Přejít k hlavnímu obsahu

Tohle musíte při návštěvě Varšavy vidět, jinak jste v ní nebyli

Polská metropole je jako stvořená k několikadennímu výletu. Až se zase naskytne možnost vyrazit na prodloužený víkend, zvolte příjemnou a zajímavou, a přitom levnou variantu. Poradíme vám, jaká místa by se měla stát součástí vašeho itineráře.

Jen tak na úvod – Varšava je hlavním městem Mazovského vojvodství a zároveň hlavním městem celého Polska. Z měst je největší, má něco přes 1 700 000 obyvatel, s aglomerací asi 3 milióny. K moři je to odsud 250 kilometrů, od Prahy je Varšava vzdálená 635 kilometrů. Letecky se sem dostanete za hodinu a čtvrt.

Jde o metropoli se vším všudy – s rozvinutým průmyslem, s pestrou škálou pracovních možností, vzdělávacích zařízení včetně několika vysokých škol, za kulturou se tu dá jít asi do 30 divadel, nechybí muzea, parky, nejrůznější památky nebo církevní budovy. A mají tu samozřejmě také Královský hrad.

Město, v němž nesmíte dát na první dojem

Zatímco například na Budapešť pějí turisté ódy a vy od první chvíle z jejich vyprávění i z obrázků víte, že to bude nádherné město, které si vás podmaní, o Varšavě to jen těžko zaslechnete. Na první pohled město ani příliš neláká a pro nás Čechy možná není ani tak zajímavé, protože není tak „exotické“ jako zmiňovaná Budapešť. I tak tu ale na návštěvníky čeká nejedno pěkné překvapení.

Královský hrad a několik paláců pro klasiky

Pro klasiky, kteří se soustředí především na hrady, zámky a významné budovy, má Varšava hned několik skvělých míst.

Královský hrad

Tenhle skvost pochází z konce 13. století za vlády knížete Konráda II., kdy zde vzniklo původní celkem primitivní hradiště. To postupem času docházelo čím dál razantnějších obměn, od roku 1414 pak sloužilo jako knížecí sídlo a nakonec i královská rezidence.

Nic pěkného hrad nestihlo ani během 2. světové války, kdy se na něm dost podepsalo německé bombardování. Dnes je hrad součástí Národního muzea a lze v něm zhlédnout spoustu uměleckých děl.

Nevidět ve Varšavě Královský hrad by bylo jako nevidět Hradčany v Praze.
Zdroj: Bigstockphoto

Palác na vodě

Klasicistní Palác na vodě v krásném a rozlehlém parku Lazienki má svůj původ v 17. století, kdy sloužil jako lázně pro majitele nedalekého hradu Ujazdów. Palác se nachází na umělém jezeře, které tak rozděluje na dvě části, s okolním parkem ho pak spojují dva mosty.

Za vidění stojí nejen zvenčí, ale také zevnitř, kde je pěkná štuková výzdoba. Fasády i interiéry zase zdobí reliéfy, sochy a latinské nápisy. Hlavní část paláce zaujímá rotunda s Rubensovými a Rembrandtovými díly, v přízemí rotundy se kdysi konaly slavné čtvrteční večeře, kam byli zváni osvícení polští zednáři.

Palác Lazienki stojí na umělém ostrově a rozděluje jezero na dvě části.
Zdroj: Bigstockphoto

Palác Krasiňski

Nádherný palác ze 17. století obklopený rozlehlými zahradami nabízí unaveným turistům krásná místa k odpočinku. Na budově jsou obdivuhodné fresky a sochy, v zahradách se nacházejí kousky moderního, často trochu absurdního umění.

Církevní budovy pro milovníky duchovna

Libujete si v prohlídce kostelů, synagog a jinak duchovně „zabarvených“ prostor? Pak jsou právě pro vás jako stvořená tato místa.

Synagoga

Velká synagoga byla svého času největší v předválečné Varšavě, dokonce patřila i k těm největším v celém světě. Světlo světa spatřila ve 2. pol. 19. století v té části Varšavy, kde směli židé pobývat. V roce 1943 byla ale zničena nacisty a obnovena už nebyla.

