Přejít k hlavnímu obsahu

Titicaca: Jezero, na kterém žijí lidé s černou krví

Svítá, paprsky slunce se odrážejí od hladiny a vytvářejí na ní zlatavé kolo. A na břehu… počkat, kde je břeh? Kvůli velikosti jezera ho pomalu ani nevidíme. Titicaca je takové malé moře uprostřed Jižní Ameriky.

Za malé ale vlastně největší jezero Jižní Ameriky nemůžeme označit ani omylem. Vždyť se rozkládá na ploše 8300 km². Vešel by se do něj tedy celý Plzeňský kraj. Větší vysokohorské jezero nenajdete na celém světě. Zajímavostí s ním spojených najdeme ale mnohem víc.

Hodně zvláštní jsou například ostrovy Los Uros. Jde o plovoucí rákosové ostrovy. Žijí na nich indiáni, kteří o sobě tvrdí, že mají černou krev. Podle legend černá krev chrání před chladem vody z jezera. Ta mívá většinou teplotu okolo 13 stupňů.

Žádná silnice, žádný tunel. Na ostrovy Uros se lidé bydlící na jezeře dostávají jen loďkami.

Studená voda ale nevadí, pokud po ní plujete. Vyhlídkové plavby jsou zde hodně populární. Sem tam potkáte romantika na kajaku.

Na vodě se dá i bydlet, turisté si oblíbili především Yavari, nejstarší parník na Titicace. Patříval britskému námořnictvu, to ho ovšem vyřadilo z aktivní služby. Nyní na jihoamerickém jezeře slouží jako plovoucí muzeum a botel.

Čeština má pro ubytovací zařízení hned několik slov, která se vztahují k tomu, jak vlastně objekt vypadá a kde se nachází. Známe tak botel (na vodě), rotel (v přívěsu autobusu nebo v patrovém autobusu) i motel (pro motoristy – mimo město u frekventovaných silnic).

Nejstarší město na světě?

Jezero obestírá i pár záhad. Ta největší se týká města Tiahuanaco, které tu kdysi stálo. V jeho chrámech se našly kresby zvířat vyhynulých před 14 tisíci lety. Šlo o jedno z nejstarších měst na planetě? To už se dnes nedozvíme. Ruiny města byly v minulosti rozebrány a použity na stavbách.

Abychom se ovšem neomezili jen na lidmi vytvořené ostrůvky a lodě, podíváme se i na úchvatnou přírodu jezera Titicaca. Na březích najdete vysoké skály. Podle nich dostalo jezero jméno, Titicaca totiž v jednom z místních jazyků znamená „skály jaguárů“.

Na jezero v impozantní nadmořské výšce 3812 m se rádi koukaji turisté i domorodci.

Hodně atrakcí nabízí také Puno, město na severozápadním břehu jezera. Říká se mu folklórní metropole Peru. Není to žádná vesnička – žije v něm více než 140 tisíc lidí. A za návštěvu stojí například tamní katedrály (určitě alespoň La Catedral). Nebo trhy, na těch si většinou nejlépe osvojíte místní zvyky.

Peru – Bolívie – Argentina – Uruguay – Chile

Vydejte se s česky hovořícím průvodcem na západ Jižní Ameriky. Čeká na vás vášnivé Buenos Aires, vysokohorská krása And, tajuplné město Machu Picchu nebo měsíční krajina ve Valle de Luna.

Podíváte se i na ostrovy uprostřed největšího vysokohorského jezera světa – Titicaca. Ochutnáte chilské víno i pravé peruánské pisco. Poznejte s námi temperament Jižní Ameriky.

Karnevaly, představení... peruánské Puno je kulturní ráj Jižní Ameriky.
 
 

Místo

-15° 54' 46.5372", -69° 19' 7.68"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Titicaca: Jezero, na kterém žijí lidé s černou krví