Přejít k hlavnímu obsahu

Tiské stěny: obdivuhodné až fantastické skalní útvary na severu Čech

Věřte nebo ne, i sever Čech, který je tak trošku stranou od téměř všeho dění, vám může nabídnout skvělé zážitky v krásné krajině. Kromě Českého Švýcarska tu můžete navštívit třeba Tiské stěny. Skalní město si jistě ihned získá vaše srdce.

Tiské stěny a něco málo o nich

Nejzápadnější část CHKO Labské pískovce, Tiské stěny, je stará 85-100 miliónů let. Jedná se o skalní město tvořené skalními vrcholky, které se tyčí až do výšky 70 metrů. Nejvyšší bod této části Labských pískovců dosahuje výšky 613 m n. m. a právě z těch nejvyšších je neuvěřitelně krásný výhled na okolní krajinu.

Za jejich vznik původně na dně moře může uložení vrstev písečných usazenin, působení větru, slunce a deště. Neméně důležitá byla sopečná činnost, která způsobila rozlámání souvislých tabulí a ker na jednotlivé útvary. Zvětrávání pak mělo za následek tvorbu dutin.

Z místa opředeného bájemi a legendami turistický byznys

Sloupy, věže, stěny, rokle, jeskyně, převisy i celá náměstí přitahují turisty už od konce 18. století. Do té doby se s nimi pojily legendy a mýty, jako například ten, že skalní stěny jsou výtvorem samotného Ďábla. Proto se do oblasti dlouho báli obyčejní smrtelníci vkročit. Později, když se zde začali objevovat turisté z dalekých krajin, svůj postoj místní razantně přehodnotili a začali vydělávat na turistickém ruchu. Vznik turistických cest doprovázel i vznik hostinců a byznys mohl začít.

O kráse Tiských stěn se veřejnost začala dozvídat především proto, že k prvním návštěvníkům patřili umělci – básníci, malíři, ale i šlechtici a vědci.

Kudy se projít a na co se dívat?

Pochopitelně na skály a nejrozmanitější útvary. Vaše procházka bude o to hezčí, když poznáte i názvy, kterých se skalám dostalo, protože návštěvníkům něco připomínaly. Zapojte fantazii a můžete si zkusit vymyslet své vlastní názvy. Anebo se prostě jen kochejte a vnímejte přírodu kolem sebe.

Tiské stěny
Tiské stěny vás dozajista okouzlí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velké Tiské stěny

Tiské stěny se dělí na Malé a Velké. Po hřebeni těch Velkých vede dokonce pěkná turistická trasa. První útvary, které uvidíte od kasy, vám možná připomenou slony. Když si na stezce zajdete na malou odbočku po červené značce, můžete vidět třeba Orlí hlavy nebo Žabí korunku. Nebudete litovat. Z dalších útvarů můžeme jmenovat Cikánský tábor, Hradní bránu, Skalní hrad nebo Indického slona. Na skály se dívejte zpředu a občas se i otočte. Z každé strany jsou totiž jinak zajímavé a okouzlující.

Velké Tiské stěny jsou nejen rájem milovníků přírody, ale nadšených horolezců, kterých tu za pěkného počasí potkáte požehnaně.

Okruh vedený Velkými Tiskými stěnami zabere asi 2 hodiny, ale strávit se tu mezi skalami dá i mnohem delší doba.

Malé Tiské stěny

Malé Tiské stěny vám odhalí asi 20 útvarů a užijete si odsud parádní výhled na Děčínský Sněžník, České středohoří, část Krušných hor nebo Rájecké skály. Zároveň budete mít jako na dlani celou Tisou. Z útvarů, které vás zde čekají, můžeme zmínit Jeskyni oblud, Švédský tábor nebo Zvon. Je jich ale samozřejmě mnohem víc a všechny jsou krásné. Okruh Malými Tiskými stěnami trvá asi 1 hodinu.

Legenda o šlechtici Leduquinovi aneb Proč se držet značek

Podle jedné z legend, která se k Tiským stěnám váže, právě do této oblasti dorazil francouzský šlechtic, jenž prchal z domova. Mezi skalami ukryl svůj majetek, ale když se ho snažil později najít, nedokázal to – schovali mu ho totiž zdejší skřítkové. Aby šlechtic neumřel hlady, začal zadarmo léčit dobytek místních sedláků. Skřítkové hlídají poklad dodnes a každému, kdo se ho pokusí najít, nasypou do kapes bludné koření. Hádáte správně - člověk potom nenajde cestu ven ze skal! Proto se držte značených cest. Pro jistotu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 47' 15.3276", 14° 1' 43.8168"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tiské stěny: obdivuhodné až fantastické skalní útvary na severu Čech