Přejít k hlavnímu obsahu

Adrenalinová vyhlídka Kjeragbolten – místo, kde se vám zatají dech

Pokud je v Norsku něco, co musíte doopravdy vidět, jsou to zdejší adrenalinové vyhlídky. O jedné z nich, vyhlídce Preikestolen, už jsme se zmínili. 

Tyto řádky budou věnovány vyhlídce, jejíž název je Kjeragbolten. Je na ní tak unikátního, a proč se vám z ní zatají dech? Čtěte dál a dozvíte se to.

Další zaseknutý balvan

Unikátní norská vyhlídka Kjeragbolten je vlastně obřím balvanem zaseknutým v úzké trhlině na norské hoře Kjerag. Oproti svému „velkému bratrovi“ – jehož plocha činí asi 25x25 metrů, je plocha Kjeragboltenu pět metrů krychlových. Balvan visí ve výšce 984 metrů. I přes nadmořskou výšku 1100 metrů, v níž se takhle přírodní rarita nachází, je lokalita velmi dobře dostupná a mezi turisty z celého světa opravdu oblíbená.

Devět kilometrů norské krásy

K balvanu Kjeragbolten se dostanete trasou dlouhou 11 kilometrů. Výchozím bodem je přeplněné parkoviště  Øygardstølen ve výšce 640 m n.m. Na trase vás čeká převýšení 800 metrů a celá túra může trvat 6–10 hodin. Počítejte ale s tím, že značná část stezky vede po skalních stěnách. Trasa je ale velmi dobře značená kameny s jasným pomalováním. Během ní můžete obdivovat norskou přírodu a jedinečné vyhlídky po okolí.

Ale pozor! Budete tu v horách. Povětrnostní podmínky se často rychle mění. Pokud si nejste čímkoli jistí, radši se sem vydejte s některým z průvodců, kteří oblast dobře znají.

Kjeragbolten Norsko
Kjeragbolten je oblíbený také u příznivců base jumpingu.
Zdroj:
Shutterstock

Klín Kjeragu

Pokud bychom chtěli zjistit, co Kjeragbolten znamená, pak se dopracujeme až k volnému překladu, který vyhlídku označuje jako klín hory Kjerag. Uvíznutý kamínek se opravdu nachází na hoře, která se tyčí do výšky 1 100 metrů. Všichni turisté ale nemíří na její vrchol, nýbrž k oné adrenalinové vyhlídce. Hora Kjerag se nachází při východním konci Lysefjordu v katastru obce Forsand v kraji Rogaland. Raritou také zůstává, že pod balvanem protéká 25. nejvyšší vodopád na světě – Kjeragfossen.

cesta na Kjerag
Už samotná cesta na Kjerag je krásný zážitek.
Zdroj:
Shutterstock

Příznivci base jumpingu jásají a umírají

Kromě statisíců turistů z celého světa, kteří k balvanu míří (čekací doba na fotku se tady pohybuje okolo jedné hodiny), na Kjeragbolten vyráží také milovníci BASE jumpingu (BASE je zkratka z anglických slov building (B) – budova, antenna (A) – anténa, span (S) – most a earth (E) – země, skála).

BASE jumping patří mezi extrémní sporty, kdy jedinci skáčou z pevných objektů a kombinují horolezectví se skydivingem. Člověk, který se chce tomuto extrémnímu sportu věnovat, musí být nejdříve dobrým parašutistou s perfektním odhadem výšky, ve které je nutné padák otevřít a s vysokou úrovní schopnosti ovládat let. Bohužel řada BASE jumperů pod balvanem Kjeragbolten nalezla smrt.

Jostedalský ledovec: 60 kilometrů ledového království. Tady mají chládek i v červenci

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

59° 2' 6.3996", 6° 34' 38.7696"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adrenalinová vyhlídka Kjeragbolten – místo, kde se vám zatají dech