Přejít k hlavnímu obsahu

Airbnb dostává v Itálii pořádně „na frak“. Pronajímatelé se nevyhnou dani

Konkurenční boj v oblasti cestovního ruchu je tvrdý. Stejně jako taxikáři nemohou vystát Uber, hoteliéři a jiní poskytovatelé ubytování nemají v lásce pronajímatele z portálu Airbnb. Ti poskytují nocleh často dost levně a prostě tak nějak víc na pohodu. 

Oněm příznivým cenám za přespání i delší pronájem bytu, apartmánu, domu nebo jenom pokoje na Airbnb zřejmě ale bude brzy konec. Jak jinak by poskytovatelé dorovnali ztrátu, která jim vyvstane před očima, jakmile odvedou z příjmu 21% daň, než zvýšením sazby za ubytování? Daň se sice tohoto typu „podnikání“ týkala už dříve, až do června letošního roku k její placení ale nejrůznějšími kličkami mezi zákony nedocházelo, protože prostě nemuselo. Teď se poskytovatelé ubytování placení daně při pronajímání kratším než 30 dnů nevyhnou, ani kdyby stokrát chtěli.

Itálie je pro poskytovatele ubytování ráj

Americká platforma Airbnb má v současné době v nabídce asi tři milióny ubytovacích jednotek. Itálie je jednou z nejžádanějších zemí a Airbnb tu od roku 2012, kdy zde začalo fungovat, zaznamenalo pořádný nárůst – dnes v zemi ve tvaru dámské kozačky počítáme na 150 tisíc ubytovacích možností.

Airbnb v Česku

I u nás se Airbnb těší oblibě. K dispozici je v Česku necelých 300 ubytovacích možností nejrůznějších druhů, nejvíc je jejich pochopitelně v Praze, kam se zahraniční turisti hrnou ve velkém. Ne všichni poskytovatelé ale vědí, že se jich daň z příjmu rovněž týká a měla by být jednou ročně přiznávána. Výjimkou jsou případy, kdy vydělaná částka nepřesáhne 15 000 korun za rok. 

 
 

Místo

41° 52' 18.984", 12° 34' 2.568"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Airbnb dostává v Itálii pořádně „na frak“. Pronajímatelé se nevyhnou dani