Přejít k hlavnímu obsahu

Pod vodní hladinou Dominikánské republiky

Přes 1000 kilometrů nádherného pobřeží, korálové zahrady, odpočívající koráby, tajemné jeskyně a pestrobarevní živočichové… V dnešním článku zaostříme na nejoblíbenější potápěčské lokality Dominikánské republiky a ponoříme se do světa korálových útesů.

Dominikánskou republiku omývá ze severu Atlantský oceán a z jihu Karibské moře, což vytváří ideální podmínky pro vodní sporty, zejména pro potápění a šnorchlování. V zemi najdeme mnoho lokalit, kde si na své přijdou jak začátečníci, tak pokročilí potápěči.

1. Tři skály

Tři skály u města Sosúa jsou vzdálené jen několik minut jízdy od pobřeží a patří
k nejoblíbenějším místům pro méně zkušené potápěče. Tři korálové hroty v hloubce devíti metrů obklopuje písečné dno, což korálům poskytuje přirozenou ochranu. Zdejší vody jsou domovem mnoha ryb, zejména chňapalů a útesníků pruhovaných.

Tam je panečku živo!
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

2. Ostrovy Sedmi bratří

Korálové ostrovy Tororu, Muertos, Ratas, Terrero, Monte Grande, Monte Chico a Arenas leží v zátoce Montecristi na severozápadním výběžku Dominikánské republiky. Od pevniny jsou vzdálené přibližně deset kilometrů, přičemž jízda člunem sem trvá třicet minut.

Vody v okolí ostrovů překypují bohatým podmořským životem. Korálové útesy leží v hloubce pouhých tří metrů, místo je tak vhodné zejména pro začátečníky. Ostrovy Sedmi bratří se navíc nacházejí v závětří, a tak se tu můžete potápět, i když je na pobřeží větrno a vysoké vlny. Můžete tu praktivovat téměř všechny typy vodních sportů – od šnorchlování přes noční potápění po hloubkové ponory.

Oblast Montecristi ukrývá nádherné panenské pláže. Místní klima vytváří ideální podmínky pro život různých druhů ptactva.

3. Piedra Bonita

Pro náročnější potápěče jsou vyhlášené vody na poloostrově Samaná, konkrétně Piedra Bonita a korálové stěny u Cabo Cabrón. Vzhledem k silným mořským proudům je tato oblast vhodná spíše pro zkušené potapěče. Skála La Torre (věž) začíná v deseti metrech a svažuje se až do hloubky šedesáti metrů. Mezi mořskými houbami a gorgoniemi se tu prohánějí pyskouni vlnkovatí (cheilinus undulatus), mořani zlatí, havýši a mořské želvy.

Takhle to vypadá u Piedra Bonita
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

4. Enriquillo RM-22

Další oblíbená potápěčská lokalita se nachází v letovisku Punta Cana u pláže Playa Blanca. 
V hloubce osmnácti metrů je potopená loď Enriquillo RM-22 o délce 44 metrů a šíři 10 metrů. Loď darovaly Spojené státy americké v roce 1980 dominikánské armádě. V roce 2006 ji získala skupina Grupo Puntacana, která loď následně potopila u pláže Playa Blanca. Ačkoliv je zde poměrně dobrá viditelnost, ponory se kvůli silným mořským proudům doporučují pouze zkušeným potápěčům.

Pobřeží u Playa Blanca obývají kranasi šestipruzí, chrochtalové modropásí a chňapalové žlutoocasí. Vidět je možné i karety pravé a kožatky velké, které na pláž připlouvají klást vejce. Nadace na ochranu přírody následně vejce přenášejí na bezpečnější místa a těsně před vylíhnutím je vrací zpět.

Mladé želvy jsou na rozdíl od rodičů velmi zranitelné.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

5. Podmořské muzeum Igneri Caribe Taino

Skvělé místo pro začátečníky se nachází mezi pláží Playa Blanca a Playa Serena v Punta Caně. V hloubce od tří do sedmi metrů tu můžete obdivovat na dvacet soch indiánů kmene Taíno, kteří zemi obývali před příjezdem španělských dobyvatelů. Autorem soch je umělec Thimo Pimentel.

6. Ostrovy Saona a Catalina

Potápěči všech úrovní si oblíbili okolí ostrova Saona u Bayahibe na jihovýchodním pobřeží Dominikánské republiky. Tamější panenské bílé pláže jsou vyhledávaným místem
k odpočinku a současně se jedná i o populární potápěčskou lokalitu. Vyhledávaným místem
k rekreačnímu potápění je La Paguera, následuje Peñón I a II v hloubce od 9 do 33 metrů.

I na pobřeží víří život - poustevník na pobřeží.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Další oblíbenou lokalitou je Punta Cacón s korály obývanými langustami. Ve zdejších vodách žijí kaníci vroubení, chňapalové, želvy, rejnoci a neonky červené. U korálového útesu El Faro mezi ostrovem Saona a kanálem Catuano je pak možné pozorovat rejnoky a žraloky leopardí. S okouny, barakudami, delfíny a murénami se můžete setkat u vraku sv. Jiří.

Nádherné útesy La Pared a jeskyně Hoyo Azul a Padre Nuestro se nacházejí
v hloubce od 4,5 až po 40 metrů u ostrova Catalina.

Vrak lodi sv. Jiří.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

7. Podmořský národní park La Caleta

Podmořský národní park La Caleta v blízkosti hlavního města Santo Dominga potěší všechny potápěče od začátečníků až po profesionály. V hloubce 18 metrů zde odpočívá vrak lodi Hickory, potopený v roce 1984 za účelem podmořského výzkumu. Leží tu také vraky El Limón a Capitán Alsina (v hloubce 30 m) a Don Quico (v hloubce 58 m).

U La Calety žijí různé druhy ryb, které v korálech nacházejí útočiště i zdroj obživy. Unikátní systém krasových útvarů a tunelů o délce až 100 metrů jsou vhodným místem pro technické ponory.

Podmořský park La Caleta je jedním z největších pokladů Dominikánské republiky.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

8. Tanya V

Loď Tanya V se nachází v blízkosti Heminwayových korálů u letoviska Juan Dolio. Vrak leží v hloubce 22 – 34 metrů a je vyhledávaný zejména mezi profesionálními potápěči.

Vrak lodi Atlantic Princess.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

9. Barahona

Úchvatné podmořské scenerie se nacházejí také v regionu Barahona na jihozápadě země. Útesy u pláží Cabo Rojo, Bahía de las Águilas a Cabo Falso jsou vzhledem k silným mořským proudům doporučovány spíše zkušeným potápěčům.

Autor: Simona Juránková, Národní turistický úřad Dominikánské republiky

 
 

Místo

18° 26' 2.3712", -69° 42'
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pod vodní hladinou Dominikánské republiky