Přejít k hlavnímu obsahu

Na výběr půjčky jděte chytře. Neplaťte víc, než musíte

 

Jedním z častých důvodů pro požádání o půjčku je dovolená, hlavně v letním období. Na českém trhu s půjčkami existuje velké množství nabídek bank a nebankovních společností. Tato konkurence je pro zájemce o půjčku sice výhodná, ale jedině pokud se v ní dokáže dobře vyznat. K tomu je potřeba vědět, na co se při výběru půjček zaměřit a kde tyto informace hledat.

Hlavní kritéria při výběru půjčky

1. Na co půjčku potřebujete

Prvním parametrem je účelovost půjčky. Mnoho půjček je poskytováno na cokoliv. Ovšem existují půjčky na konkrétní účel. Nejčastěji se jedná o:

  • nákup zboží (nábytek, pračka, televize apod.)
  • pořízení automobilu
  • dovolená
  • nemovitost
  • pozemek

Jestliže předem víte, na co chcete peníze použít, určitě byste si měli porovnat výše uvedené skupiny půjček. Účelové půjčky totiž obvykle lépe respektují potřeby žadatele a můžou být o něco výhodnější. Naopak jestliže nechcete být nijak limitováni, využijte bezúčelové půjčky.

2. Jak rychle dokážete dluh splatit

Doba splatnosti je dalším důležitým ukazatelem, o kterém byste měli seriózně přemýšlet. Přitom nejde jenom o co nejrychlejší splacení půjčky. Vždy platí princip, že byste se neměli zadlužit tak, aby vám z výplaty nezbyly žádné rezervní peníze. Nikdy totiž nevíte, zda nebudete potřebovat další peníze na nečekané výdaje. Navíc pokud se rozhodnete pro „šibeniční“ lhůtu splátek, můžete se dostat do problémů se splácením i z jiných důvodů. V takovém případě sice můžete požádat o prodloužení splátek, ale tento krok je vždy za extra poplatek.

3. Kolik za půjčku zaplatíte

Pro potřeby srovnání půjček je nejdůležitější tzv. RPSN, což je roční procentní sazba nákladů. Tento ukazatel by měl uvádět každý poskytovatel půjčky, jelikož RPSN v sobě zahrnuje všechny hlavní poplatky a úroky z půjčky. Podle sazby RPSN si uděláte okamžitý obrázek o tom, kolik vás bude půjčka opravdu stát.

Při vyhodnocování vhodné půjčky nepřehlédněte další poplatky, které si může banka nebo nebankovní společnost účtovat. Nejčastěji jde o poplatky za:

  • změnu splátkového kalendáře
  • prodloužení lhůty splatnosti
  • předčasné splacení půjčky
  • zaslání upomínky, když na splátku zapomenete

Ačkoliv si většina zájemců o půjčku myslí, že jich se výše uvedené poplatky nebudou týkat, následná realita je často jiná. Stačí ztráta zaměstnání nebo nemoc v rodině a ekonomická situace dlužníka je jiná, než v době podání žádosti o půjčku.

4. Zápis v registru dlužníků může schválení půjčky zkomplikovat

Jestliže vás při výběru tlačí čas, neměli byste podcenit ani kontrolu registrů dlužníků ze strany poskytovatelů půjček. Zejména pokud víte, že v některém z registrů máte zápis. V takovém případě rovnou vybírejte z nebankovních půjček, které vám půjčí i bez registru. Ty do registrů dlužníků nenahlížejí. Případně do nich nahlížet můžou, ale při dobré bonitě žadatele půjčku i přes zápis v registru poskytnou.

5. Jakou formou půjčku dostanete

Většina poskytovatelů půjček nabízí bezhotovostní půjčky, které posílá na bankovní účet žadatele. Přesto lze najít i další možnosti. K dispozici jsou peníze na ruku (hotovostní půjčka) a zaslání peněz poštovní poukázkou.

U hotovostních půjček si dejte pozor na úrokovou sazbu a poplatky. Někdy jsou o dost méně výhodné, než půjčky na účet.

6. Kdy budete mít peníze

Půjčku začněte vybírat včas. Tím se vyhnete situaci, že vás nedostatek času donutí srovnávat pouze nejrychlejší poskytovatele půjček. Ačkoliv ve většině případů jsou peníze k dispozici během 1 pracovního dne, existují i delší termíny. To platí zejména pro bankovní půjčky.

7. Akční nabídky se můžou vyplatit

Mezi nejoblíbenější nabídky patří první půjčka zdarma. Může ji získat pouze žadatel, který si u poskytovatele této akční nabídky půjčuje poprvé. Dále je potřeba splnit podmínku, že dluh musí být vrácený v domluveném termínu splatnosti. Potom skutečně není půjčka úročena. První půjčku zdarma nabízí např. Zaplo půjčka a získat můžete až 8 000 Kč na dobu 30 dní.

Upozorňujeme, že v některých případech může být u první půjčky zdarma vyžadován poplatek za její poskytnutí.

Často se můžete setkat s prominutím určitého počtu splátek. I tato akční nabídka se může vyplatit. Ovšem obvykle je podmíněna určitou dobou splatnosti a počtem zaplacených splátek bez prodlení. Příkladem může být půjčka od České spořitelny, která vám odpustí až 15 splátek při lhůtě splatnosti 108 měsíců.

Srovnání půjček vám pomůže při výběru

Kritérií pro výběr vhodné půjčky je opravdu hodně. Abyste nic nepřehlédli, je vhodné využít online srovnání půjček. Díky němu během okamžiku uvidíte, která půjčka je pro vás nejvýhodnější, co nabízí a za jakých podmínek. Nepřijdete ani o akční nabídky, jelikož ty jsou do srovnání také zahrnuty.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na výběr půjčky jděte chytře. Neplaťte víc, než musíte