Přejít k hlavnímu obsahu

Zamilujte si Albánii! 7 míst, která tu stojí za návštěvu

O Albánii se říká, že jde o dosud neobjevenou krásu Evropy. V posledních letech sem sice začaly mířit tuzemské i zahraniční cestovní kanceláře, stále jde však o místo, které není turistickým ruchem poznamenáno tak, jako třeba sousední Řecko.

Našli jsme pro vás 7 nejkrásnějších míst, které byste měli poctít svou návštěvou.

1. Letovisko a riviéra Sarande

Jedno z nejoblíbenějších a nejkrásnějších letovisek Albánie, Sarande, leží na dohled řeckého ostrova Korfu. Nachází se na samém jihu Albánie, na pobřeží Jónského moře, ve vzdálenosti asi 280 kilometrů jižně od metropole a 35 kilometrů severně od hraničního přechodu Konispol s Řeckem.

Kromě přenádherných pláží tady můžete navštívit kostel sv. Mikuláše z Bari, který vznikl v byzantském stylu, nebo starou mešitu, pocházející z dob Osmanské říše.

Saranda Albánie
Sarande je jedním z nejoblíbenějších letovisek v Albánii.
Zdroj:
Shutterstock

2. Pláž a kaňon Gjipe

A u pláží ještě chvíli zůstaneme. Další kráskou na našem seznamu je kaňon se stejnojmennou pláží Gjipe. Pokud si chcete užít netradiční atmosféru místa, počítejte s tím, že cesta sem bude vše, jen ne jednoduchá. Na pláž se totiž nedostanete autem.

Pokud ale překonáte všechny nástrahy, které stezka nabízí, odměnou vám bude téměř prázdná pláž s nádhernými výhledy na moře. Na konci pláže můžete vidět skalní průrvy a jeskyně. Za zmínku stojí také místní vodopády, které ovšem nejsou snadno dosažitelné.  

Gjipe Albánie
Na pláž se nedostanete autem. To je skvělá zpráva, protože to odradí dost lidí!
Zdroj:
Shutterstock

3. Antický areál Butrint

Patříte mezi milovníky historie? Pak si nesmíte nechat ujít návštěvu antického areálu Butrint. Město najdete na samotném jihu Albánie. Díky své kráse se dokonce dostalo na seznam UNESCO.

V roce 2000 tu byl založen Butrintský národní park (Parku Kombëtar i Butrintit). Území totiž chrání nejen přírodní dědictví, ale také kulturní památky sahající od doby bronzové až do 19. století.

Butrint Albánie
Butrint je součástí seznamu UNESCO. Od roku 2000 se tu dokonce nachází národní park.
Zdroj:
marketa1982 / Shutterstock

4. Údolí řeky Valbonë

Nedáte dopustit na vodní sporty a kromě rybolovu vás láká také potápění nebo adrenalin na kajaku? Pak je pro vás doslova jako stvořené údolí řeky Valbonë. Díky přírodním skvostům a lidové architektuře patří tohle údolí mezi nejkrásnější v Albánii.

Nachází se zde několik turistických tras. Tou nejoblíbenější je nepochybně přechod horského masivu přes sedlo až do vesnice Theth, která vede horskými soutěskami a zabere přibližně dva dny chůze.

Valbona Albánie
Údolí je protkáno řadou turistických tras. Jedna z nejzajímavějších vám zabere dva dny.
Zdroj:
Shutterstock

5. Historické město Berat

Historické město Berat, které je opět součástí seznamu UNESCO, patří k těm nejstarším v celé Albánii. Město najdete na řece Osum a je obklopeno majestátními horami. Z nejznámějších památek města se dochovala mohutná pevnost ze 14. století, v němž bylo postaveno i původní staré město s úzkými uličkami doslova vybízejícími k dlouhému toulání.

Berat Albánie
Historické město Berat vás zaujme svou atmosférou.
Zdroj:
Shutterstock

6. Národní park Skadarské jezero

Skadarské jezero se nachází na hranicích Černé Hory a Albánie. Díky své rozloze, která kolísá mezi 356 až 376 kilometry čtverečními, jde o největší jezero na Balkáně. Součástí jezera je zhruba padesátka ostrovů, na jejichž březích naleznete četné kulturní a historické památky. Například na jednom z ostrovů je bývalé vězení pro neplavce. Místní tvrdí, že vězení bylo zrušeno ve chvíli, kdy se jeden z vězňů naučil plavat a uprchl. 

Skadarské jezero Albánie
Největší jezero na Balkáně má pohyblivou rozlohu.
Zdroj:
Shutterstock

7. Národní park Theth (Thethi)

Horám, v nichž se národní park Theth nachází, místní neřeknou jinak, než hory prokleté. A není se čemu divit. Vysoké, ostré, strmé a nepropustné skály si zaslouží naši plnou pokoru a respekt. Park najdete asi 70 kilometrů severovýchodně od Škodry, poblíž hranic s Černou Horou. V roce 1966 byl vyhlášen jedním z prvních albánských národních parků a dodnes chrání území o rozloze 26,3 kilometru čtverečních.

Park pokrývají především bukové a dubové lesy, ale narazíte tady také na vzácné druhy orchidejí. U západní hranice parku můžete pozorovat typické kamenné domky, které často mají ještě dřevěné střechy. Nejznámější památkou tohoto místa je nepochybně věž kulla e ngujimit, do které se uchylovali muži ohrožení krevní mstou. Stavba je dnes již přístupná také pro návštěvníky.

NP Theth Albánie
Národní park Theth zdobí kraj v oblasti hranic s Černou Horou.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

39° 52' 30.4212", 19° 59' 58.8696"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zamilujte si Albánii! 7 míst, která tu stojí za návštěvu