Přejít k hlavnímu obsahu

5 tipů na výlet v okolí Ústí nad Labem: odkryjte krásu zdejší přírody i kousek historie

Ústí nad Labem nepatří k těm nejmodernějším a nejkrásnějším městům u nás, jeho blízké i vzdálenější okolí vás ale mile překvapí. Okolní krásy stojí za hřích.

Ústí nad Labem se „proslavilo“ nevalnou kvalitou vzduchu, nepokoji s menšinami a bohužel kvůli Labi i nemalými povodněmi. Přesto se k němu ale můžete vydat a prozkoumat tuhle část naší krásné země – pravděpodobně budete velmi překvapení!

Tiské stěny vás jednoduše dostanou

Za necelou půlhodinku můžete dojet k výchozímu bodu, z nějž se dostanete do nádherné oblasti Tiských stěn. Jde o západní část CHKO Labské pískovce, kterou turisté zbožňují. A ne náhodou. Skalní město se tu utvářelo už asi před 100 milióny let. Z nejvyššího bodu, který dosahuje výšky 613 m n. m. je naprosto úchvatný výhled na okolní krajinu. 

Kromě výhledu vás tu ale čekají samozřejmě skály. Budete se tu proplétat mezi věžemi, sloupy, jeskyněmi, roklemi a převisy a projdete i celá přírodní „náměstí“. Tiské stěny jsou ďábelsky krásné. Možná proto se dlouho věřilo, že je stvořil sám Ďábel…

Když vám zbyde čas, můžete se podívat do nedalekého Děčína, k jehož lákadlům patří třeba Pastýřská stěna a zoologická zahrada.

Tiské stěny
Tiské stěny jsou součástí CHKO Labské pískovce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejmladší národní park České Švýcarsko nabízí nejrůznější zážitky

České Švýcarsko, na které za hranicemi navazuje Saské Švýcarsko, je nejmladším českým národním parkem. Zdejší příroda je velmi rozmanitá a beze sporu si zasluhuje řádnou ochranu. K nejkrásnějším místům tady patří notoricky známá Pravčická brána, Tichá a Divoká soutěska, skalní hrad Šaunštejn, Dolský mlýn, Pavlino údolí, Mariina vyhlídka nebo Kyjovské údolí s pěknými skalními útvary. 

Do Českého Švýcarska se můžete dostat z mnoha míst. Například do Hřenska nebo do Jetřichovic se z Ústí nad Labem dostanete za 45 minut, do Krásné Lípy pak zhruba za hodinu.

České Švýcarsko
České Švýcarsko, to jsou kopce, skály, skalní hrady, louky, pole... Prostě pohádka!
Zdroj:
Bigstockphoto

Do města a za historií: Litoměřice a Terezín

Zhruba za 30 minut jízdy autem se dostanete do nádherného města. Nemluvíme o žádném jiném než o Litoměřicích! Přehlídka gotických, renesančních a barokních staveb je jen začátek. Ve městě se toho dá obdivovat skutečně hodně – začít můžete domy na Mírovém náměstí nebo historickými sklepeními (zdejší prostory patří k těm nejrozsáhlejším v Čechách), čekají vás i galerie, muzea a kostely. 

Pokud obdivujete Karla Hynka Máchu a jeho tvorbu, určitě si tu přijdete na své. Mácha v Litoměřicích sice pobýval jen 40 dní, ale k městu, konkrétně k domu Na Vikárce, jeho duch neodmyslitelně patří. Mácha tu měl po absolvování práv zahájit praxi pod dohledem advokáta Josefa Filipa Durase.

Na severozápadním okraji města najdete taky místo, kde bývala nacistická podzemní továrna Richard, v níž pracovali někteří vězni z nedalekého Terezína.

Terezín je od Litoměřic vzdálen jen 5 kilometrů, takže jste v něm za chvilku. Chcete-li se podívat jen na hřbitov, nebo se vydat na obsáhlejší prohlídku, neváhejte a zajeďte si sem. Nejlepší volbou je prohlídka Malé pevnosti s průvodcem, přidat můžete i muzejní objekty bývalého ghetta. Pozor ale, návštěva Terezína není pro slabší povahy…

Litoměřice
Litoměřice jsou nádherné. S jejich obdivováním můžete začít hned na náměstí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za přírodou a zábavou na Kamýk a Plešivec

Když se budete chtít vydat mimo civilizaci, rozjeďte se třeba ke zřícenině hradu Kamýk. Z Ústí je to sem asi 30 minut cesty. Zaparkujte v obci Kamýk a pak se po modré vydejte ke zřícenině. Od ní se pak můžete projít ještě na Plešivec a obejít ho po naučné stezce Hlinná-Kamýk.

Na Plešivci najdete i zábavní areál s dětským hřištěm, obří houpačkou, lanovými centry pro děti a pro dospělé nebo s bungee trampolínou. Vyzkoušet si tu můžete i volný pád.

Když si pak budete chtít připomenout trošku té kulturní historie, můžete se v obci Kamýk podívat do pamětní světničky Bedřicha Smetany, který zde se svou chotí strávil 4 dny během svatební cesty.

zřícenina hradu Kamýk
Zřícenina hradu Kamýk se nachází nad stejnojmennou obcí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přehrada Fláje pro všechny, kteří obdivují vodu

Nedaleko Českého Jiřetína najdete vodní nádrž Fláje, která vznikla v roce 1963, aby zásobovala pitnou vodou podkrušnohorskou oblast. Jde o přehradu betonovou a pilířovou (dutou), čímž je u nás naprosto jedinečná. Nejbližší taková přehrada je až ve Švýcarsku.

Výška nádrže je 58,8 m, délka v koruně je pak 459 m. Hloubka vody dosahuje až 57 m a vodní plocha zaujímá 149 ha. V nádrži se nedá koupat, můžete se na ni ale podívat přes hráz ze silnice, která kolem přehrady vede. Bez zajímavosti není ani to, že pod přehradou se nachází 5 km dlouhý plavební kanál z 16. století, který je zakončený 75 m vysokým umělým vodopádem

Fláje
Vodní dílo Fláje vznikalo v letech 1951 až 1963.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam to v okolí Ústí nad Labem bude?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 39' 39.3768", 14° 1' 57.72"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 tipů na výlet v okolí Ústí nad Labem: odkryjte krásu zdejší přírody i kousek historie