Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Thabana - Dračí hory v mlze

Dračí hory v JAR v mlžném oparu - Cestovinky.cz
a href="https://www.flickr.com/photos/arnolouise/6059867270/">Arno Meintjes Wildlife</a> / <a href="http://foter.com/">Foter.com</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">CC BY-NC-SA</a>

Zázvorové pivo ve 2 874 metrech - čepují ho na kopci vedle nejvyšší hory jihu Afriky

Thabana Ntlenyana, nejvyšší hora státu Lesotho a obecně i celých Dračích hor, se nachází ve výšce 3 482 m. A 608 m od ní níže leží také nejvýše položený africký hostinec Sani Mountain Lodge, kde zázvorové pivo klidně zaplatíte kreditkou VISA či MasterCard.  

V Dračích horách – největším africkém horském parku - je celkem 12 třítisícovek, které lákají k horolezeckému zdolání. Jejich králem je vrchol Thabana Ntlenyana ležící v nejvýchodnější části státu Lesotho. Tomu se přezdívá „Africké Švýcarsko“. Lesotho mimochodem patří k šesti zemím na naší planetě, kde průměrná nadmořská výška přesahuje 2000 metrů nad mořem.

Rozeklané vrcholy Dračích hor jsou nádherné!
Zdroj: Bigstockphoto.com

Thabana Ntlenyana znamená v jazyce kmene Basotho „malá pěkná hora“ a poprvé ji člověk zdolal roku 1951. Já bych jen doplnil, že je to malá pěkná hora, ke které se rozhodně nebudete muset prodírat mohutným davem turistů, což je jisté plus. Jedinými společníky vám vedle průvodce (rychle měnící se počasí a neznalost horského prostředí hovoří pro jeho najmutí) budou stáda mečících ovcí a mávající ruce místních bezzubých, ale vždy přátelsky naladěných pastevců.  

Takhle to vypadá na vrcholu nejvyšší hory Dračích hor a státu Lesotho.

Asi 9 hodin výstupu a cca 12 km pevně otisknutých na vašich pohorkách (či koňském kopytu, pokud chcete zdolat nejvyšší vrchol jihu Afriky na bujném oři) od posledního civilizovaného bodu – průsmyku Sani, je relativně malou cenou za ten jedinečný výšlap, který si asi málokdo z našich končin znova zopakuje.    

Jen pro zajímavost: Dále na sever od nejvyššího vrcholu Dračích hor leží hora Makheka, která je jen o 21 metrů menší než Thabana Ntlenyana.
V Lesothu najdete vůbec krásnou přírodu jako např. Maletsunyane Falls v Lesothu. Mají 192 metrů.

Průsmyk Sani – nejvýše položený africký hostinec na půl cesty mezi JAR a Lesothem

Tento průsmyk je jediným průjezdným místem v Dračích horách mezi státy JAR a Lesotho. Hraniční přechod je každý den otevřený mezi 6 a 18 hodinou. A také je to místo, kde můžete před výšlapem na Thabana Ntlenyana nocovat, pronajmout si koně či ochutnat lahodné zázvorové pivo v hostinci Sani Lodge. 

Ne, to není Hobitín, ale chatky k přespání v průsmyku Sani.
Zdroj: Bigstockphoto.com
Víte, že prvním člověkem, který průsmyk Sani zdolal terénním vozidlem, byl bývalý pilot RAF, Godfrey Edmonds?

Cedule s číslem 2 874 či ve výčepu hostince Sani Lodge se nedá přehlédnout. Černá písmena na dřevě hlásají to, proč vznikl populární slogan "nejvýše položený hostinec v Africe". Svlažit rty v místě s tímto titulem považují kolemjdoucí jako povinnost. Od května až do října se zde dá dokonce i dobře lyžovat. Sněhu je to vždycky tak akorát.     

Ne, to nejsou Alpy, ale průsmyk Sani v květnu.
Zdroj: Photo by Jonathan of Sani Top Chalets
 
 

Místo

-29° 28' 4.6812", 29° 16' 8.5368"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zázvorové pivo ve 2 874 metrech - čepují ho na kopci vedle nejvyšší hory jihu Afriky