Přejít k hlavnímu obsahu

10 magických míst v ČR stvořených pro romantického Valentýna

Miloval život a věřil v nehynoucí lásku. Byl ale oddávajícím knězem v době, kdy císař Klaudius II. budoval silnou armádu, jejíž součástí se mohl stát každý svobodný muž. Jejich nedostatek si vysvětloval právě množstvím uzavřených sňatků, které s okamžitou platností zakázal. Kdo by jeho zákaz porušil, bude potrestán krutou a bolestivou smrtí.

Kněz z našeho příběhu se ale nesmyslným příkazem nenechal zastrašit a zamilované dvojice oddával dál. To vše samozřejmě pod rouškou noci a v přísném utajení. Jednoho dne ale do kostela vtrhli císařovi vojáci a kněze zajali. Ještě tu noc ho dali vsadit do žaláře, kde měl čekat na krutý rozsudek.

Zpráva o noční razii se šířila městem jako vlna. Hned ráno se před žalářem začaly shromažďovat nejrůznější drobnosti a dárky od těch, které stihl kněz za svůj život oddat. Císařova dcera byla zvědavá, ke komu chová lid tak velkou náklonost a rozhodla se kněze osobně navštívit.

Kněz neodolal kráse a šarmu mladé dívky a i přes osud, který nemohl změnit, jí den před popravou v krátkém dopise vyznal nehynoucí lásku. Odsouzený kněz byl nemilosrdně popraven 14. února roku 296 našeho letopočtu a asi nikoho nepřekvapí, že dopis, který dcera císaře dostala, pocházel od jistého Valentýna

Legend o Valentýnovi je celá řada. A ať už jim věříte, či nikoli, čtrnáctý únor je dnem, který se chtě nechtě zapsal nejen do našich kalendářů, ale i paměti. U této příležitosti jsme pro vás našli deset míst, rozesetých po celé České republice, která jsou doslova jako stvořená pro romantického Valentýna ve dvou.

Tip č. 1: Vodní zámek Červená Lhota

Zámek nedávno prošel citelnou rekonstrukcí interiéru, kterou se navrací do doby svých posledních majitelů.

O tomhle zámku, postaveném ve 14. století, se hovoří jako o vůbec tom nejromantičtějším v celé České republice. Během sta let vystřídal nejen několik majitelů, ale i stavební podoby. Zdeněk Kalista – významný český historik, básník a literární kritik se o něm vyjádřil jako o místě: „Kde plyne život mimo čas“. Součástí zámku je anglický park, kaple, ale i několik pramic, nabízejících možnost romantické plavby.

Tip č. 2: Lysá Hora

Šest tisíc výstupů na Lysou Horu – to je unikátní rekord krále Lysařů Jaroslava Doležala.
Zdroj: bigstock.com

S výškou 1323 metrů je po právu považována za královnu Moravskoslezských Beskyd. Hora leží na rozhraní obcí Krásná, Malenovice, Ostravice a Staré Hamry a lze se na ní dostat rovnou několika trasami. Oblíbené jsou silvestrovské a novoroční výstupy, milovníci aktivního odpočinku s jedinečným nádechem romantiky si ale oblíbili i valentýnské výstupy těsně před východem slunce. Pozor, 14. února tady první sluneční paprsky zazáří těsně po sedmé hodině ranní.  

Tip č. 3: České Švýcarsko

Panská skála je pozůstatkem čedičového návrší, vyčnívajícího z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní.
Zdroj: bigstock.com

České Švýcarsko patří samo o sobě mezi lokality, z nichž romantika přímo prýští. Genius loci tohoto malebného kousku země je umocněn magickou Panskou skálou, připomínající varhany, anebo vyhlídkou Rudolfův kámen. Vyhlídka se nachází v nadmořské výšce 484 metrů nedaleko historické chatové osady Tokáň. Postavena byla v 1. polovině 19. století a nabízí okouzlující výhledy po širém okolí.

Tip č. 4: Praha

Mezi nejromantičtější místa v Praze patří nepochybně Grébovka, Karlův most včetně vodního tunelu, Máchův Petřín i Zámky lásky na Čertovce.
Zdroj: Pixabay.com

Podle nejrůznějších anket patří Praha mezi nejromantičtější místa v České republice. Vychutnat si tady můžete valentýnské procházky, výstup na Petřínskou rozhlednu, návštěvu romantické Kampy, pohodovou projížďku po řece Vltavě nebo procházku křivolakými pražskými uličkami. Mnoho restaurací v centru i mimo něj navíc pořádá valentýnskou oslavu s gurmánským občerstvením.

