Přejít k hlavnímu obsahu

8 nejkrásnějších přístavů světa: Zjistěte, kde mají největší akvárium Evropy

Lidé se na dovolenou na lodi vydávají ze dvou důvodů: 1) kvůli luxusnímu zázemí na palubách zaoceánských moderních titánů, 2) se jedná o jedinečnou možnost, jak se během jedné dovolené podívat na i trochu vzdálenější nejkrásnější místa naší planety. Která to jsou? 

Připravili jsme si pro vás 8 nejfantastičtějších světových přístavů s několika tipy, co by si jejich návštěvníci neměli nechat ujít. Tedy pokud nemají v plánu přijít o ty nejfantastičtější zážitky jako .....

1. Bora Bora, Polynésie

Lodě přijíždějí do přístavu v hlavním městě Vaitape, odkud se vydávají na poznávání nejkrásnější a zároveň nejdražší destinace Polynésie. Pestrobarevnost ostrova Bora Bora s jeho ikonickými horami, mysem Matira a nádhernou bleděmodrou lagunou je sama o sobě dost výmluvná.

Bora Bora, ráj na zemi.
Zdroj: Bigstock.com

Zdejší resorty, které jsou tvořeny bungalovy z přírodních materiálů, si oblíbilo už nespočet hollywoodských hvězd. A to včetně „bývalého agenta 007“ charismatického lamače dámských srdcí, Pierce Brosnana.

2. Martinik

Spojení karibské živelnosti a francouzského šarmu dovede uchvátit. Nejlepší je vydat se za ním do Martiniku. Bělostně svítící pláže a exotický korálový vodní svět jsou poznávacími znameními přírody poblíž přístavu Fort de France.

Zahrady plné barev - tak vypadá charakteristika Martiniku.
Zdroj: Bigstock.com

Nejpopulárnější zastávkou na ostrově je laguna, které se říká tzv. Josefinina koupel. To protože se zde v mládí koupala manželka Napoleona Bonaparta, čarokrásná Josefina. Legenda říká, že místní voda má i barvu jejích očí.

Láká vás cesta do teplých krajů? Co takhle zkusit plavbu po Karibiku s pobytem na Kubě. Vychutnáte si atmosféru Havany a pohodu pláží poloostrova Varadero.

3. Honolulu, Havaj

To, co turisté a výletnici zaoceánských kolosů na prosluněném přístavu Honolulu na ostrově Oahu nejvíce vyhledávají, je slavná surfařská pláž Waikiki.

Havajské pláže jsou přímo katalogovou záležitostí, souhlasíte?
Zdroj: Bigstock.com

Její zlatavě sálající písek a pohodová atmosféra je symbolem celých Havajských ostrovů. V rodišti současného amerického prezidenta (Barrack Obama) najdete i plno zajímavých uměleckých muzeí s typickými havajskými kresbami a malbami..

4. Janov, Itálie

Janov je jedním z nejdůležitějších světových přístavů. Na jeho návštěvníky největším kouzlem působí atmosféra starého přístavu Porto Antico s mnoha zde kotvícími nádhernými jachtami. Velké obliby se dostává také největšímu evropskému akváriu.

Odsud byl původem Kryštof Kolumbus.
Zdroj: Bigstock.com

Dalším zajímavým bodem Janova je pobřežní čtvrť Molo s typicky klikatými uličkami.

5. Mauricius

V destinaci představující luxusní a těžko dostupnou dovolenou lodě kotví v přístavu Port Louis. Z něho mohou vést vaše kroky do nejstarší botanické zahrady na jižní polokouli. Místní specialitou je palma, která kvete jen jednou za 60 let, či lekníny, které udrží na hladině i malé děti.

Hinduisté, křesťané i islamisté zde žijí v přátelství, na dnešní dobu docela nezvyklé.
Zdroj: Bigstock.com

6. Barcelona, Španělsko

Katalánská metropole patří k vyhlášeným výletním lokalitám Středomoří. Navíc z přístavního mola je to jen pár metrů na proslulou sluneční pláž Barcelonetta.

Slavná Sagrada Família je symbolem města.
Zdroj: Bigstock.com

Nevíte, proč sem jezdí čerpat inspiraci ti největší umělci a proč Freddie Mercury tak procítěně o Barceloně zpíval? Pak musíte spatřit monumentální katedrálu Sagrada Familia. A večer se můžete projít po krásné a elegantní třídě Las Ramblas, plné obchůdků a restaurací. Atmosféra katalánské metropole vás určitě pohltí.

7. Benátky, Itálie

Nejromantičtější evropské přístavní město stojí na dřevěných kůlech a má neopakovatelnou poetiku. Poznejte shakespearovsky laděný evropský klenot.

Víte, že všechny gondoly musí být černé? Má se tak zamezit okázalým projevům bohatství.
Zdroj: Bigstock.com

Zkuste se projet vodním autobusem (vaporettem) na vlnách slavného kanálu Grande nebo žasnout před bazilikou San Marco a Dóžecím palácem.

8. La Romana, Dominikána

Okolí La Romana se pyšní krásnými plážemi, luxusními resorty, golfovými hřišti (např. slavné Teeth of the Dog) a opojného doutníkového dýmu – vyrábějí se zde (spolu s kubánskými) ty nejlepší doutníky na světě.

Takhle vypadá pobřeží oblíbeného letoviska Dominikány.
Zdroj: Bigstock.com

Z dalších atrakcí poblíž přístavu stojí za návštěvu gigantický nasvícený podzemní prostor se jménem Zázračná jeskyně.

Na textu se podílela cestovní kancelář ESO travel, specialista na plavby po Středomoří i do exotických lokalit včetně Karibiku nebo moří kolem Antarktidy.

 
 

Místo

-16° 29' 45.6972", -151° 44' 30.264"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

8 nejkrásnějších přístavů světa: Zjistěte, kde mají největší akvárium Evropy