Přejít k hlavnímu obsahu

Zlobivý alpský trpaslík Lichtenštejnsko přitahuje mafiány

Lichtenštejnsko je jako země z pohádky: za sedmero alpskými horami žilo bylo malé, ale velmi bohaté knížectví. Rozkládá se na 160 metrech čtverečních a návštěvníci sem míří za historií, lyžováním, ale i podezřelými obchody.

Lichtenštejnsko na blacklistu OECD?

Společně s Andorrou a Monakem je Lichtenštejnsko na černém seznamu OECD daňových rájů. Vyšetřování úřadů z celého světa se tak pravidelně zaměřuje i na tuto malou zemičku. Okolní státy v opakujících se intervalech hrozí embargy a ztíženými podmínkami pro vzájemný obchod. Bankovní sektor však Lichtenštejnskou ekonomiku vesele pohání dál. Důvodem je přísné dodržování bankovního tajemství, díky kterému se v zemi zaregistrovaly desítky tisíc zahraničních firem.

Malý exkurz do historie

Tento princip dnes pomáhá 35 tisícům obyvatel Lichtenštejska. Malé knížectví ale nemělo vždy pověst místa s podezřelými obchody. Jméno této země se odvozuje od známého rakouského rodu Lichtenštejnů a její dějiny sahají do prvních stovek let po Kristu. Lichtenštejnští měli vždy velmi blízko k Německu, byli také samostatným státem v Německém spolku, přestože dnes s Německem vůbec nehraničí. Dnes je jeho největším spojencem Švýcarsko. S ním knížectví sdílí lásku k nízkým daním, neutralitě a bankovnímu systému.

Vaduzský zámek láká pozornost, avšak veřejnosti je uzavřený. Bydlí zde totiž lichtenštejnská knížecí rodina, která má kořeny na Moravě.
Zdroj: Michael Gredenberg, Wikimedia Commons

Hlavní město? Nikoli, pouze "hlavní vesnice" s pěti tisíci obyvateli 

Co dělat v Lichtenštejsku? Nenechte si ujít hlavní město Vaduz s pěti tisíci obyvateli. Nad městem se tyčí knížecí hrad. Stejně jako v pohádce však není otevřený všem návštěvníkům, neboť zde stále bydlí knížecí rodina. Tomuto malému městečku byl přidělen znak až v roce 1932 a dodnes nemá městská práva. Do důležitého hlavního města má tedy daleko, přestože zde sídlí parlament s pětadvaceti poslanci. Výhled na okolní Alpy, kterým dominuje knížecí sídlo, je však úchvatný.

Kam ve Vaduzu vyrazit aneb Pár tipů na výlet

I v hlavní vesnici země však najdete kulturní perlu - obrazová galerie patřící knížatům patří k největším soukromým sbírkám na světě. Mezi tisíci obrazy objevíte Rembrandta, van Dycka, Rubense nebo Leonarda da Vinciho. Do Vaduzu se vydávají také nadšení filatelisté. Zdejší poštovní muzeum skrývá velmi cenné známky.

Vaduz je spíš hlavní vesnice knížectví než opravdové hlavní město.
Zdroj: Stones, Pixabay.com

Něco málo pro sportovní a kulturní nadšence

Do Lichtenštejnska se vyhávají hlavně milovníci zimních sportů. Alpy pokrývají tři čtvrtě plochy knížectví nabízí řadu malých středisek s velkým množstvím sjezdovek. Hory jsou ale samozřejmě protkané velkým množsvím turistických tras, které vás provedou pro vrcholech i v létě. Se zemí se snoubí řada germánských tradic a jedna z nich se opět znovu přiblížila. Funkensonntag je lichtenštejnská obdoba pálení čarodějnic a odehrává se v údolí Rýna vždy v polovině března. 

 
 

Místo

47° 8' 42", 9° 33' 14.0004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zlobivý alpský trpaslík Lichtenštejnsko přitahuje mafiány