partnerskou slevou, jinde propadnete kouzlu bruslení a třeba vybraná fitness centra nabízejí možnost zakoupit permanentku pro partnera s 20 % slevou. Tak co? Už se těšíte? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

 
 

Místo

40° 37' 40.9872", 14° 29' 5.9316"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy pro romantiky: Kde to na Valentýna nebude „mainstream“?