Tip č. 5: Zámecký park Lednice

Lednicko-valtický areál se považuje za nejrozsáhlejší člověkem vymodelované území v Evropě.
Zdroj: bigstock.com

Zámek Lednice je součástí Lednicko-valtického areálu a díky své jedinečné kráse a rozmanitosti je zároveň čestným členem seznamu UNESCO. Kromě mnoha romantických komnat, které jsou součástí zámku, můžete navštívit i unikátní botanickou zahradu nebo zámecký park, zaujímající rozlohu 170 hektarů.

Tip č. 6: Punkevní jeskyně

Ročně Punkevní jeskyně navštíví na 200 000 osob. Pokud sem plánujete výlet, vybavte se teplejším oblečením a nezapomeňte na rezervaci termínu.
Zdroj: bigstock.com

200 000 návštěvníků ročně – přesně tolik navštíví naše nejznámější české jeskyně. Ty jsou součástí krasové oblasti Moravský kras a nachází se zde i známá propast Macocha, k níž se váže pověst o maceše, jež chtěla do propasti svrhnout nevlastního syna. Dítě se však zachránilo a obyvatelé vesnice svrhli do propasti právě macechu. Ačkoli nejde o zrovna dvakrát romantickou pověst, prohlídka jeskyní, s projížďkou po řece Punkvě a pohledem do hluboké Macochy, je jednoduše nezapomenutelným zážitkem. Vstup a prohlídku je ale potřeba dopředu rezervovat.

Tip č. 7: Pískovna Adršpach

V Adršpachu se natáčelo nespočet českých filmů a pohádek. Adršpašská pískovna se objevuje v mnohých z nich.
Zdroj: Pixabay.com

Adršpašské skály jsou samy o sobě jedinečným unikátem, který fascinuje turisty, ale i filmové tvůrce už od pradávna. Krajina Adršpachu se proměnila třeba v Zemi démantových skal, kterou známe z pohádky Třetí princ. Skály se ale objevily i v pohádkách Z pekla štěstí 2, Princ a Večernice, O živé vodě nebo Peklo s princeznou. Kromě samotných skalních útvarů stojí za návštěvu i zatopená pískovna Adršpach, která je označována za nejkrásnější skalní jezírko v ČR.

Tip č. 8: Hrad Křivoklát

Křivoklát je jeden z nejfotografovanějších hradů v České republice.
Zdroj: bigstock.com

A u pohádek ještě chvíli zůstaneme. Pokud bychom rozdávali ocenění za hrad, kde se natáčelo nejvíce českých pohádek, pak ho musíme připsat hradu Křivoklát. Hrad (anebo jeho okolí) se objevil třeba v pohádkách Honza málem králem, Jak se budí princezny, Jak si zasloužit princeznu, Sůl nad zlato, Třetí princ, Tři veteráni, Anděl Páně nebo v Dívce na koštěti. Valentýn je proto ideální příležitostí, aby si vaše vyvolená připadala opravdu jako v pohádce.

Tip č. 9: Mumlavský ledopád

Mumlavský vodopád se s prvními mrazíky začne transformovat na unikátní ledopád.
Zdroj: harrachov-info.cz

Nedaleko Harrachova, konkrétně tedy v Mumlavském dole, vytváří dravá řeka Mumlava okouzlující přírodní scenerii. Jsou jí stejnojmenné vodopády, tvořené stupňovitými žulovými bloky. Po celý rok sem voda padá z desetimetrové výšky. Výjimka nastává pouze v zimě, kdy se jeden z nejkrásnějších vodopádů Česka promění na ledopád, tvořící úžasné scenerie.

Tip č. 10: Vyhlídka Máj

Nedaleko obce Teletín se vám naskytne ten nejkrásnější pohled na řeku Vltavu.
Zdroj: bigstock.com

Takový západ slunce na zdejší vyhlídce vykouzlí nejednu slzu v oku i tomu největšímu drsňákovi. Z této vyhlídky je pravděpodobně vůbec ten nejkrásnější pohled na řeku Vltavu. Vyhlídku najdete nedaleko obce Teletín nad bývalými Svatojánskými proudy. Vltava protéká hlubokým skalním kaňonem a díky jednotlivým záhybům vytváří okouzlující přírodní unikát.

 
 

Místo

49° 14' 47.9724", 14° 53' 6.5904"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 magických míst v ČR stvořených pro romantického Valentýna