Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Řecké destinace, kde si šnorchl doopravdy užijete

Řecko je zemí zaslíbenou nejen pro milovníky lenošení na nejkrásnějších plážích Evropy, ale i pro nadšence do podmořského života. Začínající potápěči i zkušení matadoři si zde přijdou na své. Pokud patříte mezi ně, pak jsou následující řádky určeny právě vám. Našli jsme totiž ty nejlepší potápěčské lokality oblíbených řeckých ostrovů. Pohodlně se usaďte a nechte se unášet krásou a rozmanitostí Jónského, Středozemního a Egejského moře. 

Kréta – ostrov řeckých „NEJ“

Největší z řeckých ostrovů a pátý největší ostrov Středozemního moře zaujímá rozlohu 8 336 km2. Žije na něm asi 600 000 stálých obyvatel a může se pochlubit celou řadou dalších „nej“. Právě na Krétě totiž najdete největší koncentraci minojských, antických i jiných památek, nejznámější soutěsky a jedny z nejlepších lokalit na šnorchlování, mezi které patří třeba:

Kréta - největší z řeckých ostrovů a pátý největší ostrov Středozemního moře, který zaujímá rozlohu 8 336 km2
Zdroj: bigstock.com
  • Záliv Mirabelo, který najdete asi 20 kilometrů jihovýchodně od turistického střediska Aghios Nikolaos. V Mirabelu najdete ty nejluxusnější hotely, ale i ideální podmínky pro šnorchl. Nedaleko přístavu se totiž nachází starověké potopené město Olous.
     
  • Plakias: Původem rybářské městečko dnes patří mezi nejoblíbenější krétské lokality. Moře je v těchto oblastech totiž úžasně čisté, což zaručuje skvělou viditelnost při ponoru. Skvělým výchozím bodem je pláž na západní straně letoviska, podél níž se táhnou majestátné skály, které tvoří různé tunely, jež obývá množství rybek. Voda je zde také příjemně teplá s minimem mořských proudů a vln.
     
  • Bali: Další původně rybářská vesnička se během let proměnila v rušné letovisko, kde kromě hotelů a vyhlášených taveren najdete i skvělé lokality pro šnorchlování či plavbu na katamaránu. Dejte si tu práci a vydejte se až k nejsevernější pláž ve skalnaté zátoce. Úžasný šnorchl je zde už v hloubce tří metrů. Odvážnější se mohou pustit na volné moře, kde na ně čekají pestrobarevná hejna menších rybek, ale i mnohem větší unikáty.

Korfu – Smaragdový klenot středomoří

Nejsevernější ze skupiny Jónských ostrovů je právem považován za klenot celého středomoří. Údajně na něm odpočíval i sám Odysseus a císařovna Sissi – Alžběta Bavorská. Ostrov, kterému místní neřeknou jinak než Kerkyra, je porostlý bujnou zelení a nabízí jedny z nejkrásnějších pláží celé Evropy. Není se proto čemu divit, že sem jezdí na dovolenou britská královská rodina nebo herec Johny Depp, který tady má dokonce svou oblíbenou restauraci. Díky průzračné vodě a členitému pobřeží si zde ale užijí i milovníci šnorchlování, kteří by neměli minout následující lokality:

Nejsevernější ze skupiny Jónských ostrovů - ostrov Korfu je právem považován za klenot celého středomoří.
Zdroj: bigstock.com
  • Liapades: Jedna z nejmalebnějších destinací ostrova nabízí průzračné moře té nejjasnější modři s možností objevit pod jeho hladinou nespočet pestrobarevných hvězdic.
     
  • Paleokastritsa:  Zátoka Paleokastritsa patří k nejnavštěvovanějším lokalitám na ostrově. Chcete-li si užít trochu toho klidu a soukromí, vydejte se na průzkum podmořského světa, kde na vás čekají jedinečné vodní prolézačky.
  • Kassiopi: Malá vesnička na severovýchodě ostrova, kterou si oblíbili především Britové, patří ke skutečným klenotům ostrova. Nabízí nespočet členitých pláží s průzračně čistou vodou a bohatým podmořským životem.

Zakynthos – pravá a nefalšovaná mořská ZOO

Ostrov Zakynthos je hned po Korfu druhým nejzelenějším Jónským ostrovem. Kromě toho je se svou rozlohou 410 km2 a délkou pobřeží 123 km třetím největším v Jónském moři, což dokazuje i oblíbenost letoviska mezi turisty. Ti sem jezdí obdivovat nejen místní flóru, ale především faunu. Zakynthos je totiž kromě jiného i skutečnou mořskou zoo, v níž žijí vzácní tuleni, ale i chráněné želvy druhu caretta caretta. Zaplavat si s nimi můžete třeba v lokalitách:

Zakynthos nabízí nespočet rarit. Některé z nich jsou dokonce i pod hladinou moře.
Zdroj: bigstock.com
  • Záliv Laganas Kalamaki: V současné době žije na ostrově asi 1300 želv, s nimiž si můžete zaplavat hned v několika lokalitách. Jednou z nich je i záliv Laganas Kalamaki, nacházející se na jihu ostrova.  
     
  • Makris Gialos: Součástí této destinace je podmořský tunel, který lze jednoduše proplavat. Pozor si ovšem dávejte na denní dobu. Protože je zátoka schovaná za vysokými horami, po 17. hodině zde bývá pouze minimum slunce.
  • Porto Limnionas: Tuto zátoku hledejte na západní straně ostrova. I místní Řekové vám potvrdí, že jde o jedno z vůbec nejlepších míst pro šnorchl. Protože je však poměrně známé, během hlavní sezóny bývá často přeplněné. Doporučujeme sem tedy vyrážet brzy z rána nebo v pozdějších odpoledních hodinách.

