Přejít k hlavnímu obsahu

Vírská přehrada: Kráska v údolí Svratky slaví letos 70 let

Jedna z nejvyšších přehrad v Česku se celkem nenápadně rozprostírá pod žďárskými vrchy  a z leteckého pohledu vás zaujme tvarem připomínajícím čínského draka. “Tato stavba mne vždy nejen zajímala, ale i uchvacovala svou mohutností a důmyslností,” přiznává místní rodák Jaroslav Černý, který se věnuje sběru historických dokumentů a fotografií o vírské přehradě.

Výstavba přehrady započala v nelehkém období po skončení II. světové války v roce 1947, trvala celkem deset let a podíleli se na ní kvůli nedostatku pracovníků i chovanci nápravného zařízení. Realizaci vodního díla musely ustoupit dvě okolní obce – Chudobín a Korouhvice, které postupně zalila vodní hladina. Dodnes, když v přehradě klesne voda, jsou odkryta torza domů a vodních náhonů. Hlavními důvody výstavby byly regulace vodního toku řeky Svratky a zabránění velkým povodním, které tuto oblast nezřídka postihovaly, a také energetické využití vodního zdroje. Jelikož se v prvopočátku nepočítalo s vodárenským využitím přehrady, měl Vír sloužit i k rekreačním účelům.

Dnes můžete při cestování kolem Vírské přehrady obdivovat hydroelektrárnu se dvěma turbínami a stanici pro úpravu tzv. surové vody na vodu pitnou, kterou Vír zásobuje regiony Novoměstska, Bystřicka, část Žďárska a v poslední době i Brno. To je bohužel důvodem, proč se ani v parných dnech v přehradě nevykoupete, rovněž rybářským radovánkám tu není přáno.

Vírskou přehradu najdete uprostřed trojúhelníku mezi Novým Městem na Moravě, Boskovicemi a Poličkou.
Zdroj: Autor: Jaroslav Kadlec, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3582442

Dostačující kompenzací je však krása okolní přírody, přilehlé cyklostezky a turistické trasy, z nichž jedna je speciálně vodohospodářsky zaměřena a dozvíte se z ní detaily o výrobě pitné vody a celkovém fungování vodárenského díla. Ani o různé akce tu není nouze, třetí květnovou sobotu se v přilehlé obci Vír například koná již 14. ročník memoriálu Zdeňka Vavříčka, místního učitele a vášnivého sportovce. Cyklistická vyjíždka, která utužuje pospolitost místních obyvatel a oslavuje lásku k cyklistice a sportu obecně, je plánovaná ve třech variantách, a to od 24 do 72 kilometrů.

Pokud si libujete ve výhledech na krajinu, rozhodně navštivte nedalekou rozhlednu Karasín, jež se tyčí do výšky 716 metrů nad mořem a nabízí úchvatná panoramata žďárských vrchů. V zimním období je v Karasíně v provozu rovněž lyžařský vlek a sjezdovka, která díky své mírné úrovni potěší zejména začínající lyžaře.

 
 

Místo

49° 34' 17.9256", 16° 17' 45.9852"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Marcela Rumlová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vírská přehrada: Kráska v údolí Svratky slaví letos 70 let