Přejít k hlavnímu obsahu

5 okouzlujících měst východní Evropy: Co sem láká turisty z celého světa?

Na dovolenou do Gruzie, Polska nebo na Ukrajinu? Jasně! Klepete si na čelo a myslíte si něco o tom, že jsme se u nás v redakci už naprosto zbláznili? Omyl! Jen jsme se nechali inspirovat známým cestovatelským portálem Tripadvisor, podle kterého láká dovolená ve východní Evropě stále početnější skupinu cestovatelů. Co vidět v Bukurešti, Tbilisi nebo Kyjevě? Odpovědí vám budiž následující řádky.

Tbilisi (Gruzie)

Tbilisi se někdy přezdívá též „sovětský kontinent“. Na jeho vzhledu, tradicích a kultuře se totiž podepsala historie dávná i docela nedávná. Sovětští architekti se jej několikrát snažili přetvořit podle měřítek socialistického režimu. Naštěstí se jim to povedlo pouze zčásti, čímž Tbilisi získalo svůj jedinečný styl. Co tady stojí za návštěvu?

Na vzhledu, tradicích a kultuře Tbilisi se podepsala historie dávná i docela nedávná.
Zdroj: bigstock.com
  • Sirné lázně: Na první pohled vás pravděpodobně napadne, že obří budova v nádherném perském stylu bude mešita. Z omylu vás vyvede placení vstupného, ale i skutečnost, že do „mešity“ mohou bez rozdílu jak muži, tak ženy. Jde totiž o tradiční turecké lázně se vším všudy. Jsou postaveny na zdejších sirných pramenech, takže vodu v nich není potřeba ohřívat.
     
  • Skalní komplex Vardzia: Zřejmě nejznámější skalní město Gruzie najdete v pusté jižní části regionu Samcche-Džavacheti. Ve své době patřilo území k jednomu z center království, o čemž ostatně informují i pozůstatky intenzivního osídlení. Za zmínku stojí zdejší klášter i zbytky pevnosti, karavan nebo kostel.
     
  • Pevnost Narikala: Je bezpochyby dominantou města Tbilisi. Pokud si dáte tu práci a na pevnost se vypravíte, naskytnou se vám okouzlující výhledy na celé město i přilehlou řeku. Vystoupat sem můžete po mostu Metechi nebo vyjet novou lanovkou od stejnojmenného kostela na protějším břehu.

Vratislav (Polsko)

Čtvrté největší město Polska a zároveň hlavní město historie, kultury a památek – Vratislav (polsky Wrocław) je od našich hranic vzdáleno asi šedesát kilometrů. Není se proto čemu divit, že sem míří nejen Poláci, ale především Češi, kteří plánují prozkoumat okouzlující památky, kterých je zde nepočítaně. Co ve Vratislavi navštívit?

Čtvrté největší město Polska a zároveň hlavní město historie, kultury a památek – Vratislav (polsky Wrocław) je od našich hranic vzdáleno asi šedesát kilometrů.
Zdroj: bigstock.com
  • Racławické panorama: Tou vůbec nejnavštěvovanější památkou celé Vratislavi je Racławické panorama. Jde o obří malbu na plátně širokém 15 metrů a dlouhém 114 metrů. Je vystavena v parku za Muzeem architektury a zobrazuje výjevy z bitvy u Racławic, kterou Poláci vnímají jako nejslavnější polskou rebelii. Zajímavé také je, že obraz namalovali pouze dva umělci – Jan Styka a Wojciech Kossak, kterým pomáhalo 9 malířů. Celý obraz byl hotový za pouhých devět měsíců a dva dny.
     
  • Park Szczytnicki: Pokud příliš netíhnete k historickým památkám a raději si odpočinete v přírodě, máme pro vás další tip. Tím je nejstarší a také největší lesnatá oblast ve městě – park Szczytnicki. Jeho největší dominantou je modřínový kostel, ve kterém během léta probíhají zajímavé výstavy.
     
  • Japonská zahrada: Další raritou polské Wrocławi je i zdejší japonská zahrada, která byla vystavěna v roce 1994 díky vzácné pomoci japonského velvyslance. Najdete zde vše, co do takové japonské zahrady patří – dřevěné ostrůvky, bublající potůčky a fontány, borovice s „vítající“ větví nebo originální japonské kamenné svítidla. Když budete mít štěstí, můžete během návštěvy narazit i na ukázky tradičního japonského pití čaje.

Bukurešť (Rumunsko)

Víte, co v rumunštině znamená slovo „Bucur“? Vyjadřuje radost. Ta vás ale pravděpodobně nezachvátí, pokud do Bukurešti cestujete prvně. Drtivá většina turistů má v prvních chvílích chuť otočit se a město kvapem opustit. Co takhle mu dát ale šanci a prozkoumat nejkrásnější památky a místa, která jinde neuvidíte?

