Přejít k hlavnímu obsahu

7 nejlepších evropských ostrovů pro vaši dovolenou: který vás zláká?

Teplý větřík ve vlasech, příjemně hřející slunce na kůži a šumění moře. Pláže, výlety nebo poznávání památek a kultury. Tak nějak si mnoho z nás představuje ideální dovolenou. Máme pro vás seznam evropských ostrovů, na nichž si takovou dovolenou můžete užít na maximum.

Hlavní roli samozřejmě hrají evropské země, které rok co rok přilákají ohromné množství dovolenkářů na svou pevninu – ale často jen na ni, což je škoda. Jak tedy vypadá žebříček nejlepších evropských ostrovů?

1. Santorini, Řecko

Podle cestovatelského portálu TripAdvisor je řecké Santorini naprostou špičkou mezi evropskými ostrovy. Srdce turistů si získává svou krásnou a velmi fotogenickou krajinou, nádhernými plážemi a pitoreskními stavbami i celými městečky v typicky modro-bílém provedení. Ostrov je vynikající volbou pro pobytovou dovolenou protkanou menšími výlety.

Co by vás na Santorini mohlo zajímat: termální prameny a sopka Therasia, Imerovigli – jedna z nejmalebnějších vesniček na ostrově nebo archeologická lokalita Akrotiri. Z pláží pak Kamari Beach, Perissa Beach nebo Red Beach.

Doba letu z Prahy: 4 hodiny a víc

Zástupce Řecka - malebné Santorini.
Zdroj: Bigstockphoto

2. Mallorca, Španělsko

Mallorca má co nabídnout snad všem. Mladí sem rádi jezdí za bujarým nočním životem, který pak kompenzují relaxací na plážích, rodiny s dětmi zase lákají dětské pláže a představení s delfíny a lachtany.

Největší z Baleárských ostrovů si vás získá svým poklidným životním tempem, téměř pohádkovou starobylou architekturou a samozřejmě pěknými plážemi.

Co by vás na Mallorce mohlo zajímat: město Palma se starou čtvrtí, hradem Bellver a tradičními trhy, úchvatné jeskyně De Campanet nebo klášter Santuari de Lluc. Mezi nejoblíbenější pláže patří Es Trenc, Playa de Muro Beach a Playa de Alcudia.

Doba letu z Prahy: 2,5 hodiny

Mallorca, ráj pro všechny věkové kategorie.
Zdroj: Bigstockphoto

3. Madeira, Portugalsko

Ani Portugalsko nestojí stranou a do boje o ty nejlepší evropské ostrovy vysílá silného soupeře – Madeiru přezdívanou jako zahrada Evropy, s naprosto skvostnou přírodou, na níž jsou patrné sopečné vlivy. Ostrov Madeira je součástí celého stejnojmenného souostroví a patří mezi ty celoročně nejvyhledávanější.

Madeira je velmi pestrá a kdo nepropadne kráse její přírody, jistě propadne kráse její kultury a architektury – snadno se tak může stát v hlavním městě Funchal.

Co by vás na Madeiře mohlo zajímat: Funchal s někdejším sídlem císařovny Sissi a dalšími významnými objekty, hora Pico das Torres nebo historické město Machico. Pro relaxaci a vodní hrátky zvolte devítikilometrovou pláž v Porto Santo, Calheta Beach či Canical Beach.

Náš tip: Na Madeiře se vyrábí stejnojmenné víno ve stylu portského, které rozhodně stojí za ochutnání.

Doba letu z Prahy: 4,5 hodiny a víc

Na Madeiře nezapomeňte ochutnat místní víno!
Zdroj: Bigstockphoto

4. Tenerife, Španělsko

Nádherná součást populárních Kanárských ostrovů s hlavní dominantou, kterou není nic jiného než pompézní sopka – přesně to je Tenerife. Nachází se zde hora Pico de Teide, nejvyšší vrchol celého Španělska a skvostné údolí Masca. Na jazyku můžete mít po celý pobyt chuť nadpozemsky lahodného farmářského sýra nebo zdejších banánů.

Sladké nicnedělání na zdejších plážích si můžete proložit výlety, čím dál populárnějším řešením je procestování ostrova autem nebo na motorce. Můžete tak probádat i ty nejzapomenutější koutky a odvézt si z dovolené pestré zážitky.

