Přejít k hlavnímu obsahu

5 míst, která ve Washingtonu nesmíte vynechat

Oproti Praze mí o polovinu obyvatel méně, nenajdete v něm žádný mrakodrap, a přesto ho můžeme s trochou nadsázky označit za nejdůležitější město planety. Ve Washingtonu sídlí americký prezident i vláda. A co dál? Tady je pětice míst, která nesmíte minout.

Oproti ohromnému a hlučnému New Yorku, který je vzdálený zhruba 40 minut letu, je Washington nesmírně klidné město. Zatímco New York roste do výšky díky mrakodrapům, Washington se chlubí spíše ohromnými zelenými plochami a parky, kde první mrakodrapy vyrůstají až za řekou Potomac.

A turista zaznamená ještě jeden veliký kontrast mezi oběma městy. Zatímco v New Yorku člověk platí za všechno, nejznámější „atrakce“ ve Washingtonu jsou gratis. Co tedy nevynechat?

1. Bílý dům

Vypadá menší než na fotografiích a videích a prohlédnout si ho můžete jen z uctivé vzdálenosti – Bílý dům bývá pro některé návštěvníky hlavního města mírným zklamáním – nutno podotknout, že jediným. Dříve bylo možné vilu, která typickou bílou barvu dostala až v roce 1812, sledovat přímo z chodníku na Pennsylvania Avenue, dnes jsou turisté vytlačeni až za plůtek, ještě o dobrých dvacet metrů dál.

K Bílému domu se nedostanete blíž než na několik desítek metrů – a navíc vás budou mít v merku i tajní agenti.
Zdroj: esotravel.cz

A při jejich fotografickém snažení je monitoruje nejen stovka policistů v uniformách, ale i čtyřicítka zvláštních agentů v civilu, kteří se v jeho okolí pohybují. Areál Bílého domu kromě Oválné pracovny ukrývá i protijaderný kryt, solárium, pracovnu FBI, kino, a dokonce i malý pivovar.

2. Lincolnův památník

Lincolnův památník vypadá jako antický chrám a po výstupu po schodech uvnitř narazíte na bezmála šest metrů vysokou sochu Abrahama Lincolna. Působivější je ale pohled ze schodů památníku zpátky směrem k obelisku. V jedné linii pak máte dlouhý bazén (tzv. Reflecting Pool), monument a budovu Kapitolu.

Kdyby fotograf popošel trochu dál, mohl by spolu s Lincolnovým památníkem zabrat i Washingtonův monument a Kapitol.
Zdroj: esotravel.cz

Právě na schodech Lincolnova památníku pronesl ke čtvrtmiliónovému davu Martin Luther King jeden z nejslavnějších projevů historie. A jeho první slova „I have a dream“ jsou vytesána do kamene v místě, kde stál. A mimochodem, ze schodů řečnil i filmový Forrest Gump.

Do Thajska s ESO travel. Vyberte si vysněnou cestu na jihovýchod Asie na vyhlášenou pláž.

Komerční sdělení:

Inzertní sdělení: Nechte si ukázat to nejlepší z východního pobřeží. Poznáte impozantní Niagarské vodopády, město zázraků New York, centrum americké historie Washington a mnoho dalšího. Vydejte se do USA s ESO travel.

3. Washingtonův monument

Od Bílého domu jste u něj za pět minut, od Lincolnova monumentu se k němu můžete příjemnou procházkou vydat podél 618 metrů dlouhého bazénu. Bílý obelisk měří 169 metrů a po svém dokončení byl nejvyšší stavbou planety (než ho přeskočila Eiffelova věž). Jestliže si chcete užít vyhlídku z jeho špičky, zamluvte si lístky několik týdnů dopředu, případně si přivstaňte a zajděte na „pokladnu“ brzy ráno pro některý z volňásků – kapacita je výrazně omezená a dovnitř se každý den podívá jen pár set turistů.

Washingtonův monument a kvetoucí třešně, které jsou symbolem města.
Zdroj: esotravel.cz

A až budete zaklánět hlavu a hledat jeho špičku, všimněte si ve výšce zhruba 50 metrů barevného přechodu. Ten je památkou na roky 1854 až 1877, ve kterých se kvůli nedostatku financí nestavělo.

Přečtěte si o úplně jiném typu dovolené: Odsud se pluje za exotikou. Poznejte Marseille, město luxusních jachet a romantiky https://www.cestovinky.cz/blogy/odsud-pluje-exotikou-poznejte-marseille-mesto-luxusnich-jachet-romantiky

4. Arlingtonský hřbitov

Snad nikde jinde není americké vlastenectví tak koncentrované jako na vojenském hřbitově v Arlingtonu, který leží přes řeku Potomac. Dlouhé řady bílých náhrobků padlých vojáků i válečných veteránů pokrývají svahy s výhledem na celé město Washington. Odpočívá tady i prezident John F. Kennedy s manželkou a dvěma dětmi a někteří členové posádek raketoplánu Challenger a Columbia.

Na Arlingtonském národním hřbitově nemůže být pochovaný kde kdo – primárně je určený pro padlé vojáky a válečné veterány.
Zdroj: bigstock.com

Vystoupejte (nebo se nechte vyvézt „výletním“ autobusem) až k hrobu neznámého vojína, který dnem i nocí hlídá stráž v těžkých botách s kovovými destičkami na podrážkách. Hlídkující voják neustále dokola opakuje rituál o 21 krocích a 21 vteřinách čekání. Při střídání stráží pak musí všichni povstat a být úplně potichu. Ač se vám možná návštěva hřbitova zdá morbidní, věřte, že tenhle americký má úplně jinou atmosféru, než na jakou jsme zvyklí.

5. Kapitol

Jestliže chcete při návštěvě Washingtonu poznat zevnitř i Kapitol, musíte si prohlídku rezervovat dlouho dopředu, na konkrétní čas a připravit se na opravdu zevrubnou bezpečnostní kontrolu. Průvodce vás pak zavede do kina, kde se podíváte na krátký film, provede vás částí reprezentativních prostor (včetně Rotundy) a už po zhruba půl hodině propustí s tím, že je prohlídka u konce.

Kapitol je srdce města – právě okolo něj se Washington původně rozrůstal.
Zdroj: bigstock.com

Z Kapitolu, který je srdcem města a ve kterém sídlí Senát a Sněmovna reprezentantů, ale neutíkejte – a podzemní chodbou se vydejte do honosné Knihovny kongresu, která je se 30 milióny knih, 60 milióny dokumentů a 100 milióny dalších předmětů největší knihovnou planety. V historické budově najdete jen zlomek z celkového počtu, ale její výzdoba je nádherná.

 
 

Místo

38° 53' 51.6336", -77° 2' 11.616"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 míst, která ve Washingtonu nesmíte vynechat