Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

5 míst, která musíte vidět na jižní Moravě

Posezení u vína s výhledem na malebné vinohrady, objevování historických památek nebo aktivní dovolená na kole za slunečného dne… 

Pokud váháte, kam na podzimní výlet, jižní Morava je sázka na jistotu. Využijte příznivého počasí a vyrazte objevovat krásy naší země. Těchto pět míst jsou zárukou skvělé dovolené. 

#1 Mikulov a Pálava

Mikulov, perla jižní Moravy, se právem označuje za jedno z nejkrásnějších měst ČR. Zásluhu na tom má rod Dietrichsteinů, který během 16. století přizval do Mikulova renesanční italské architekty, což městu zanechalo osobitou tvář. Když se budete procházet místním zámkem s přilehlými zahradami, náměstím s kostelem sv. Václava nebo zavítáte do Dietrichsteinské hrobky, budete si připadat, jako byste byli v některém z italských měst.  

Pálava
Pálava vás nemůže nenadchnout!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Nenechte si ujít ani Svatý kopeček, ze kterého máte Mikulov a jeho okolí jako na dlani. Svatý kopeček je nejen přírodní rezervací, ale také jedním z nejstarších poutních míst u nás. Na jeho vrcholku stojí kostel sv. Šebestiána, kam se dostanete stezkou s křížovou cestou. 

Mikulov je také rájem milovníků vína a sportovních aktivit. Okolí protíná přes 1 200 km dlouhá síť cyklistických tras, přičemž mnohé z nich nabízí zastávky ve vinných sklípcích, kde můžete degustovat. Nabídka ubytování v okolí Mikulova je dostatečná, tak stačí jen vyrazit.

#2 Lednicko-valtický areál

Tento český unikát, zapsaný na seznam památek UNESCO, se rozkládá na ploše téměř 300 km² mezi městy Valtice, Lednice a Břeclav, což jej řadí mezi největší evropské parky. V areálu najdete kromě zámku také palmový skleník, vítězný oblouk, čínský pavilon, minaret, umělou zříceninu Janův hrad a další stavby z dob romantismu. Předlohou pro místní úpravy byly anglické parky, které se na rozdíl od symetrických klasicistních parků vyznačovaly svou nespoutaností a harmonií s přírodou. 

Lednice
Na Lednicko-valtický areál můžete být připraveni, stejně vás ale překvapí svou krásou.
Zdroj:
bigstockphoto.com

#3 Areál vinných sklepů Petrov-Plže

Vinné sklepy Plže, pojmenované podle vyšší koncentrace hlemýžďů v oblasti, tvoří areál zhruba 80 sklepení. V 15. století je postavili sami vinaři a jsou považovány za jedny z nejstarších staveb lidové architektury. Jejich průčelí je zdobené bílo-modrou výmalbou, některé z nich jsou doplněné i o lidové ornamenty. Mnohé ze sklípků jsou otevřeny pro veřejnost a nabízí ochutnávky vína. 

vinné sklepy na Moravě
Bez sklípků by nebyla Morava Moravou.
Zdroj:
bigstockphoto.com

#4 Znojemsko

Jedno z nejstarších českých měst, osídlené již od dob neolitu, historií doslova dýchá. Královské město Znojmo je úzce spjaté s rodem Přemyslovců, odkud pochází i místní hrad a jedna z mála dochovaných českých rotund, rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny. Hrad nabízí skvělý výhled na další městskou dominantu, kostel sv. Mikuláše. Vyplatí se nahlédnout i do interiérů kostela, kde najdete originální barokní kazatelnu ve tvaru zeměkoule. 

Znojmo
Věděli jste, že pod Znojmem se nachází téměř 30 kilometrů podzemních prostor?
Zdroj:
bigstockphoto.com

Znojemskou bohatou historii připomíná také městské podzemí, které tvoří 27kilometrové bludiště chodeb a sklepení, často v několika úrovních nad sebou. Sklepení sloužila pravděpodobně k uskladnění zemědělských plodin a vína, ale spekuluje se i o jejich obranném účelu. 

Znojmo nabízí také řadu jednodenních výletů do okolí. Mezi nejoblíbenější lokality patří například Vranovská přehrada nebo barokní zámek Vranov nad Dyjí

#5 Baťův kanál

Co takhle prozkoumat Jižní Moravu z jiné perspektivy a vyrazit na loď? Baťův kanál, postavený ve 30. letech, už dávno neslouží k přepravě uhlí pro Baťovy závody, ale stala se z něj oblíbená rekreační oblast. Celkově měří 52 km, od Kroměříže až po Hodonín. Prozkoumávat Baťův kanál můžete na kole (oblast lemují cyklostezky), nebo si pronajmout loď či celý hausbót. Půjčovny najdete ve Starém Městě, Uherském Hradišti, Babicích, Veselí nad Moravou, Vnorovech, Strážnici, Sudoměřicích nebo Hodoníně. 

 
 

Místo

48° 48' 24.3036", 16° 38' 18.1356"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 míst, která musíte vidět na jižní Moravě