Přejít k hlavnímu obsahu

5 největších chyb týkajících se cestovního pojištění

Z dovolené by si člověk měl dovézt co možná největší množství zážitků a nikoli dluhy. Bohužel se tak ale v mnohých případech nestává. Prakticky vždy se jedná o situaci týkající se cestovního pojištění. Cestovatelé se totiž dopouštějí doslova fatálních chyb. Jakých? Existuje jich spousta. My se pokusíme na ty nejznámější upozornit v následujících řádcích.

1. Cestovní pojistka není vůbec zapotřebí

Vyrazit na dovolenou mimo Českou republiku samozřejmě bez pojistky můžete, nicméně riskujete to, že za vaše případné ošetření zaplatíte všechno z vlastní kapsy. Mnozí lidé neuzavírají v rámci rádoby šetření vůbec. Přitom by jim bohatě postačilo úplně nejlevnější cestovní pojištění a byli by krytí. Na mysli určitě nemáte pojistku vztahující se k platební kartě. Ta sice samozřejmě pomůže a je lepší než nic. Často ale kryje pouze minimální množství rizik, a tak se daný cestovatel opět dostane k tomu, že na léčebných výlohách zaplatí neskutečné peníze. I zdánlivé banality v zahraničí mohou být neskutečně drahé a vyšplhat se na částky v řádu několika desátek tisíc korun. Proto volte klidně i nejlevnější cestovní pojištění, ale v klasické podobě vztahující se na různá rizika.  

2. Postačí pouze karta zdravotní pojišťovny

V zahraničí se setkáte se spoustou krajanů, již vám budou tvrdit, že jim postačí jenom kartička jejich zdravotní pojišťovny. Jedná se fakticky o doklad označovaný jako Evropský průkaz zdravotního pojištění uváděný pod zkratkou EPZP. V potaz je třeba brát fakt, že i na Slovensku máte omezenou platnost této kartičky. Budete-li chtít zpětně pokrýt výlohy na ošetření, nejspíše vám částka následně inkasovaná od pojišťovny tuto sumu v žádném případě nepokryje.

3. Bez asistenční služby se obejdeme

Možná ano, nicméně v případě nekomunikace s ní se můžete dostat do zbytečných problémů. Asistenční služba řeší s klienty nejen různé situace a obtíže, jež je mohou potkat. Pomáhá taktéž s vyhodnocením škod a v tom, aby došlo v co možná nejkratším intervalu k jejich likvidaci. 

4. Nedostatek peněz na zaplacení výloh na místě

Velmi nepříjemné je i to, když si lidé s sebou nevezmou dostatek peněz pro pokrytí výloh spojených s ošetřením na místě. Dostat se k penězům může být následně vcelku komplikované a stresující. I proto se vyplatí mít u sebe finanční rezervu minimálně okolo 100 eur, případně platební kartu.

5. Když se zapomenou účtenky

Mnozí lidé se zajímají o to, jak se sestavuje pojištění, nicméně ve finále zapomenou účtenky a potvrzení o platbě za ošetření. Jestliže doklady v domovské zemi nepředložíte, případně dovezete nečitelná lejstra, budete mít smůlu. Pojišťovna se s vámi vůbec nemusí bavit. Optimální je mít přímo složku na tyto dokumenty.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 největších chyb týkajících se cestovního pojištění