Přejít k hlavnímu obsahu

7 nejlepších přírodních koupališť v okolí Prahy

Teploty atakují hranici čtyřiceti stupňů a my se pomalu, ale jistě rozpouštíme ve vlastní šťávě. Taky máte chuť na ledovou sprchu nebo vychlazený drink s třepotajícím se deštníčkem? A co kdybyste po práci vyrazili na některé z následujících sedmi magických míst v okolí Prahy. Našli jsme pro vás nejlepší přírodní koupaliště, kde si po náročném pracovním dni oddychnete a příjemně se zchladíte. Připravte kruh, rukávky a vydejte se na průzkum!

#1 Koupaliště a pláže u jezera Lhota

Jezero Lhota vzniklo na místě bývalé pískovny, čemuž odpovídá také jeho podloží.
Zdroj: lhotajezero.cz

Příjemně vyhřáté přírodní jezero a písčité pláže obklopené stíny voňavých borovic - dokážete si představit malebnější místo k odpočinku? Jezero Lhota vzniklo na místě bývalé pískovny, čemuž odpovídá také jeho podloží. Vzdáleno je asi 20 kilometrů od Prahy a otevírací doba je během sezóny stanovena na 6 až 21 hodin. Do 17 hodin za vstup zaplatíte 60 korun, poté se vstupné snižuje na 40 korun. Za automobil odstavený na parkovišti pak zaplatíte 100 Kč.

Kromě rodin s dětmi, párů a dalších turistů jistě potěšíme i nudisty a naturisty. Na nejslunnější části pláže totiž byla už za období hluboké totality založena první veřejná nudistická pláž na našem území. Vstup s domácími mazlíčky tady ale povolen není. Návštěvníkům jsou k dispozici šatny, toalety i sprchy, několik barů, hřiště na plážový volejbal a během otevírací doby je v areálu přítomen plavčík (zdravotník). Koupete se tady však na vlastní nebezpečí.

Jestliže se na koupaliště vydáte autem, dejte se u výpadovky Černý most směrem na Brandýs, odkud to je do Lhoty asi 8 kilometrů. Chcete-li sem dojet autobusem, musíme vás upozornit na poměrně řídký provoz. Samotná zastávka je však asi 300 metrů od areálu. Do Dřís jezdí i vlak, zbývající dva kilometry k areálu ale budete muset dojít pěšky.

#2 Pískovna a jezero Sadská

Písek se v lomu obce Sadská těžil až do roku 1992, což má za následek úžasně čistou vodu.
Zdroj: kudyznudy.cz

Také další jezero je výsledkem těžební činnosti. Písek se v lomu obce Sadská těžil až do roku 1992, což má za následek úžasně čistou vodu, kterou si užívají milovníci přírody a pohodového koupání z blízkého i vzdálenějšího okolí Prahy. Jezero najdete asi 20 minut jízdy od Prahy a vstup do něj je samozřejmě zcela zdarma. Za odstavený automobil na parkovišti zaplatíte 20 Kč.

I zde je vyhrazeno místo pro nudisty a dokonce je do míst povolen i vstup s domácími mazlíčky. Naopak striktně zakázáno je rozdělávání ohně, stanování a kempování. Návštěvníkům je k dispozici jedna stálá restaurace s hřištěm na plážový volejbal a půjčovnou plachetnic, několik pojízdných stánků s občerstvením a chemické toalety.

#3 Proboštská jezera

Proboštská jezera se nachází v těsné blízkosti Staré Boleslavi a jsou oblíbeným cílem rybářů, ale i milovníků přírodního koupání.
Zdroj: probostskajezera.com

Proboštská jezera se nachází v těsné blízkosti Staré Boleslavi a jsou oblíbeným cílem rybářů, ale i milovníků přírodního koupání. Od Prahy jsou vzdálena asi 28 kilometrů, přičemž zaparkovat vůz lze na přilehlém parkovišti. Dostat se zde můžete i linkovými autobusy, jejich zastávky jsou ale od areálu koupaliště poměrně vzdálené.

Vznik jezer je úzce spjat s těžbou štěrkopísku, která se zde dlouhé roky realizovala. Bezkonkurenčně nejlepší koupání a nejkrásnější výhledy ale nabízí písečné pláže v kempu. Vstup do něj je ovšem placený a činí 40 korun (zlevněné vstupné 20 korun).

Nudisté a rybáři se většinou usadí na strmých svazích na druhé straně jezera, rodiny preferují koupání uvnitř kempu. Domácím mazlíčkům zde bohužel není vstup povolen. Na své si zde ale přijdou milovníci windsurfingu, pro který zde panují výborné podmínky. Návštěvníkům jsou k dispozici hřiště, kurty, dětský koutek a restaurace s parkovištěm, převlékárny, toalety, ale i malý autokemp. Navíc se zde pořádají zajímavé tematické akce, jejichž přehled najdete zde.

#4 Jezero Konětopy

Soustava jezer se nachází nedaleko obce Konětopy a Dřísy na Mělnicku a od samotného centra Prahy je vzdálená asi 43 kilometrů.
Zdroj: jezerokonetopy.eu

Soustava jezer se nachází nedaleko obce Konětopy a Dřísy na Mělnicku a od samotného centra Prahy je vzdálená asi 43 kilometrů. Areál je zčásti oplocen, přičemž písčité a travnaté pláže většinou obsazují jednotlivci, severní stranu pak rodiny s dětmi. Zaparkovat vůz lze přímo uvnitř areálu, kde se nachází oplocené parkoviště.

