Přejít k hlavnímu obsahu

7 poznávacích znamení, že nejste turista, ale cestovatel

Ten, kdo nechápe rozdíl mezi slovem turista a cestovatel, je zcela jistě to první. Zjistěte, jestli vám náhodou v krvi nekoluje odkaz Emila Holuba.

1. All inclusive? All wrong!

Novákovi a Jeremiášovi plánují společnou dovolenou v Chorvatsku. Pan Jeremiáš se těší na vyjídání švédských stolů, paní Jeremiášová na to, jak za sedm dní přečte na pláži jedenáct knih. Pan Novák balí stan a paní Nováková hledá v diskuzích tipy na restaurace s těmi nejlepšími mořskými plody, které znají jenom místní. Za jak dlouho se Novákovi a Jeremiášovi přestanou přátelit? Pokud vám ze slovních spojení „all inclusive“, „200 metrů od pláže“ nebo „hotel dvacet kilometrů od hlučného města“ naskakuje husí kůže, připočtěte si jednoho holuba.

2. Kdo je připraven, nebývá překvapen

Také se před odjezdem na dovolenou se pohroužíte do studia? Koupíte si nejnovějšího průvodce, možná knihu od cestovatele, který na místě nějakou dobu žil. Nebo se podíváte na videa s místními lidmi či důkladně prolustrujete diskuze? Pokud vás nenapadá jediný důvod, proč to udělat, když tuhle práci za vás udělá váš průvodce s dvacetiletou praxí, budiž. Objevitel z vás ale nikdy nebude.

Glóbus je váš věčný pokušitel? Možná jste prapravnuk Emila Holuba.
Zdroj: pixabay.com

3. Teď to trochu štípne

Zatímco většina lidí očkování odkládá na co nejzašší dobu a dokonce netuší, kde se jim práší na zašedlý očkovací průkaz, vy přesně víte, kde ten váš žluťásek leží. Je těsně vedle pasu a sbíráte do něj trofeje stejně tak jako do cestovního dokladu. Žlutá zimnice a břišní tyfus jsou pro amatéry, meningokoková meningitida - to už je jiná. Před každým očkování cítíte v žaludku šimrání. Není to obranná reakce, to se jen těšíte na další cestu.

4. Nebuď zvědavá...

...budeš brzo stará. Či z anlického prostředí: zvědavost zabila kočku. Z obou přísloví se vám ježí chlupy na zádech a vlní vrásky na čele. Tyhle vyčítavé věty, které vám nejspíš říkala máma či vás s nimi trápil třídní učitel, vás už od malička rozčilovaly a považovali jste je za naprostý nesmysl. Co kdyby tohle přemoudřelé rady poslechl Kryštof Kolumbus nebo David Livingstone?

Že znáte lepší dopravní prostředek na vodě než je záoceánský parník s pěti palubami a čtyřmi kasíny? A nejsou to spíš halucinace z malárie?
Zdroj: Cbill, pixabay.com

5. Kruté povahy něžných dam a gentlemanů

Co se turista ani po delší dovolené většinou nedozví? Jaké jsou opravdové povahové rysy svých spolucestujících, jejich divnůstky a zvláštní charakterové úchylky. Proč? Protože spát měsíc ve spacáku po nádražích, skalních útesech či  hostelech, kde se to hemží domácími mazlíčky jménem bed bugs, sprchovat se jenom jednou za týden ledovou vodou a jíst jenom místní jídlo, u kterého je riziko nákazy hepatitidou typu A padesát na padesát, to prostě prokáže všechny vaše charakterové nuance. Naproti tomu vstávání v devět, abyste stihli odejít na kontinentální snídani dřív než přijde pokojská, to dává všem dostatek času na to si na své spolucestující zanadávat v masážní sprše a opět nasadit přívětivou tvář.

6. A proč vlastně?

Proč by vlastně někdo chtěl trávit svou dovolenou v pokoji, kde se pětatřicet let nevyměnila matrace, v rozkodrcaném vlaku s cizím dítětem a slepicí na klíně či si utužovat svou imunitu v těch nejlokálnějších restauracích? Radost z objevování nového je prostě silný hnací motor. Každý rozhovor s místním, který vám řekne, že turistu tu neviděl tak deset let, vám vydoluje úsměv na tváři, každá místní specialita připravená kuchařem, který se ji naučil od své mámy, to jsou pro vás malé vánoce. A co teprve pár dní strávených s místní rodinou...? Pokud to s vámi nic nedělá, váš idol bude spíš váš pečlivý účetní než Indiana Jones.

Když věci z kufru už raději ani nevyndáváte možná máte vetší problém - cestovatelskou závislost.
Zdroj: Hans, pixabay.com

7. Kam příště? Těžko říct.

Kolegyně, která se právě vrátila z dovolené na ostrově ve Středozemním moři vám ukazuje nabídku své oblíbené cestovky s neodolatelným zájezdem first minute. Na ostrov vedle. Z příští výplaty kupuju, oznamuje s rozzářenýma očima. A co ty? dodává. Zůstanete zaraženě sedět. Napadlo vás pět míst, ale nevíte, které má teď prioritu. Prozkoumat dokonale jeden kontinent či jednu zemi? Nebo toho vidět během pár let co nejvíc? Během krátkého rozhovoru vás napadnou minimálně další tři místa, které připisujete na sáhodlouhý seznam. Je toho hodně. Naštěstí.

#facebook#

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 poznávacích znamení, že nejste turista, ale cestovatel