Přejít k hlavnímu obsahu

Výšlap na špičku trolího jazyka, to je Trolltunga

Že na draky, skřítky a jiné bájné bytosti nevěříte? Tenhle trolí jazyk ale skutečně existuje. Říká se tak specificky tvarovanému skalnímu výčnělku na jihozápadě Norska. My jsme se na něj s velkým očekáváním vypravili. Nezklamal nás!

Norské fjordy navštěvuje každý rok nespočetně turistů. Velkou část z nich přitahuje právě Trolltunga, která bezesporu patří mezi zajímavá místa Norska, jež stojí za návštěvu. Název v překladu znamená trolí jazyk. Nehledejte v tom žádné čáry a tajuplné legendy, jméno vystihuje unikátní tvar tohoto skalního srázu.

Kde vlastně tenhle úkaz najdeme? Trolltunga se nachází v pohoří Skjeggedal na jihu země nedaleko města Stavanger. Kvůli severskému počasí se vyplatí naplánovat celé dobrodružství na období od května do září. Jestliže patříte mezi milovníky padající vody a bez deště prostě nemůžete být, nezoufejte. I tak totiž budete mít velkou šanci, že na vás po cestě alespoň na chvíli zaprší.

Jak jsme po trolovi šplhali nahoru na jazyk

Nejčastěji využívanou cestou na Trolltungu je přes průmyslové městečko Odda. Z něho můžete jet asi 5 km autem na parkoviště, které slouží jako startovací čára pro váš výšlap. Dle ukazatelů cesta tam a zpět zabere mezi 8 až 10 hodinami, celkem ušlapete 22 km. Pokud vás to právě vyděsilo a řekli jste si, že je to na vás moc, pravděpodobně jste udělali velkou radost ostatním návštěvníkům. Trolltunga totiž právě díky větší době potřebné ke zdolání cíle není tak přeplněná turisty jako další slavné pohlednicové lokality – Preikestolen a Kjerag.

Máte rádi povídání o horách a ledovcích? Zaujalo vás cestování do Norska? Čtěte další články:

Z vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že „Cesta je cíl“ se naplňuje právě tady. Výstup kromě prvního kilometru se strmým stoupáním není moc náročný, terén zvládne bez potíží i běžný občasný turista, menší děti i psi. V klidu šlapat vás nenechají úžasné výhledy na okolní vrcholky hor. Výstup je lemován několika jezery, vodopády, kamenitými útvary nejrozličnějších podob. Pokud vám po cestě dojdou tekutiny, nemusíte panikařit. Voda z ledovcových jezírek je tak čistá, že jsme z ní bez jakýchkoli následků popíjeli.

Výhled po cestě na Trolltungu
Zdroj: Jan Nagy

Na špici nad ledovým rájem

I přes to, že jsem tvrdil, že nejde o tak hojně navštěvované místo, na konci výpravy se koncentrace turistů mírně zvětšuje. Je tedy možné, že si na tu svoji fotku na špičce jazyka vystojíte řadu. Já si musel vystát řadu za čtyřmi dalšími fotografy. Výhled a celkový pocit z tohoto místa však veškeré čekání činí zanedbatelným. Sedět na špičce, nohama pohupovat přes okraj a mít jezero Ringedalsvatnet z výšky 700 m nad jeho hladinou jako na dlani – pocit k nezaplacení. Při cestování do Norska patří Trolltungen určitě mezi "must see" atrakce.

Mezi "must see" na severu Evropy patří i gigantický vodopád Dettiffoss na Islandu. Řve nádherně!

Mimochodem, kdybyste chtěli překonat nejbláznivější momentky z tohoto místa, laťku máte nastavenou velmi vysoko. Na internetu se to jimi hemží.

Prý to přežil.
 
 

Místo

60° 7' 27.5088", 6° 44' 24"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výšlap na špičku trolího jazyka, to je Trolltunga