Drtivá většina turistů má v prvních chvílích chuť otočit se a město kvapem opustit. Dát mu šanci se ale vyplatí!
Zdroj: bigstock.com
  • Palác parlamentu: Po Pentagonu jde o druhý největší dům na světě. Parlament je 84 metrů vysoký a pod zemí má ještě dalších 8 pater. Kromě parlamentu najdete v budově i Národní muzeum moderního umění, které je přístupné široké veřejnosti.
     
  • Unirii Park a fontána Lui Bucur: Jakmile se nabažíte krásy budovy Parlamentu, pokračujte od ní směrem po Bulevardul Unirii. V jejím okolí napočítáte spoustu tryskajících fontán. Proto doporučujeme místo prozkoumat zejména ve večerních hodinách, kdy ožívá světelným divadlem. Bulvár vás vyvede až na Unirii park, v jehož samém středu se nachází impozantní fontána Lui Bucur.
     
  • Cismigiu park: Jde vám z té vší architektury a významných památek hlava kolem? Odpočiňte si uprostřed zelené oázy klidu v parku Cismigiu. Park je doslova prošpikován lavičkami a relaxačními zónami, ale i stánky s občerstvením. V jeho samotném srdci najdete příjemné uměle vytvořené jezírko.

Kaliningrad (Rusko)

Král "železný a zlatý" Přemysl Otakara II. během svých toulek zamířil až do pobaltského Pruska, kde před 752 lety založil město nazvané Královec a později Königsberg. Dnes ho známe jako Kaliningrad a na první pohled na něm nevidíme nic zajímavého. Při bližším prozkoumání ale objevíme spoustu klenotů, které stojí za návštěvu.

Na první pohled na něm nevidíme asi nic příliš zajímavého. Při bližším prozkoumání ale objevíme spoustu klenotů, které stojí za návštěvu.
Zdroj: bigstock.com
  • Zoo Kaliningrad: Jedna z nejstarších zoologických zahrad v Rusku byla založena v roce 1896 jako Tiergarten Königsburg. Původně ZOO obývalo na 900 kusů zvířat, v roce 1910 to bylo něco přes 2 000 kusů. Od roku 2000 prochází zoologická zahrada postupnou rekonstrukcí. Kromě nespočtu zvířecích druhů zde můžete obdivovat i spoustu historických staveb.
     
  • Kaliningradská katedrála: Významná historická a architektonická památka je dokonalou ukázku baltské gotiky. V jejích útrobách se dokonce nachází hrobka slavného filosofa Immanuela Kanta.
     
  • Jantarové muzeum: fascinují vás minerály, jejich krása, vlastnosti, lesk a třpyt? Pak zamiřte do jantarového muzea, které bylo otevřeno již v roce 1979 a jde o jedinečné muzeum pouze jednoho minerálu. Ve dvaceti osmi sálech najdete i druhý největší kousek jantaru na světě. Kromě toho můžete obdivovat více než tři tisíce jantarových inkluzí.

Kyjev (Ukrajina)

Kyjev je hlavním městem Ukrajiny a jedním z nejstarších měst východní Evropy. Už několik dlouhých let sebevědomě popírá stereotyp nudné, sovětské metropole. To vše díky významným památkám, bohaté kultuře, zábavnému nočnímu životu, ale i velmi přijatelným cenám (nejen) za ubytování. Co by nemělo ujít vaší pozornosti?

Kyjev je hlavním městem Ukrajiny a jedním z nejstarších měst východní Evropy.
Zdroj: Pixabay.com
  • Klášter Kyiv Pechersk Lavra: Jedno z bezpochyby nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších míst celého Kyjeva – klášter Kyiv Pechersk Lavra je součástí seznamu Světového dědictví UNESCO. Zvonice kláštera dosahuje výšky 96,5 metrů a je nejvyšší samostatně stojící budovou své doby.
     
  • Ocelová socha Rodina-Mat: Kdo by to byl řekl, že právě socha Rodina-Mat předčí svou výškou i samotnou Sochu Svobody? Jen samotný meč sochy je dlouhý neuvěřitelných 16 metrů a tato monumentální památka je součástí venkovního muzea, které mapuje historii Ukrajiny během druhé světové války.
     
  • Landscape Alley Park: Pokud milujete modernu a street art, pak se vydejte do kyjevského parku Landscape Alley. Kolem původního dětského hřiště vyrostl také obří park, který je plný veselého, nezvyklého street-artového umění, inspirovaného právě dětskou představivostí. Kolemjdoucím tak vykouzlí úsměv na tváří v každé denní či noční době.

 
 

Místo

41° 53' 26.8116", 44° 50' 34.8252"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 okouzlujících měst východní Evropy: Co sem láká turisty z celého světa?