Přejít k hlavnímu obsahu

Adventní trhy v Německu: vévodí jim Kolín nad Rýnem a Norimberk

Milujete advent a nádhernou atmosféru předvánočních trhů? Ze stánků voní klobásky s čerstvým chlebem nebo trdelníky a vynikající svařák, opodál zní koledy a všude kolem je tolik drobností, kterými můžete o Vánocích udělat radost.

Připravili jsme pro vás celý seriál o tom, kam se u našich sousedů vydat na adventní trhy. A začneme Německem. Zdejší trhy totiž bývají poctivé a najdete na nich ledajaké poklady!

Největší trhy jsou v Kolíně nad Rýnem

Během adventu přivítá zhruba miliónový Kolín nad Rýnem neuvěřitelné čtyři milióny návštěvníků, kteří touží zažít nefalšovanou atmosféru blížících se zimních svátků. Zdejší vánoční trh je největším v celém Německu a do kapsy strčí i trhy v metropoli.

Kolín nad Rýnem má zřejmě nejpopulárnější trhy v Německu.

Na náměstí Domplatz obvykle najdete okolo 150 půlkruhových pavilónů, vinoucích se kolem vánočního stromu. Pokud rádi ochutnáváte nejrůznější dobroty, tady si přijdete na své – na jednom konci trhů si můžete dopřát jak tradiční regionální pokrmy i mezinárodní, všude známé speciality.

Kdy se sem vydat: 26. 11. – 31. 12. 2018; neděle – středa 11.00-21.00 hod., čtvrtek a pátek 11.00-22.00 hod., sobota 10.00-22.00 hod.

V těsném závěsu Norimberk

V Norimberku se každoročně koná slavný Christkindlesmarkt a patří k nejznámějším vánočním trhům na světě. Nabízí totiž akci s nezaměnitelnou kulisou historických staveb na náměstí Hauptmarkt. Říkává se mu Městečko ze dřeva a plátna, protože k němu neodmyslitelně patří dřevěné stánky s červeno-bílými plátěnými střechami. Je jich kolem dvou stovek.

V Norimberku se konává Christkindlesmarkt.

Specialitou těchto trhů jsou perníčky a biskupské chlebíčky, ty určitě ochutnejte. Zmínit musíme taky norimberské klobásky. A jestli můžeme připomenout specialitu mimo gastronomii, tak je to přítomnost Mezinárodního trhu partnerských měst, kde spatříte tradice a dobroty i z druhého konce světa.

Každý rok sem během celého adventu zavítají asi dva milióny návštěvníků. Bývá tu slušná tlačenice. Pokud si s sebou plánujete vzít svoje ratolesti, nezapomeňte jim dopřát „dětský“ zážitek – na Hans Sachs Platz jsou trhy speciálně pro děti.

Kdy se sem vydat: 30. 11. – 24. 12. 2018, denně od 10.00 do 21.00 hod., na Štědrý den do 14.00 hod.

Ve zlatém hávu vás přivítají Drážďany

Všichni, kteří to mají do Drážďan přijatelně daleko, sem prostě aspoň jednou musí. Legendární Dresdner Striezelmarkt nabízí od všeho něco. Letos se koná už 584. ročník! Tyhle trhy jsou tak nejstaršími adventními trhy v Německu.

V Sasku jsou vyhlášené trhy v Drážďanech. Letos se koná už 584. ročník!

Najdete tu stánky na několika místech, hlavní trhy se konají na Dresden Altmarkt. Na ně můžete zhlédnout z kostelní věže. Nezapomeňte si udělat procházku ke Zwingeru a aspoň na chviličku se zastavit před Frauenkirche, jednou z nejvýznamnějších německých barokních památek, kterou známe především kvůli bombardování města během 2. světové války.

Na trzích určitě ochutnejte drážďanskou vánoční štolu nebo perníčky, známé jsou tady taky zdejší dřevěné pyramidy.

Kdy se sem vydat: 28. 11. – 24. 12. 2018, denně od 10.00 do 21.00 hod.

Láká vás některý ze třetice zmíněných trhů, nebo se vydáte za vánoční atmosférou jinam?

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adventní trhy v Německu: vévodí jim Kolín nad Rýnem a Norimberk