Otevírací doba koupaliště je během léta stanovena na 7 až 21 hodin, přičemž se za vstup do areálu platí 80 korun (dospělí) a 60 Kč (děti do 15 let). Děti do šesti let mají vstup zdarma. Stejně tak je bezplatný vstup ustanoven také pro obyvatele Konětop. Vstup se psy již do koupaliště není nově umožněn (kvůli údajné neukázněnosti pejskařů) a ani nudisté si zde nepřijdou na své. Žádná speciálně vyhrazená pláž zde pro ně totiž není. Na obou stranách jezera je ale možno rybařit, přičemž rybářský lístek si případní zájemci mohou vyzvednout přímo na místě.

Součástí areálu je několik stánků s občerstvením, převlékárny a toalety. V určitých částech jezera se lze dokonce potápět, během čehož můžete pozorovat zdejší raritu – sladkovodní medúzy. V areálu je i starý bagr, který nyní slouží jako skokanský můstek.

#5 Pískovny Malvíny

Do Pískovny se můžete dostat pohodlně i na kole díky cyklostezce z Kostelce nad Labem do Lázní Toušeň.
Zdroj: kdesekoupat.cz

Pískovny Malvíny najdete mezi obcemi Čelákovice a Lázně Toušeň. Od Prahy je přírodní koupaliště vzdáleno asi 31 kilometrů. Do Pískovny se můžete dostat pohodlně i na kole díky cyklostezce z Kostelce nad Labem do Lázní Toušeň. Pokud se na koupaliště vydáte vozem, nejlépe zaparkujete za jihovýchodním okrajem pískovny v Čelákovicích u cesty vedoucí k pískovně, která navazuje na ulici Na Nábřeží.

Vstup do areálu je zcela zdarma a neplatí se ani na přilehlém parkovišti. Nudisté zde najdou jednu neoficiální nudistickou pláž. Vstup se psy není zakázán (ale ani oficiálně povolen) a ani rybáři zde nepřijdou zkrátka. Část pískoviny je totiž tvořena soukromými rybářskými revíry, kde je ale možno rybařit za poměrně tučný poplatek (asi 1 000 Kč).

Pokud byste se chtěli v pískovně občerstvit, musíme vás zklamat. Stánky s občerstvením ani nápoji zde nehledejte. To samé platí také pro sociální zařízení. Vše si ale místo vynahrazuje svou krásou a jedinečnou divokou povahou, která je pro toto místo typická.

#6 Přírodní koupaliště Jureček

U koupaliště Jureček navíc končí naučná stezka Říčansko procházející lesem v okolí města Říčany.
Zdroj: kdesekoupat.cz

Plovárna a přírodní koupaliště vznikly na rybníce napájeném říčkou Rokytkou v Říčanech. Od Prahy je místo vzdáleno necelých 30 kilometrů a dostanete se sem pohodlně automobilem. U koupaliště Jureček navíc končí naučná stezka Říčansko procházející lesem v okolí města Říčany.

Vstup do areálu se neplatí (dříve bylo potřeba uhradit symbolickou dvacetikorunu), pokud však zamíříte do areálu blízké stejnojmenné restaurace, koupání je v těchto místech zpoplatněno. Ochutnat však můžete české i mezinárodní kuchyně, včetně ryb a zvěřiny. U restaurace je navíc k dispozici travnatá pláž, dětské hřiště, lanovka Poletucha, venkovní stolní tenis a hřiště na plážový volejbal. Nudisté zde svoji oficiální nudistickou pláž nemají a vstup se zvířaty není zdejšími pravidly nijak upraven.

#7 Lom Hříměždice

Lom je vzdálen zhruba 70 kilometrů od Prahy a nejlépe se sem dostanete z Příbrami po silnici č. 18
Zdroj: kudyznudy.cz

Lomu je ne nadarmo přezdíváno „ráj potápěčů a milovníků skoků z výšky“. Dříve byl využíván armádními potápěči, které ale poměrně nedávno nahradili turisté a milovníci pravého a nefalšovaného adrenalinu. Lom je vzdálen zhruba 70 kilometrů od Prahy a nejlépe se sem dostanete z Příbrami po silnici č. 18.

Vstup do lomu se neplatí a oficiální pláže pro nudisty zde neexistují. Platí tady také přísný zákaz vstupu se psy. Pro milovníky adrenalinových skoků je zde připraveno rovnou několik skalních stupínků s číslováním od jedné do deseti. Skočit do vody můžete i z houpačky, pontonu nebo ze skokanského prkna.

V hloubce tří metrů je navíc možno objevit i důlní vozík, kterému zub času ulomil z hřídele jedno pojezdové kolo. V blízkosti lomu bylo poměrně nedávno vybudováno i občerstvení a hřiště na plážový volejbal.

 
 

Místo

50° 14' 41.946", 14° 40' 4.8756"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 nejlepších přírodních koupališť v okolí Prahy