Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější hrady a zámky Evropy: pohádkový německý poklad, skotská filmová hvězda i polské sídlo nacistů a Rudé armády

Hrady a zámky protkané legendami obvykle spojuje pohnutá historie. Proto nás nepřestávají ani po letech a staletích stále dokola fascinovat.

Pokud patříte mezi milovníky zámeckých prohlídek a návštěv hradů, pak vám jistě přijde vhod náš přehled 10 nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších hradů a zámků Evropy.

Neuschwanstein (Německo)

Zámek Neuschwanstein
Zámek Neuschwanstein k nejkrásnějším stavbám svého druhu opravdu patří.
Zdroj:
Shutterstock

Zámek Neuschwanstein je zhmotněním všech disneyovských pohádek, romantických představ, ale i kýčů, které si jen dokážete představit. Jeho pohádková dokonalost učarovala i Waltu Disneymu jako inspirace pro stvoření Sněhurčina zámku. Ve skutečnosti je ale zrod tohoto klenotu poněkud méně poetický. Nechal ho totiž postavit Ludvík II. Bavorský, který byl myšlenkou pohádkového zámku zcela posedlý. Není se tak čemu divit, že se kvůli jeho stavbě nepěkně zadlužil.

Zámek stojí Německu nedaleko Fussenu blízko hranic s Rakouskem. Vstupné zaplatíte v informačním centru ve vesničce pod zámkem. Děti a děti a mladiství do 18 let mají vstup zdarma, dospělí zaplatí 15 eur. 

Eilean Donan (Skotsko)

Eilean Donan
Eilean Donan se zcela právem řadí mezi nejznámější, nejnavštěvovanější a nejfotografovanější místa celého Skotska.
Zdroj:
Shutterstock

Středověký hrad Eilean Donan najdete na ostrůvku na jezeře Loch Duich. Zcela po právu patří mezi nejznámější, nejnavštěvovanější a nejfotografovanější místa celého Skotska. Možná vám přijde, že jste hrad už někde viděli, v čemž vám musíme dát za pravdu. Objevil se totiž třeba v Highlanderovi s Christopherem Lambertem, Pasti či ve filmu Loch Ness. Eilean Donan byl postaven v roce 1230 Alexandrem II. a sloužit měl jako obrana proti Vikingům.

Hrad naleznete poblíž vesnice Dornie. Vstupné vás přijde na 11 liber, děti a mládež od 5 do 18 let platí 6,5 liber (mladší mají vstup zdarma). Zvýhodněné rodinné vstupy pořídíte za 32 liber. 

Tintagel (Anglie)

Tintagel
Hrad Tintagel najdete v anglickém Cornwallu a jistě vás potěší, že jeho osud je úzce spjat s postavou krále Artuše.
Zdroj:
Shutterstock

Hrad Tintagel najdete v anglickém Cornwallu a jistě vás potěší, že jeho osud je úzce spjat s postavou krále Artuše. Podle legendy se zde totiž Artuš narodil a žil v době, kdy na místě dnešního hradu stála pouze strohá pevnost. Hrad údajně nechal postavit hrabě z Cornwallu v roce 1233. Na vzhledu Tintagelu se sice podepsaly zuby času, to mu ale nic neubírá z jeho romantické krásy.

Dospělí za vstupné zaplatí 18,10 nebo 20 liber, děti ve věku 5–17 let 11,3 nebo 12,5 liber. Možná vás matou rozdílné ceny vstupného. Ta nižší platí pro návštěvníky, kteří se rozhodli pro dárcovskou výpomoc. 

Ksiąz (Polsko)

Ksiaz
Ačkoli byl zámek několikrát zničen a kompletně přestavěn, obsazen nacistickými vojsky a okupován Rudou armádou, všechny tyto rány osudu přestál a dnes je otevřen široké veřejnosti.
Zdroj:
Patryk Kosmider / Shutterstock

Kousek od hranic s našimi polskými sousedy najdete zámek Ksiąz, který je ne nadarmo považován za perlu Dolního Slezska. Jeho pohnutou historii začal psát ve 13. století Bolko I. Přísný. Ačkoli byl zámek několikrát zničen a kompletně přestavěn, obsazen nacistickými vojsky a okupován Rudou armádou, všechny tyto rány osudu přestál a dnes je otevřen široké veřejnosti.

Najdete ho asi necelých 20 kilometrů od Adršpašských skal, v polském městě Walbrzych. Autem je Walbrzych od Náchoda vzdálen asi 45 kilometrů. Využít můžete ale i přechod v Broumově nebo Žacléři.

Cena vstupného se odvíjí od trasy, kterou si k prohlídce vyberete. Za nejdelší okruh – zámek, hřebčín a skleník zaplatíte plné vstupné ve výši 85 Zł nebo vstupné snížené za 75 Zł. 

Palácio Nacional de Pena (Portugalsko)

Palácio Nacional de Pena
Původem středověký klášter se dočkal moderní obnovy v 19. století.
Zdroj:
Shutterstock

Milujete barvičky? Pak zamiřte do Portugalska – konkrétně do městečka Sintra. Jak praví jeden známý světový průvodce – Sintrou nemůžete projít bez toho, abyste na každém kroku nezakopávali o nějaký ten chrám, zámek nebo palác. Skvostem skvostů je ovšem Palácio Nacional de Pena, který vás hned na první pohled uchvátí svými barevnými věžičkami. Původem středověký klášter se dočkal moderní obnovy v 19. století.

