Přejít k hlavnímu obsahu

Zkamenělá dívka je utajeným přírodním divem Číny

Stačí se jen pořádně zahledět a z kamenné šedi se vám za chvíli ukáže. Jmenuje se Ashima, má uvázaný šátek a bambusový koš na zádech.  Najdete ji v srdci „malého“ Kamenného lesa opředeného různorodými legendami.

Zamíříte-li do Jihočínského krasu poblíž města Guilin u řeky Li, čeká vás silný zážitek. V místním národním parku Š´lin se totiž nachází "Kamenný les", v němž tisíce kamenných špiček stoupajících směrem k nebi vypadají jako zkamenělé stromy.

Tento spletitý kamenný labyrint je rovněž místem, které bystrým posluchačům může odhalit pohádkové příběhy o svém vzniku.

Kam se hrabou Prachovské skály, že?
Zdroj: Bigstock.com

Zkameněla z nešťastné lásky

Tajemných legend je hned několik. V té nejznámější se mluví o spanilé dívce jménem Ashima, jež se nechtěla provdat za bohatého, ale zlého muže. Místo nucené svatby se radši proměnila v kámen. Dívku můžete najít v „malém“ Kamenném lese, kde si ji každý rok 24. den šestého lunárního měsíce v rámci svátku pochodndní připomínají.

Nádherné panorama řeky Li u města Guilin.
Zdroj: Bigstock.com

Za všechno může čas

Druhá pověst hovoří o tom, že les vznikl jako útočiště pro zamilované dvojice, jimž osud nepřál v jejich štěstí.  A jaká je realita? Rozhodně ne tak romantická – původně tu bylo mořské dno, které začalo zvolna ustupovat. Potom už jen 270 miliónů let udělalo svou práci.

Fénix, který si češe křídla

Celý Jihočínský kras je jedním z hlavních přírodních divů Číny.
Zdroj: Bigstock.com

Ale výsledek více než famózní. Některé tvary jako kdyby i popíraly samotné gravitační zákony. Krásné a poetické jsou i jejich názvy. Místní kamenným "stromům" říkají například Fénix, který si češe křídla, Lotosový květ, Hroch, který obdivuje měsíc či Borovice, která podpírá oblohu.

V Kamenném lese Š´lin se střídají šedivé bloky skal se zelení bambusových porostů.
Zdroj: Bigstock.com

Lidé brouzdají sem a tam, stoupají po kamenných schodech do nebes k pozoruhodným vyhlídkám nebo se jen tak usazují v jednom z mnoha typických čínských altánků a kochají se pohledem na ten neuvěřitelně rozsáhlý skalní labyrint. Stačí zde posedět jen pár minut a zdejší atmosféra se vám nadosmrti vryje do paměti. Toto podivuhodně bizarní skalní město najdete cca 110 km jihovýchodně od Kunmingu.

Inzertní sdělení: Velký okruh Čínou

Láká vás daleká Čína? Vydejte se s námi na 12 dní do země, kde je i procházka po ulici zážitkem. Prozkoumáte Peking, projdete se po Čínské zdi, na vlastní oči spatříte terakotovou armádu, podíváte se do Šanghaje, Hongkongu, poplujete po řece Li

Připravili jsme pro vás atraktivní program s českým průvodcem. V ceně zájezdu jsou veškeré vstupy i obědy a večeře. Prožijte letos dovolenou jinak a vydejte se s námi do Číny.

 
 

Místo

40° 15' 54.252", 117° 14' 9.6108"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zkamenělá dívka je utajeným přírodním divem Číny