Co by vás na Tenerife mohlo zajímat: metropole ostrova Santa Cruz de Tenerife s auditoriem ve stylu moderní španělské architektury nebo tradičním karnevalem, horská oblast Macizo de Anaga, která nadchne milovníky turistiky, či pyramidy v Güímare, jež jsou nápadně podobné pyramidám v Mexiku. K nejlepším zdejším plážím patří Playa de Teresitas, Playa del Duque a Playa de las Vistas.

Doba letu z Prahy: 5 hodin a víc

Na Tenerife se nachází Pico de Teide, nejvyšší hora Španělska.
Zdroj: Bigstockphoto

5. Korsika, Francie

Žádná masová turistika se na Korsice nekoná, jde o ostrov silně podceňovaný, a přitom neprávem. Jakmile na ní stanete, kombinace tyrkysového moře s překrásnou francouzskou přírodou vám dočista učaruje. Hory a pláže vytvářejí úchvatný kontrast, který se vám jistojistě vryje do paměti.

Korsiku si v posledních letech berou do parády i cyklisté, kteří objevují krásy lesních cest, stezek a pěšinek mezi vesnicemi. Právě na kole si lze přírodu vychutnat lépe než zpoza okna auta.

Co by vás na Korsice mohlo zajímat: Calanques de Piana - jedno z nejkrásnějších míst na Korsice, které je i pod ochranou UNESCO, nejvyšší hora Korsiky Monte Cinto nebo Bastia, hlavní město ostrova. Z pláží pak nezapomeňte navštívit Plage de Palombaggia, Tamaricciu Beach či Santa Giulia Beach.

Doba letu z Prahy: 4 hodiny

Korsiku si v posledních letech oblíbili i cyklisté.
Zdroj: Bigstockphoto

6. Jersey Island, Spojené království

Největší a nejjižnější ostrov Normanských ostrovů nacházející se v průlivu La Manche měří jen 8x15 kilometrů, ale jedna skupina lidí ho zná jako svoje boty. Řeč je o motorkářích, kteří se sem vydávají z celé Evropy, aby ostrov projeli a prozkoumali jeho tajemství. I bez motorky ale můžete poznat jeho přirozenou krásu v mnoha úžasných scenériích.

Na rozdíl od Británie je na Jersey Island slunce jako doma. Nemusíte se proto bát nekonečných deštivých dnů. Pro ostrov jsou typické rododendrony a kamélie nebo jerseyský skot. A samozřejmě historické stavby s nezaměnitelnou atmosférou.

Co by vás na Jersey Island mohlo zajímat: válečné tunely/německá podzemní nemocnice v St. Lawrence, maják La Corbiere v St. Brelade nebo Elizabeth Castle v St. Helier. Na Jersey Island je skvělé poznávání, ale pokud si budete chtít odpočinout na pláži, zavítejte na St. Brelade’s Bay Beach, Plemont Bay nebo St. Helier Beach.

Doba letu z Prahy: 4 hodiny

Na Jersey Island je často slunečno, počasí se není třeba bát.
Zdroj: Bigstockphoto

7. Capri, Itálie

Na Capri jezdí turisté spíše za poznáváním, ale pochopitelně jsou tu i krásné pláže pro krásně prolenošené dny. Pro ostrov jsou typické skalní útesy a jeskyně, z nichž nejznámější a nejlákavější je bezpochyby Grotta Azzurra, příbojová jeskyně na západním pobřeží ostrova, která se pyšní délkou 60 m a šířkou 25 m. Hloubka vody zde dosahuje 15 metrů a čarokrásnou světelnou hru tu stále hrají pronikající sluneční paprsky.

Co by vás na Capri mohlo zajímat: městečko Capri, skalní útvary modelované vlnami I Faraglioni nebo Belvedere Cannone. Z pláží neváhejte navštívit pláž Marina Piccola, Marina Grande či Bagni Internazionali.

Doba letu z Prahy: do Neapole 2 hodiny, dále plavba 1 hodinu

Capri Island je celý kouzelný, ale hlavním lákadlem je Grotta Azzurra.
Zdroj: Bigstockphoto
 
 

Místo

36° 24' 1.8072", 25° 27' 37.6308"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 nejlepších evropských ostrovů pro vaši dovolenou: který vás zláká?