Místo ní můžeme obdivovat novorománskou synagogu z přelomu 19. a 20. století. Ta je dnes nejvýznamnějším místem židovských setkání a modliteb, nechybí zde místo k rituální lázni a konají se zde také klasické kulturní akce – koncerty, výstavy a další.

Katedrála sv. Jana Křtitele

Jeden z nejstarších chrámů ve městě najdeme na území Starého Města. Patří k nejdůležitějším kulturním místům nejen v metropoli, ale i v celém Polsku. První chrám zde vznikl už na přelomu 13. a 14. století, šlo spíše o jednoduchou dřevěnou kapli, v roce 1406 byla jmenována katedrálou. Došlo zde k mnoha rekonstrukcím, zejména během 19. století, kdy získala gotický ráz. Během války se na ní sice podepsaly německé útoky, ale ve 40. a 50. letech se pak dočkala obnovy, jejímž účelem bylo zachování původního rázu ze 14. století.

Chrám Boží prozřetelnosti

Polská národní svatyně, jejíž výstavbou byli katolíci poctěni už koncem 18. století, získala přes své dlouhé budování nynější podobu až v roce 2016. Jde tedy o moderní budovu, která se však nachází jinde než původní chrám.

Původně stával chrám vybudovaný na památku přijetí polské ústavy z 3. května 1791. Mělo jít o světský chrám, v němž měl být pomyslný prostor i pro myšlenky typické pro dobu osvícenství.

Muzea pro obdivovatele umění

Patříte k těm návštěvníkům cizích měst, kteří se rádi podívají do nějakého toho muzea? Pak nevynechte aspoň některé z těchto tří.

Národní muzeum

V metropoli Polska nemůžete pochopitelně vynechat návštěvu Národního muzea, v němž se dozvíte spoustu zajímavostí o životě v Polsku, ve Varšavě a zhlédnete i různě zaměřené exhibice. Muzeum vítá návštěvníky už od 19. století a v současné době se tu můžete seznámit rozmanitými uměleckými díly.

Muzeum dějin polských židů

Pokud vás zajímá, jak ve Varšavě i v celém Polsku žili židé v dlouhém časovém úseku (už zhruba od roku 960) i během 2. světové války. Exhibice nabízí informace o tom, jak se židé podíleli na obohacování polské kultury, vědy i ekonomiky. Muzeum najdete v zajímavé moderní budově, která vznikala v letech 2009-2013 na základě návrhu finských architektů.

Muzeum moderního umění

Nedaleko varšavského Paláce vědy a kultury se nachází Muzeum moderního umění. Nabízí velké množství výstav moderního umění. Pro všechny, kteří se zajímají spíš o něj, a ne o klasiku, je ideálním místem pro trochu té kultury.

Veřejná prostranství pro všechny

Ve Varšavě se samozřejmě nemusíte jen „zavírat dovnitř“. Podívejte se na významná místa, která jsou venku a kterým stačí věnovat jen chvilku pozornosti, abyste nasáli jejich atmosféru.

Umschlagplatz

A začneme v této kategorii míst pěkně zostra. Umschlagplazt bylo nástupní místo polských židů k transportu do koncentračních táborů. Na místě se nachází monument připomínající pohnuté osudy odsouzeným na téměř jistou smrt.

Barbakan

O poznání malebnější a příjemnější je Barbakan – pozůstatky původních městských hradeb z 16. století, které najdeme na přechodu z Nového Města do Starého Města.

Hledáte malebné místečko? Pak se vydejte k městským hradbám!
Zdroj: Bigstockphoto

Maly powstaniec

Tahle socha dětského vojáka má naprosto děsivé poselství – má totiž připomínat děti, které po boku dospělých bojovaly a zahynuly během Varšavského povstání v roce 1944. Malý bojovník má na hlavě helmu a na krku má zavěšenou zbraň. Historie tu zkrátka ožívá na každém kroku.

 Najdete si svůj důvod pro návštěvu polské metropole i vy?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 13' 46.8336", 21° 44.0244"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tohle musíte při návštěvě Varšavy vidět, jinak jste v ní nebyli