Sintra je oblastí severozápadně od hlavního města Lisabonu, odkud se sem pohodlně dostanete vlakem. V Lisabonu vlak odjíždí z nádraží Rossio v centru. Vstup do paláce stojí 10 eur za dospělého, děti a mladiství od 6 do 17 let zaplatí 8,5 eura, stejně tak senioři nad 65 let. 

Mont Saint-Michel (Francie)

Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel se nachází se na ostrém kamenném vrcholu a díky své poloze je hned po Paříži druhým nejnavštěvovanějším místem Francie.
Zdroj:
Shutterstock

Mont Saint-Michel ve francouzské Normandii je po právu považován za středověký klenot. Nachází se na ostrém kamenném vrcholu a díky své poloze je hned po Paříži druhým nejnavštěvovanějším místem Francie. Pokud přijde příliv, hora se i s tímto klášterním komplexem stane okouzlujícím ostrovem. Na dlouhých několik hodin je pak ostrov zcela odříznutý od pevniny.

Mont Saint-Michel najdete v departementu Manche, asi 3,5 hodiny cesty z Paříže. Za vstup do opatství zaplatíte 10 eur (po dovršení 18 let). Pokud vám ještě není 26 let a jste občany Evropské unie (zároveň však nejste součástí skupiny), vstupné neplatíte. 

Spišský hrad (Slovensko)

Spišský hrad
Tento největší středověký hrad střední Evropy vystavěli už ve 12. století a roku 1961 byl prohlášen národní památkou.
Zdroj:
Shutterstock

Další skvost, který je k nalezení u našich sousedů asi nemusíme dlouze představovat. Největší středověký hrad střední Evropy vystavěli už ve 12. století a roku 1961 byl prohlášen národní památkou. V současnosti je proto zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Hrad se tyčí nad městečkem Spišské Podhradie. Od zastávky autobusu trvá výstup k hradu asi 30 min, od vlakového nádraží asi 20 min. Autem můžete hrad objet a zaparkovat v jeho bezprostřední blízkosti (k samotnému vstupu to potom budete mít asi 5 minut). Další možností je dopravit se do Spišského Podhradia autobusem nebo vlakem z Popradu.

Vstupné činí 8 eur pro dospělé, 6 eur pro studenty a seniory nad 60 let, 4 eura pro děti a mládež od 6 do 18 let, mladší děti za vstup neplatí. K dispozici jsou samozřejmě i rodinné a skupinové slevy. 

Hohensalzburg (Rakousko)

Hohensalzburg
Unikátní památka se tyčí nad malebným Salcburkem a je dominantou celého města.
Zdroj:
Shutterstock

A pokračujeme v poznávání hradů a zámků u našich sousedů. Hrad Hohensalzburg nechal roku 1077 vystavět arcibiskup Gebhard. Unikátní památka se tyčí nad malebným Salcburkem a je dominantou celého města. Hohensalzburg patří do skupiny největších středověkých hradů v celé Evropě. Komentované prohlídky si tady navíc můžete užít v osmi světových jazycích.

Hrad je otevřen celoročně a asi nejpohodlnější cestou, jak se k němu dostat, je podzemní lanovka, která je v místě otevřena už od roku 1892. Z Prahy autem do Salcburku dojedete buď přes Mnichov po dálnici A8, nebo přes České Budějovice po E55. Pokud vyrážíte z Brna, dostanete se po silnici E461 do Vídně, odtamtud do Salcburku po dálnici A1.

Vstupné bez lanovky činí 13,2 eura pro dospělého a 5 eur pro děti, s lanovkou pak pro dospělého 17,4 eura a pro děti 6,6 eura.

Pembroke (Wales)

Pembroke
Na našich toulkách po evropských hradech a zámcích nesmíme zapomenout ani na známý Pembroke ve Walesu.
Zdroj:
Shutterstock

Počátky výstavby hradu Pembroke sahají až do roku 1093 do doby normanské invaze do Walesu. Právě tehdy začal jistý Roger z Montgomerry stavět dřevěnou palisádu, jež stála na místě dnešního hradu. V roce 1648 byl hrad značně poničen. V průběhu let byl ale zrekonstruován a nyní je otevřen široké veřejnosti.

Město Pembroke najdete v jihozápadním Walesu, kam se dostanete pohodlně letadlem. Do samotného města Pembroke se pak dostanete autobusem (National Express z Londýna) nebo vlakem. Hrad je otevřen celoročně a vstupné do něj pro dospělého činí 9 liber a pro děti starší 3 let 7 liber. 

Hrad Peleš (Rumunsko)

Peleš
Hrad jste mohli vidět i ve výpravném filmu Kamsi do Tramtárie.
Zdroj:
Shutterstock

Peleš patří mezi nejkrásnější starověké hrady Evropy. Vidět jste ji dokonce mohli ve výpravném filmu Kamsi do Tramtárie. Hrad disponuje úctyhodnými 160 komnatami, které pouze umocňují celkový dojem přepychu. Peleš dal vystavět král Karel z německého rodu Hohenzollernů v letech 1875-1883.

Hrad najdete nedaleko horského střediska Sinaia asi ve třetině trati mezi Brašovem a Bukureští, odkud je to sem 120 kilometrů. Za vstupné zaplatí dospělí 10,1 eura, děti 2,5 eura, senioři 5 eur.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

47° 33' 27.8928", 10° 44' 59.2044"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější hrady a zámky Evropy: pohádkový německý poklad, skotská filmová hvězda i polské sídlo nacistů a Rudé armády