Karpathos – divočina na každém kroku

Mezi Krétou a Rhodosem najdeme další z řeckých ostrovů – Karpathos, jenž vyniká svou divokou a nespoutanou povahou, kterou korunují panenské pláže a moře té nejjasnější modři. Díky své poloze se nemusíte obávat častých srážek, což dotváří celkovou tvář ostrova. Jeho povrch je tvořen dvěma zcela odlišnými celky – nehostinnými horskými masivy, v nichž jsou soustředěny tradiční řecké vesničky, ve kterých jakoby se doslova zastavil čas. Jakmile vás přestane průzkum povrchu zemského bavit, můžete se vydat pod mořskou hladinu.

Povrch ostrova je tvořen nehostinnými horskými masivy i tradičními vesničkami. Zajímavý je však i pod hladinou moře.
Zdroj: bigstock.com
  • Amoopi: Tato destinace v sobě ukrývá klenot jménem Kastelia, kde vás sice překvapí nepřirozeně studená voda, kterou ale záhy vystřídá doslovný úžas. Pod mořskou hladinou totiž můžete vidět nespočet zástupců zdejší fauny i flóry, kteří se jen hemží pestrou paletou barev.
  • Castelia Bay: Patříte-li mezi milovníky mořských jeskyní je pro vás záliv Castelia doslova jako stvořený.  Průzračná voda je pak už pouze onou pomyslnou třešničkou na dortu.
     
  • Saria: Ke Karpathosu je přičleněn i maličký ostrůvek Saria, na který se pořádají pravidelné lodní výlety. Ostrůvek je vyhlášen členitým pobřežím s perfektními podmínkami pro šnorchlování. Celé pobřeží je navíc poseté nespočtem tajemných jeskyní.

Mykonos – ostrov pelikánů

Mykonos je součástí řeckého souostroví Kyklady a omývají jej vody Egejského moře. Ostrovu je zvláště mezi místními přezdíváno „Ostrov pelikánů“. Pelikán je totiž symbolem a patronem ostrova. V roce 1958 ho zde totiž zraněného našel místní rybář, který si ho ochočil a udělal z něj miláčka turistů. Původního pelikána Pétrose sice zajelo auto, ve vycpané podobě ho ale můžete obdivovat v Muzeu lidové kultury a umění. Za podmořskými krásami pak vyrazte do destinací:

Patronem ostrova je pelikán Pétros, který bdí také nad jeho podmořskými krásami.
Zdroj: bigstock.com
  • Útes Kalafakiona: Fascinují vás pestrobarevná hejna rybek? Pak zamiřte k útesu Kalafakiona. Jde o místo s jednou z největších koncentrací rybek v celém Řecku. Kromě nich zde ale můžete pozorovat také starobylé rozbořeniny významných staveb nebo vrak lodě Anna II.
     
  • Ostrůvek Tragonisi: K ostrovu Mykonos náleží i miniaturní ostrůvek Tragonisi, u jehož pobřeží můžete obdivovat podmořské jeskyně s blankytně modrou vodou, v níž se to jen hemží rybkami a barakudami.
     
  • Rajský útes: Je vhodný zejména pro začínající potápěče nebo nezkušené milovníky šnorchlování. Ve své podstatě jde o uzavřenou zátoku, která nabízí skvělou viditelnost i za zhoršeného počasí. Potkat tady kromě rybek můžete i chobotnice nebo murény.

Santorini – romantika na každém kroku

Romantické západy slunce ozařující útes posetá bílými domečky jsou součástí každé druhé pohlednice. Bez nich by ale Santorini snad ani nebylo to, co je. Destinace, která se stává častým cílem novomanželů, ale i celebrit a vysokých státníků, nabízí kromě luxusních hotelových resortů, průzračného moře a výborného jídla i spoustu podmořských rarit.

Rozmanité lokality na Santorini jsou vhodné pro začínající i zkušené potápěče.
Zdroj: bigstock.com
  • Mansellův útes: Asi dvacet minut od letoviska Akrotiri narazíte na Mansellův útes, jehož jedna zeď dosahuje úctyhodných 200 metrů. Součástí útesu je i tradiční modrá jeskyně s nadpozemky krásnou modravou barvou.
     
  • Ostrov Nea Kamen: V roce 1975 se u přístavu Taxiarachis Bay potopila vůbec loď Santa Marina. Vrak se potopil do hloubky deseti metrů a pravidelně k němu vyjíždějí výletní lodě. Možná vás však zarazí, že okolo vraku není prakticky žádný život. Důvodem je síra, zdejší sopky, s níž se dokáže vypořádat pouze jeden živočich - Rournatec vějířovitý.
     
  • Útes Adiavati: Je vhodný zejména pro zkušenější potápěče a milovníky šnorchlování, kteří zde mohou zahlédnout pestrobarevná hejna rybek, škeble, barakudy, chobotnice, obří šneky, ale i spoustu zástupců mořských hub. Místo je oblíbené zejména pro svou viditelnost, která za pěkného počasí dosahuje i 30 metrů.

 
 

Místo

35° 12' 37.5768", 25° 42' 46.6668"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řecké destinace, kde si šnorchl doopravdy užijete