Přejít k hlavnímu obsahu

7 tipů na celoročně otevřené hrady a zámky. Kam za vínem nebo útrpným právem?

Milujete honosné sály, věže skýtající široký rozhled po okolí, pozůstatky dávného života šlechty, nebo zkrátka jen holdujete historii? S příchodem zimy nemusí váš koníček hibernovat!

Máme pro vás 7 tipů na celoročně otevřené hrady a zámky. Neváhejte a vydejte se objevovat jejich kouzlo!

V srdci republiky

Kde jinde začít než v sídle samotného prezidenta republikyPražský hrad byl založen v 9. století n. l. a díky postupným přístavbám je dnes největším starobylým (a také stále obývaným) hradem na světě!

Navštívit můžete starý královský palác s reprezentativním Vladislavským sálem, nejvýznamnější pražský chrám – katedrálu sv. Víta, Zlatou uličku nebo baziliku sv. Jiří. Otevřeno je denně od 6 do 22 hodin.

Pohádkově laděno

V Českém ráji na vás čeká prohlídka barokního zámku v Dětenicích. Nahlédnout můžete do 14 pokojů vyzdobených barokními a rokokovými štuky, českými křišťálovými a mosaznými lustry a vzácnými koberci. V uvítací hale vás zaujme jedinečná sbírka zbraní Maltézských rytířů včetně lodních děl z bitvy o ostrov Rhodos. Průvodkyní vám při tom může být místní dětenická čarodějnice, nebo se můžete pustit do pohádkové prohlídky O napravené princezně.

A kdybyste po návštěvě zámku potřebovali dočerpat síly, zastavte se v přilehlé staročeské krčmě, která slibuje vynikající jídlo i nezapomenutelný středověký zážitek.

Otevřeno je od listopadu do února o víkendech od 11 do 17 hodin, v březnu a dubnu o víkendech od 10 do 17 hodin, v květnu, červnu, září a říjnu ve všední dny od 11 do 17 hodin a o víkendech od 10 do 17 hodin, v červenci a srpnu denně od 10 do 17 hodin.

Vinice na soutoku

Nad soutokem Labe a Vltavy stojí na visuté vinici zámek Mělník. Původní hrad přestavěný na barokní zámek byl domovem 23 českých princezen a královen – na příkaz Karla IV. se stal Mělník ve 14. století věnným městem.

Navštívit můžete Koncertní sál, Kapli sv. Ludmily, kterou nechala vystavět Eliška Pomořanská, nebo zámecké sklepy ze 14. století, kde vás čeká vinná degustace. Zámek je od 18. století majetkem rodu Lobkowiczů, součástí prohlídky jsou i jejich rodinné sbírky. Běžný provoz je od března do prosince, v lednu a únoru 2024 jsou prohlídky jen pro ohlášené skupiny nad 20 osob.

Barbarossova falc

Na západě republiky si můžete prohlédnout někdejší významnou hraniční pevnost chebský hrad. Stavbu z 12. století nechal římský císař Friedrich Barbarossa přestavět na císařskou falc (typ raně středověkého hradu), jedinou na našem území.

Zajímavé jsou zejména hradní kasematy pocházející z doby budování městského barokního pevnostního systému a venkovní expozice Řemeslné dílny představující řemesla z doby baroka. Kromě toho se na hradě pořádají kulturní akce města Cheb, okolo Vánoc konkrétně mikulášská nadílka a adventní koncert. Hrad je přístupný od listopadu do března o víkendech v čase 10–15 hodin, v dubnu, květnu, září a říjnu od 10 do 17 hodin a od června do srpna od 10 do 18 hodin (denně kromě pondělků).

Zábava v hladomorně

Velmi poučná je bezesporu návštěva hradu Loket. Kromě 26 metrů vysoké hradní věže, vězení a rotundy zasvěcené sv. Anežce vás čeká prohlídka několika hradních expozic.

Expozice útrpného práva vás seznámí se způsoby mučení prostřednictvím pohyblivých figurín i zvukového doprovodu; milovníci zbraní si přijdou na své na výstavě vojenské výstroje a nadšenci do umění si zamilují expozice porcelánu a gotických nástěnných maleb. Hrad je otevřen denně; od listopadu do března od 9 do 16 hodin, od dubna do července, v září a říjnu od 9 do 17 hodin a v srpnu od 9 do 18.30 hodin

hrad Loket
Lokti se přezdívalo "klíč ke Království českému".
Zdroj:
Bigstockphoto

„Lásko má, já stůňu!“

Kdo by ho neznal? Hrad Karlštejn, pokladnice pro uchování českých korunovačních klenotů, je jedním ze symbolů české státnosti snad už od svého založení v roce 1348.

Karlštejn nabízí svým návštěvníkům 6 prohlídkových okruhů, např. císařskou rezidencí Karla IV., karlštejnskou hradní kaplí nebo po hradním opevnění. Milovníci historie a umění budou nadšeni ojedinělou původní nástěnnou výzdobou ze 14. století nebo souborem 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže, který je největší na světě.

Na hrad se můžete vydat od listopadu do února vždy o víkendu od 10 do 15 hodin, v březnu od 9.30 do 16 hodin (kromě polední pauzy, která je od 12 do 13 hodin – platí i pro ostatní měsíce), v dubnu od 9.30 do 17 hodin, v květnu a září od 9.30 do 17.30 hodin, od června do srpna od 9 do 18 hodin, v říjnu od 9.30 do 16.30 hodin. Od března do října je hrad otevřený celý týden kromě pondělků.

Filmová hvězda

Tenhle novogotický klenot je vám možná povědomý z televize – zámek Sychrov totiž zazářil v českých filmových pohádkách Zlatovláska a Nesmrtelná teta.

Vybrat si můžete ze tří okruhů, které vás provedou jediným klasickým královským apartmá v republice, expozicí plastik a šperků od klenotníka Františka Khynla nebo výstavou hraček. Prohlídku můžete absolvovat každý den, navíc s princeznou nebo čertem coby s průvodci. A pokud toužíte po větším dobrodružství, vypravte se na zámek v noci!

Otevřeno je od listopadu do března od 10 do 14 hodin, v dubnu, září a říjnu od 9 do 15.30 hodin a od května do srpna od 9 do 16.30 hodin

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 37' 30.792", 15° 5' 20.724"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 tipů na celoročně otevřené hrady a zámky. Kam za vínem nebo útrpným právem?