Přejít k hlavnímu obsahu

8 cestovatelských filmů, které musíte vidět

Přestože současná situace s epidemií koronaviru cestování nepřeje, můžeme se přenést do cizích krajů alespoň prostřednictvím televizních obrazovek. Vypsali jsme tedy souhrn těch nejlepších filmů s cestovatelskou tematikou. Které z nich si nesmíte nechat ujít?

1. Útěk do divočiny (2007)

Legenda mezi cestopisy. Příběh podle skutečné události o mladém Chrisi McCandlessovi inspiruje mladé lidi po celém světě. Chris (Emile Hirsch) se po absolvování univerzity rozhodl darovat všechny peníze na charitu a vydal se na cesty napříč Spojenými státy. Zatímco ostatní se honili za kariérou, penězi a majetkem, Chris našel pravou svobodu a zjistil, že štěstí spočívá v jednoduchosti života. Inspirativní film, který musíte vidět.

2. Pláž (2000)

Mladý baťůžkář Richard (Leonardo DiCaprio) přijíždí do Thajska s vidinou dobrodružství. Hledání něčeho nového mu umožní pomatený Daffy, který Richardovi věnuje mapu ostrova nepolíbeného turisty, opravdového ráje na zemi. Richard ostrov najde a stane se součástí místní komunity. Jak probíhá život ve skupině lidí, izolované od okolního světa? Je vůbec možné ochránit ráj na zemi před turisty? A za jakou cenu?

3. Everest (2015)

Film podle skutečného příběhu jednoho z nejtragičtějších výstupů na nejvyšší horu světa. Ve druhé polovině devadesátých let nabírají Himaláje na atraktivitě a lákají dobrodruhy z celého světa. Na Everest se tak vydávají první komerční výpravy, kterým chybí potřebné zkušenosti. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují. Svědomitě se na výstup připravují a vybírají si pouze zkušené členy expedice. Everest je však nevyzpytatelná hora a sebemenší komplikace se může člověku navždy vymstít.

4. Pouť (2010)

Film o nejslavnější pouti světa, Svatojakubské cestě, který se zasloužil o popularitu její francouzské trasy. Postarší doktoru Tomovi (Martin Sheen) zemře tragicky syn během prvního dne cesty do Santiaga. Vydá se tedy do francouzské vesničky Saint-Jean-Pied-de-Port pro jeho ostatky. Když však zjišťuje o Svatojakubské cestě více, začne ho lákat myšlenka podniknout pouť s popelem syna, aby ji mohl dokončit za něj. V té době ještě netuší, že mu to navždy změní život.

5. 127 Hodin (2010)

Působivý film podle skutečné události, který je ukázkou toho, jak necestovat. Cestovatel Aron Ralston (James Franco) se vydává sám do kaňonů Canyonlands v Utahu, aniž by o tom někomu řekl. Sebevědomý mladík si užívá lezení, záhy se však se jeden z kamenů uvolní a přiskřípne mu ruku. Zprvu bezstarostná jízda se tak změní v boj o život. Aron se ocitne uvězněný v pustině uvnitř úzkého kaňonu, kde jsou šance na záchranu mizivé. Zápasí nejen se žízní, hladem, počasím, ale především sám se sebou. Aby přežil, musí se odhodlat k drastickému kroku…

sledování televize
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

6. Divočina (2014)

Cheryl (Reese Witherspoon) se po letech lehkomyslného způsobu života, závislosti na heroinu, krachu manželství a smrti matky spontánně rozhodne zdolat 1770 kilometrů dlouhou Pacific Crest Trail. Bez jakékoliv přípravy, sama, s extrémně těžkým batohem, ale zato s obrovskou odhodlaností. Čelí svým strachům a nástrahám přírody, ale pocit, že už nemá co ztratit, ji žene vpřed. Jakým způsobem změní tato náročná cesta hlavní hrdinku?  

7. Jíst, meditovat, milovat (2010)

Americká klasika, která potěší všechny romantické duše. Liz Gilbert (Julia Roberts) se po rozvodu rozhodne razantně změnit svůj život. Podá výpověď v práci a vydá se do světa, aby si splnila své sny a našla samu sebe. První na seznamu je Itálie, kde se Liz začne znovu radovat ze života, a poté následují duchovní cesty do Indie a na Bali, kde objeví nejen životní rovnováhu, ale i věci, které už ani nehledala.

8. Účastníci zájezdu (2006)

Český evergreen podle románu Michala Viewegha na odlehčení. Na zájezd do Chorvatska vyráží pestrá směsice turistů, mezi nimi např. třicátnice Jolana (Anna Polívková) se svými rodiči v manželské krizi (Eva Holubová a Bohumil Klepl), zpěvák a lamač ženských srdcí Max (Ondrej Kovaľ), který si chce odpočinout od slávy a aférek s homosexuálními kamarády (Míra Nosek a Adrian Jastraban), a mnoho dalších. Film sleduje jejich osudy, přátelství a milostná vzplanutí s dávkou humoru a ironie. Až se vám začne stýskat po typické české dovolené včetně předsudků a jídla z konzervy, tohle je ten pravý film.

A který cestovatelský film nadchnul vás? Napište nám své tipy do komentářů!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

8 cestovatelských filmů, které musíte vidět