Přejít k hlavnímu obsahu

10 nejnavštěvovanějších míst v Česku za rok 2016

V roce 2015 vyhrál Pražský hrad. Nyní máme statistiky i za rok 2016. Jak se změnila návštěvnost nejpopulárnějších českých atrakcí? Pokračuje zlínská zoo ve strmém vzestupu? Podívejte se s námi, kam se dá zamířit na pěkný výlet.

Ne všichni disponují dostatečným množstvím financí, aby se vydali na exotickou dovolenou nebo na přecpanou chorvatskou pláž. A někdo o to ani nestojí. V Česku je stále co poznávat a dá se tu zažít nejedno dobrodružství. Jak si tedy tuzemské zajímavosti stojí?

1. Pražský hrad

Největší česká pýcha a symbol celé země, Pražský hrad, opět nezklamal. Stejně jako v roce 2015, i v tom loňském se vyšplhal až na samotnou špici. Při prohlídce Prahy, ať už jste našinec, nebo cizinec, prostě Hradčany nesmíte vynechat. Zvlášť pokud se snažíte poněkud vzdělat své děti.

2. Lanová dráha na Petřín

Petřín a legendární lanovka, která tu s různými obměnami funguje už od roku 1891. Od počátku do roku 1916 fungovala na vodní pohon, od roku 1932 pak na elektrickou energii. Další přestávku zaznamenala po sesuvech půdy v 60. letech – znovu se rozjela až v roce 1985 a začlenila se k pražské MHD. Spolehlivě vás vyveze na kopec k rozhledně, která k Praze jednoznačně patří.  

3. Zoologická zahrada Praha

A Praha potřetí. Do zdejší zoologické zahrady, která oblažuje Čechy už od roku 1931, se v roce 2016 podívalo 1 448 000 osob. Udržela si tak třetí příčku z roku 2015. Kdo by totiž nechtěl vidět lvy, tygry a další obdivuhodné tvory?

4. Dolní oblast Vítkovice a Landek Park

Čtvrté místo hrdě drží Ostrava. Dolní oblast Vítkovice patří k našim národním kulturním památkám a zahrnuje průmyslový areál Vítkovických železáren. Její pýchou je zdejší industriální architektura. Landek Park zase nabízí největší hornické muzeum v Česku, dále pak sportovně relaxační areál i možnost příjemného občerstvení.

Dolní oblast Vítkovice přitahuje zraky díky své industriální architektuře.
Zdroj: portalostrava.cz

5. AquaPalace Praha

Za zábavou a vodními hrátkami nejčastěji míříme do čestlického aquaparku. Ten nabízí celou plejádu aktivit od vodního světa přes fitness centrum až po saunový svět a wellness. Skvěle postaráno je tu i o zábavu menších i větších ratolestí. Odpočívat se tu dá na dvou tisícovkách lehátek, zařádit si můžete na tobogánech, divoké řece nebo v mořském vlnobití a kromě toho všeho je tu například i skákací hrad, stolní fotbálek nebo ruské kuželky. Nabídka je skutečně pestrá a my se nedivíme, že se tahle atrakce vyšplhala do první pětky.

Za vodními hrátkami se můžete vydat třeba do Čestlic.
Zdroj: prague.eu

6. Staroměstská radnice

Staroměstská radnice patří k významným bodům při návštěvě Prahy. Oproti roku 2015 si polepšila o jednu příčku na žebříčku. O to víc to musíme ocenit, když víme, že v roce 2015 byly na 6. místě pivovary Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Pivovarské muzeum a plzeňské podzemí. To je slušná konkurence. Jenže orloj je prostě orloj.

Staroměstská radnice vždycky lákala na orloj. Ani v roce 2016 tomu nebylo jinak.
Zdroj: bigstockphoto.com

7. Národní galerie v Praze

A na sedmém místě skončilo umění v podobě Národní umělecké galerie v Praze. V roce 2016 tudy prošlo 712 000 osob. Zatímco jedni si neumějí představit, že by při poznávání města zabloudili mezi umělecká díla, jiní – a že je jich dost – by bez toho z Prahy neodjeli.

8. Aqualand Moravia

O tom, že jsou Češi národ plavců a vášnivých koupačů, svědčí umístění Aqualandu Moravia v první desítce. Gigant, který v Pasohlávkách v okrese Brno-venkov, na severní straně Mušovské nádrže, vítá hosty od roku 2013, si rychle získal nemálo srdcí. K tomu aby se ve vodě dalo koupat i venku a za každého počasí, přispívá čerpání vody z termálního vrtu Mušov. Pokud si chcete užít nejroztodivnější skluzavky a tobogány pro jednoho i více osob či navštívit úchvatný saunový svět, rozhodně si sem naplánujte výlet.

9. Zoologická zahrada Zlín-Lešná

Zvířata budou prostě pozornost přitahovat vždycky. Ve Zlíně se na ně můžete mrknout v několika expozicích – Afrika, Asie, Amerika, Austrálie. Dalším příjemným překvapením je oddělení botaniky, takže tu můžete spojit poznávání fauny a flory do jednoho. Najdete tu více než 1 100 druhů rostlin a bylin, v ZOO pak přes 200 druhů zvířat, z nichž nejvyhledávanější je nejspíš slon africký nebo tygři ussurijští.

Ve zlínské ZOO se můžete mimo zvířat podívat i na rostliny a byliny v botanickém oddělení.
Zdroj: zoo.cz

10. Petřínská rozhledna

A první desítku zakončíme návratem do Prahy. Stejně jako v roce 2015, i v roce 2016 rozhledna na Petříně uzavírá TOP 10. Návštěvníky vítá už od roku 1891 a připomíná pařížskou Eiffelovku. O rok později k rozhledně přibylo nedaleké zrcadlové bludiště, které rovněž stojí za návštěvu, a to zejména s dětmi! 

Petřínská rozhledna má připomínat pařížskou Eiffelovu věž.
Zdroj: bigstockphoto.com
 
 

Místo

49° 49' 2.9712", 15° 28' 22.6632"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejnavštěvovanějších míst v Česku za rok 2016